Wpisy

  • sobota, 25 października 2014
    • Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą

      To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy.  Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka. 

       

      tarta_liwkowo__jabkowa_z_bez1aa

       

      Składniki:

      • 250 g kruchego ciasta
      • 500 g śliwek (mogą też być same jabłka)
      • 500 g jabłek
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • szczypta suszonego imbiru
      • 3 białka
      • 150 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

       

      Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować.  Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki.  Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię i obciążyć na przykład grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.  Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5  minut.

      Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki.  Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują.  Pod koniec dodać cynamon i imbir.  Owoce wyłożyć na podpieczony spód.

      Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.  Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby mąkę wymieszać z białkami.  Bezę wyłożyć na owoce.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.  Podawać po przestudzeniu.

       

      tarta_liwkowo__jabkowa_z_bez_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 25 października 2014 09:30
  • piątek, 24 października 2014
    • Serniko-brownie z dynią

      Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu.  Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie.  Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie.   Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond

      sernikobrownie_dyniowe_aa

       

      Składniki:

      • 250 g puree z dyni
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 80 g sera
      • 1 jajko
      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 200 g masła
      • 3 jajka
      • 150 g cukru
      • 75 g mąki
      • 30 g kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki cukru zmiksować z przyprawami i serem.  Odstawić.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia.

      Masło utrzeć.  Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać.  Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.  Wymieszać masę.  Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem.  Na spód wlać masę czekoladową.  Na wierzch wylać masę dyniową.  Przemieszać po wierzchu łyżką lub nożem, aby delikatnie wymieszać dwie warstwy.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

       

      sernikobrownie_dyniowe1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Serniko-brownie z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 10:00
  • czwartek, 23 października 2014
    • Kruche ciasteczka z kremem z pigwy

      Te ciasteczka mają jedną, ogromną wadę.  Wychodzi ich za mało.  Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na krem.  Okazało się, że myliłam się tylko w połowie.  Syn rzeczywiście stwierdził, że są zbyt kwaśne, ale za to córka pokochała je od pierwszego kęsa. Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Pease Pudding.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca_aa

       

      Składniki (na 10 ciastek):

      • 50 g cukru
      • 100 g masła
      • 150 g mąki
      • ziarenka z połowy laski wanilii
      • 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu)

       

      Wykonanie:

      Masło, mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy.  Wyjąc z robota, uformować w kulę i włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (woskowanego).  Rozwałkować na grubość około 5 mm.  Wyciąć koła.  W połowie wyciąć mniejsze otworki.  Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne  ciastka (bez otworu) nakładać po łyżeczce kremu (lub dżemu).  Przykryć ciasteczka z dziurką.  Można posypać cukrem pudrem.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca1aa1

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z kremem z pigwy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 października 2014 09:50
  • środa, 22 października 2014
    • Syrop dyniowy do kawy

      Do tej pory przygotowywałam sobie latte dyniowe na bieżąco.  Postanowiłam jednak skorzystać z przepisu Viri na syrop do kawy i móc cieszyć się dyniową kawą bez większych przygotowań.  Syrop wyszedł niezwykle aromatyczny.  Kawa z jego dodatkiem posmakowała nawet mojemu mężowi, który nie przepada ani za kawą, ani za dynią.

       

      syrop_dyniowy_do_kawy_aa

       

      Składniki:

      • 125 ml wody
      • 50 g cukru trzcinowego
      • 75 g puree z dyni
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki umieścić w garnuszku.  Gotować na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.  Mieszać od czasu do czasu i kontrolować stopień gęstości syropu.  W razie potrzeby można syrop zmiksować, chociaż ja tego nie robiłam.  Gotowy syrop przelać do butelki.  Przechowywać w lodówce do tygodnia.  Dolewać do kawy w zależności od preferencji, od 1 łyżeczki do 2 łyżek.

       

      syrop_dyniowy_do_kawy1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop dyniowy do kawy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 22 października 2014 09:50
  • wtorek, 21 października 2014
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Puree dyniowe do słoików

      Do ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni.  Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia.  Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji.  Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis.  Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż to z pieczonej i moim zdaniem lepiej nadaje się do pasteryzowania.

       

       puree_dyniowe_do_soikw_aa


       

      Składniki:

      • dynia

       

      Wykonanie:

      Dynię obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka.  Gotować dynię często mieszając.  Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie.  W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki.  Nakrętki wygotować.  Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem.    Do szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę.  Przestudzone słoiki wstawić do garnka i zalać wodą (temperatura wody musi być zbliżona do temperatury słoików) do wysokości 3/4 słoików.  Zagotować na niedużym ogniu.  Słoki pasteryzować przez około 20 minut.  Wyłączyć gaz i zostawić słoiki do przestudzenia.  Proces pasteryzowania powtarzać w odstępach 24-godzinnych przez 3 dni.  Po tym czasie słoiki umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.

       

      puree_dyniowe_do_soikw1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Puree dyniowe do słoików”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 09:40
  • niedziela, 19 października 2014
    • Pigwowiec w syropie (do herbaty)

      Kolejne owoce pigwowca przygotowałam w syropie, specjalnie do herbaty.  Przepis, który znalazłam w wakacyjnym wydaniu "Palce Lizać" jest dość czasochłonny, ale nie wymaga od nas zbyt dużo pracy; oczywiście poza obieraniem i wyjmowaniem pestek.  Z pół kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki.  Przydadzą się podczas zimnych wieczorów.

       

      pigwowiec do herbaty

       

      Składniki:

      • 1 kg owoców pigwowca
      • 1,5 kg cukru

       

      Wykonanie:

      Owoce umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.  Zalać wodą tak aby przykrywała owoce.  Zagotować.  Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1 litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop.  Do gotowego syropu włożyć odcedzone owoce pigwowca.  Garnek przykryć i odstawić na 2 dni.  Po tym czasie zlać syrop do drugiego garnka.  Ponownie zagotować.  Gorącym syropem znowu zalać owoce.  Odstawić tym razem na 3 - 4 dni.  Po tym czasie zlać syrop.  Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop, aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć czyste słoiki.  Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w gorących, wyparzonych słoikach.  Zalać wrzącym syropem.  Zakręcić czystymi, suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem na kilka minut.

      pigwowiec_do_herbaty1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pigwowiec w syropie (do herbaty)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 09:40
  • sobota, 18 października 2014
  • piątek, 17 października 2014
    • Krem z pigwy- pigwowy curd

      Z owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem.  Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy.  Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie.  Przecież pigwa to polska cytryna, a skoro cytryna to i curd.  Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food.   Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała.  Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.

       

      krem_pigwowy1aa

       

      Składniki:

      • 350 g przetartych owoców pigwowca
      • 4 jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 65 ml soku z cytryny (z 1,5 cytryny)
      • 75 g masła

       

      Wykonanie:

      Do garnka przekładamy przetarte owoce i delikatnie podgrzewamy.  W misce dokładnie mieszamy jajka, cukier, sól i sok z cytryny.  Masę wlać do ciepłych owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około  15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje.  Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie.  Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać.  Krem przełożyć do słoiczka.  Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

       

      krem_pigwowy_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pigwy- pigwowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 10:00
  • czwartek, 16 października 2014

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl