Wpisy

  • sobota, 24 stycznia 2015
    • Beza Pavlova

      Beza, która powstała na Dzień Dziadka i Dzień Babci.  Okazała się strzałem w dziesiątkę, bo dziadek nie mógł się od niej oderwać. Beza jest lekko brązowa, ponieważ użyłam drobnego cukru trzcinowego (tylko taki akurat miałam).  Myślę jednak, że dzięki temu ma swój urok.  Pierwszy ukrojony kawałek nieco się rozpadł (a to właśnie on pojawia się na zdjęciach), ale pozostałe już ładnie trzymały formę. 

       

      beza_z_pomaraczami2aa

       

      Składniki:

      • 5 białek
      • 300 g cukru (drobny trzcinowy)
      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
      • 1 łyżka maizeny (można zastąpić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej)
      • szczypta cukru

       

      • 400 ml śmietany 30 %
      • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
      • 1 -2  pomarańcze
      • 1 kostka gorzkiej czekolady
      • garść orzechów laskowych

       

      Wykonanie:

      Białka ubić ze szczyptą soli.  Powoli dodawać cukier cały czas ubijając.  Kiedy beza będzie już lśniła dodać ocet i maizenę i wymieszać (można robotem przez  chwilę).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć na papier ubite białka i uformować w okrąg o średnicy ok 20 cm.  Zrobić lekki wgłębienie na górze.   Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wstawić bezę i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.  Piec przez 90 - 100 minut.  Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić.  Upieczoną bezę można schować do puszki.  Udekorować bezpośrednio przed podaniem.

      Śmietanę ubić na sztywno.  Pod koniec dodać cukier i przez chwilę razem ubijać.  Wyłożyć na ostudzoną bezę, w zagłębienie.    Posypać stratą czekoladą. Orzechy posiekać po posypać na wierzch.  Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć albedo) i pokroić na plasterki.  Położyć na wierzchu.

       

      beza_z_pomaraczami3aa

      beza_z_pomaraczami_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Beza Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 24 stycznia 2015 09:00
  • piątek, 23 stycznia 2015
  • środa, 21 stycznia 2015
    • Prosty chleb na zakwasie

      Kolejny chleb, który wejdzie na stałe do naszego chlebowego repertuaru.  Pod koniec grudnia pokazała go Jola, która wcześniej zobaczyła go u Lo.  Ja oczywiście musiałam delikatnie pozmieniać wykonanie.  Po pierwsze dlatego, że nie doczytałam uwagi o zakwasie i zamiast przygotować dzień wcześniej odpowiedni, po prostu dokarmiłam mój.  Bez szkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej.  Dlaczego?  Dlatego, że potrzebowaliśmy chleba na kolację.  Ten, który wyrastał w lodówce, to ten jaśniejszy, cały na zdjęciach.  Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik).  Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna.

       

      prosty_chleb_na_zakwasie_1aa

       

      Składniki (na 2 bochenki):

      • 405 g zakwasu
      • 765 g  mąki pszennej chlebowej
      • 400 ml wody
      • 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej soli

       

      Wykonanie:

      W misce wymieszać wodę i zakwas.  Dodać mąkę i wyrabiać mikserem przez 4 minuty na niskich obrotach.  Zwiększyć obroty i wyrabiać jeszcze przez kolejne 3.  Przykryć miskę i odstawić na 20 minut.  Następnie posypać wierzch solą i wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 1 minutę, a potem na wyższych przez 6 minut.  Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do naoliwionej miski.  Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po godzinie złożyć ciasto.  Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować i podzielić na 2 części.  Wstępnie uformować dwa owalne bochenki.  Nakryć je i odstawić na 20 minut. Po tym czasie uformować właściwe bochenki i przełożyć do koszy do wyrastania.  Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 8 - 12 godzin (patrz wstęp). Chleb wyjąć na 1- 4 godziny przed pieczeniem.  Jeżeli chleb podwoił swoją objętość nadaje się do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. (Mój pierwszy piekł się w 250 i był zbyt spieczony.  Drugi piekłam w 230 stopniach)  Chleb przełożyć na łopatę, naciąć i wstawić do piekarnika na kamień.  Dno i boki piekarnika spryskać wodą. Chleb piec około 20-30 minut.  Chleb wystudzić na kratce.

       

      prosty_chleb_na_zkawasiea

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Prosty chleb na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 21 stycznia 2015 09:00
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
    • Kurczak w miodzie

      Taki kurczak od kilkunastu jak nie więcej lat gości na stołach w naszej rodzinie.  Jeżeli lubicie połączenie mięsa z miodem, to polecam.  Jeżeli do tego lubicie też kurczaka z owocami, to podajcie go z sałatką owocową.  Pasuje idealnie.  Zapewniam. 

       

      kurczak_w_miodzie_1aa

       

      Składniki:

      • 8 kawałków kurczaka (podudzia, uda)
      • 3 łyżki masła
      • 3 łyżki miodu
      • sól, pieprz
      • gałka muszkatołowa

       

      Wykonanie:

       

      Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Układamy w naczyniu do zapiekania.  W garnuszku podgrzewamy masło z miodem (proporcje możemy modyfikować w zależności od upodobań) i ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej.  Kiedy masło i miód będą już płynne polewamy takim sosem kurczaka.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Pieczemy, aż mięso będzie zrumienione i miękkie.  Podajemy z ryżem.

       

      kurczak_w_miodzie_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 stycznia 2015 09:00
  • sobota, 17 stycznia 2015
  • piątek, 16 stycznia 2015
    • Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki

      6 lat temu pojawił się tutaj pierwszy przepis.  Były to muffiny.  Dzisiaj również na słodko, ale dużo zdrowiej.  Ciasto czekoladowe bez grama dodatkowego cukru, bez mąki.  Za to z bananami i daktylami.  Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu na duńskim blogu The Food Club.  Ponieważ nie miałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło dużo wyższe niż to oryginalne.  Dlatego też musiałam je piec prawie dwa razy dłużej.   Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie.

       

      ciasto_czekoladowe_bez_cukru2aa

      ciasto_czekoladowe_bez_cukru1aa

      Składniki:

      • 250 g suszonych daktyli (bez pestek)
      • 100 g wrzątku
      • 1 dojrzały banan
      • 3 jajka
      • 4 łyżki oleju
      • 50 ml espresso
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 50 g ciemnego kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 65 g mielonych migdałów

       

       

      Wykonanie:

      Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut.  Następnie odcedzić i zmiksować na gładką masę.  Dodać banana, jajka, kawę, wanilię, olej i ponownie zmiksować.  Dodać kakao, proszek i migdały.  Wymieszać.  Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno).  Przelać masę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka).  Ciasto ostudzić przed podaniem.

       

      ciasto_czekoladowe_bez_cukru_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe - bez cukru i mąki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2015 09:00
  • środa, 14 stycznia 2015
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Jarmuż z jajkiem sadzonym

      Przywiozłam kolejną porcję jarmużu.  Część użyłam do smoothie, a część do śniadania.  Połączyłam z jajkiem.  Muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej lubię jarmuż surowy, w sałatkach.  Ten podsmażony staje się ostrzejszy i pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu.  Ja jednak lubię od czasu do czasu.

       

      jarmu_z_jajkiem_sadzonym_aa

       

      Składniki:

      • 2 - 3 liście jarmużu
      • 2 jajka
      • sól, pieprz
      • masło lub olej
      • pół ząbka czosnku (opcjonalnie)

       

      Wykonanie:

      Jarmuż myjemy i osuszamy.  Odcinamy zgrubiałe części, resztę rwiemy na kawałki.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu.  Dodajemy jarmuż i dusimy przez 2 - 3 minuty.  Możemy dodać rozgnieciony czosnek pod koniec duszenia.  Robimy dwa wgłębienia w jarmużu.  W każde wbijamy ostrożnie jajko.  Solimy i pieprzymy.  Smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne.  Możemy smażyć pod przykryciem.  Podajemy natychmiast.

       

       

      jarmu_z_jajkiem_sadzonym1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jarmuż z jajkiem sadzonym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 09:00
  • poniedziałek, 12 stycznia 2015
  • sobota, 10 stycznia 2015
    • Strudel jabłkowy w cieście filo

      Ostatnie płaty ciasta wykorzystałam na słodko.  Ponieważ w domu było dużo jabłek, a domownicy uwielbiają ciasta z jabłkami przygotowałam strudel z jabłkami na podstawie tego przepisu.  Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało.

       

      strudel_jabkowy_w_ciecie_filo_aa 

       

      Składniki:

      • 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba
      •  2 łyżki masła
      • 1 spore jabłko (ok 200-250 g)
      • 70 g cukru trzcinowego
      • 40 g rodzynek
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm)
      • masło

       

      Wykonanie:

      2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor.  Jabłka pokroić w kostkę.  Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami.  Odstawić.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła.  Przykryć drugim płatem, docisnąć.  Wyłożyć kolejne 3 łyżki masła w inne miejsca niż poprzednio.  Przykryć trzecim płatem, znowu wyłożyć 3 łyżki masła 3 innym miejscu i to samo zrobić z czwartym płatem.  W ten sposób płaty ciasta posmarowane są w każdym miejscu, chociaż na innych płatach.  Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie zostawiając ok 2 -3 cm wolnego brzegu.  Krótsze boki złożyć do środka tak, aby farsz nie wypadał.  Złożyć dłuższy bok, ten gdzie zostawiliśmy 2 cm wolnego ciasta.  Zwijać tak jak roladę, ale niezbyt ściśle.  Położyć na blasze złączeniem do dołu.  Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec przez ok. 25 minut.  Wyjąć i studzić na kratce przez około 20 minut.

       

      strudel_jabkowy_w_ciecie_filo1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Strudel jabłkowy w cieście filo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 10 stycznia 2015 09:00

Kalendarz

Styczeń 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest płatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl