Wpisy

  • czwartek, 02 października 2014
    • Pleśniak ze śliwkami

      To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam mocno pomarszczone węgierki.  Wyszło przepysznie.

       

      pleśniak ze śliwkami

       

      Składniki:

      • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
      • 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
      • 250 g masła
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru do ciasta
      • 1 szklanka cukru do białek
      • ok. 500 g śliwek

      Wykonanie:

      Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru.  Szybko zagniatamy ciasto.  Można też wrzucić wszystkie te składniki do misy robota i wyrobić kruche ciasto (moje miało konsystencję mokrego piasku).  Masę podzielić na dwie części.  Jedną połowę wyłożyć na dno blachy (30 x 20 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść ciasto.  Na ciasto wyłożyć umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, skórką do dołu.  Pozostałe ciasto podzielić na 2 części.  Do jednej dodać kakao i wymieszać.  Posypać śliwki ciemnym ciastem. Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na ciemne ciasto.  Na pianę wysypać pozostałe ciasto (jasne).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut.

       

      pleśniak ze śliwkami

       

      pleśniak ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pleśniak ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 października 2014 10:00
  • środa, 01 października 2014
  • wtorek, 30 września 2014
    • Donuty dyniowe

      Niestety w tym roku u mnie dyniowy nieurodzaj.  Zawsze miałam kilkanaście dyń, ale przez zbyt duże opady w tym roku zebrałam tylko 3 sztuki.  Rozkroiłam pierwszą i okazało się, że nie jest tak pięknie pomarańczowa, jak te z ubiegłych lat.  Na szczęście w smaku nic jej nie brakuje.  Na początek dyniowego szaleństwa powstały dyniowe pączki z dziurką.  Mięciutkie, mocno korzenne, idealne w smaku.  Niestety nie umiem jeszcze zrobić, aby miały idealny kształt.  Przepis na donuty pochodzi z bloga diethood.

       

      donuty dyniowe

       

      Składniki (na 8 - 10 sztuk):

      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
      • 1/4 szklanki oleju
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki puree dyniowego

       

      Wykonanie:

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, proszek i cukier.  W drugiej misce wymieszać jajko, puree i olej. Połączyć zawartość misek.  Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z grubą końcówką.  Masę wlewać do formy do donutów, do około 3/4 wysokości.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

       

      donuty dyniowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Donuty dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 10:00
  • poniedziałek, 29 września 2014
    • Szarlotka na kruchym cieście

      To popisowa szarlotka mojej teściowej.  Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie.  Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała. 

       

      szarlotka na kruchym cieście

       

      Składniki:

      • 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g masła
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 – 3 łyżki śmietany 18 %
      • 1,5 – 2  kg jabłek
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • kilka łyżek cukru

       

      Wykonanie:

      Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną.  Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku).

      Mąkę przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka.  Siekamy nożem ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto.  Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy.  Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta.   Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut.  Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

      szarlotka na kruchym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka na kruchym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2014 09:45
  • niedziela, 28 września 2014
  • sobota, 27 września 2014
    • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami

      Mam w domu wielbicieli drożdżowego.  Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.

       

      ciasto_drodowe_cioci_Basi_aa

       

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej
      • 7 g drożdży instant
      • ok 250 ml mleka
      • 0,5 szklanki cukru
      • 100 g masła
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 1 żółtko

       

      • śliwki, jabłka

       

      kruszonka:

      • 60 g mąki
      • 40 g masła
      • 30 g cukru

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiać do miski.  Zrobić wgłębienie.  Wrzucić drożdże, zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odczekać kwadrans.  Masło roztopić.  Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól.  Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać.  Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką w dół).  Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę.  Dodać cukier i wymieszać.  Gotową kruszonkę wysypać na owoce.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

       

      ciasto_drodowe_cioci_Basi1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 27 września 2014 10:00
  • piątek, 26 września 2014
    • Normandzki chleb jabłkowy

      Jakoś mi nie po drodze z piekarnią.  Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodzimy cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki.  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego.

       

      normandzki_chleb_jabkowy1aa

       

      Składniki:

      zaczyn poolish:

      • 140 g wody
      • 140 g mąki pszennej chlebowej
      • 1/4 łyżeczki drożdży

       

      ciasto właściwe:

      • 650 g mąki chlebowej
      • 90 g mąki pszennej razowej
      • 210 g wody
      • 310 g cydru jabłkowego
      • 20 g soli
      • 5 g drożdży instant
      • cały zaczyn
      • 140 g suszonych jabłek

       

      Wykonanie:

      Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.  Następnego dnia dodać pozostałe składniki, poza jabłkami.  Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (przez około 3 minuty).  Sprawdzić hydrację ciasta i dodać pokrojone w kostkę jabłka.  Wymieszać tak, aby jabłka były równomiernie rozłożone w cieście.  Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.  W połowie czasu złożyć ciasto.  Po 2 godzinach ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki.   Odstawić ponownie do wyrastania na 1,5- 2 godziny.  Piec w 230 stopniach przez 15 minut a następnie 25 minut w 225 stopniach (ja musiałam zmniejszyć temperaturę do 200 stopni).

      normandzki_chleb_jabkowy_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Normandzki chleb jabłkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 26 września 2014 09:45
  • czwartek, 25 września 2014
    • Śliwkowy Eton Mess

      Robiłam już kilka wersji tego deseru. Pierwszy raz jednak użyłam jeszcze ciepłych owoców.  Muszę przyznać, że wyszło idealnie.  Lekko ciepłe śliwki, cynamon plus cynamonowe bezy.  Rozpusta idealna.

       

       

      Wykonanie:

      • 400 g śliwek
      • 2 - 3 łyżki cukru
      • 250 g śmietany kremówki
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 3 -5 bez (u mnie cynamonowe)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem.  Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok.  Studzimy  je przez kilka, kilkanaście minut.

      Śmietanę ubijamy na sztywno.  Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.  Bezy kruszymy.  Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek.  Na to znowu bezy ze śmietaną i śliwki.  Na wierzchu kładziemy pokruszone bezy.  Całość polewamy sokiem śliwkowym.   Podajemy natychmiast.

       

      liwkowy_eton_mess_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Śliwkowy Eton Mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 września 2014 10:05
  • środa, 24 września 2014
    • Tarta figowa z kozim serem

      To połączenie chodziło za mną od jakiegoś czasu.  Niestety jak się okazało, nie jest łatwo dostać figi.  Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę.  Jest obłędna.  Kozi ser i słodycz tarty.  Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał.  Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay, a kruche ciasto oczywiście od pana Roux.

       

      tarta_z_figami_i_kozim_serem1aa

       

      Składniki:

      • 110 g koziego sera (miękkiego)
      • 3 - 4 figi
      • 3 jajka
      • 180 ml śmietany 18 %
      • 20 g startego parmezanu
      • sól morska, czarny pieprz

      Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić):

      • 250 g mąki
      • 150 g masła
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta cukru
      • 1 jajko
      • 1 - 2 łyżki mleka

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiewamy z solą.  Dodajemy cukier.  Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki.  Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. 

      Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować.  Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem.  Nakłuć dno widelcem.  Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód.  W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan.  Doprawić do smaku.  Wyjąć podpieczony spód.  Zdjąć folię z grochem.  Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną.  Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem.  Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podawać na ciepło lub zimno.

      tarta_z_figami_i_kozim_serem_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta figowa z kozim serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 24 września 2014 09:50
  • wtorek, 23 września 2014
    • Bezy cynamonowe

      "Ciociu te bezy są przepyszne"  Bezy można albo uwielbiać, albo za nimi nie przepadać.  Jeżeli nie przepadacie, to ta wersja, może zmienić wasze podejście.  Cudownie cynamonowy posmak, plus posypka orzechowa.  Większość bez zniknęła ot tak, kilka wykorzystałam do zrobienia cudownego deseru, który polubili nawet Ci, nie lubiący samych bez.  Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.

       

      bezy_cynamonowe1aa

       

      Składniki:

      • 4 białka
      • 125 g cukru
      • 75 g cukru trzcinowego
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • łyżka orzechów (posiekanych, dałam laskowe)

       

      Wykonanie:

      Białka wymieszać z cukrem i cynamonem.  Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10 minut.  2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.  Ubite białka wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 1,5 - 2 godziny.  Długość pieczenia zależy od wielkości bez.

       

      bezy_cynamonowe_aa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 września 2014 10:01

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl