Wpisy

  • czwartek, 24 kwietnia 2014
  • środa, 23 kwietnia 2014
    • Ucierane płatki fiołków

      Kilka razy już w tym roku szukałam na wsi fiołków.  Do tej pory nie miałam jakoś szczęścia.  Kiedy jednak przed samymi świętami przyjechaliśmy znowu na wieś odkryłam, że w lesie jest zatrzęsienie fiołków.  Chyba nigdy do tej pory nie było ich tam aż tyle.  Nie rosły wprawdzie w jednym miejscu, ale co kilka kroków była kolejna fioletowa kępka.  Zebrałam całe wiadereczko.  Potem długo oskubywałam płatki, aż na końcu zważyłam i okazało się, że mam aż 33 g fioletowych płatków.  Skorzystałam z przepisu Abbry.  Utarte fiołki już do czegoś wykorzystałam, a co to będzie dowiecie się już niedługo.

       

      ucierane płatki fiołków

       

      Składniki:

      • 33 g płatków fiołka
      • 66 g cukru
      • kilka kropli soku z cytryny

       

      Wykonanie:

      Płatki przesypujemy do makutry lub moździerza.  Zasypujemy cukrem i ucieramy.  Dodajemy kilka kropi soku z cytryny, aby poprawić kolor.  Przekładamy do wyparzonego słoiczka i zakręcamy.

       fiołki ucierane

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ucierane płatki fiołków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 23 kwietnia 2014 13:36
  • wtorek, 22 kwietnia 2014
  • sobota, 19 kwietnia 2014
  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Mazurek marcepanowy

      Od dawna miałam ochotę na mazurek marcepanowy.  Prosty bez udziwnień.  Kruche ciasto, marcepan i warstwa owocowa.  Wykorzystałam przepis na kruche ciasto M. Roux oraz przygotowałam krem malinowy (raspberry curd).  Jednak zamiast kremu można wykorzystać też powidła lub niezbyt słodki dżem.

       

      mazurek marcepanowy

       

      Składniki:

      Kruche ciasto (M. Roux):
      • 250 g mąki tortowej
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • 100 g cukru pudru przesianego
      • szczypta soli
      • 2 żółtka
       
      • 200 g masy marcepanowej
      • krem malinowy / powidła / dżem (ok 300 g)
      • płatki migdałów uprażone na suchej patelni (3 - 4 łyżki)
       
      mazurek marcepanowy

      Wykonanie:

      Blaszkę o wymiarach 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stolnicę.  Dodać cukier i sól.  Masło pokroić w kostkę.  Posiekać nożem lub wyrobić palcami tak, aby powstały grudki.  Dodać żółtka i stopniowo zarabiać ciasto.  Zagnieść całość rękami, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.  Po tym czasie rozwałkować na wymiary odrobinę większe niż blacha. Wyłożyć dno i uformować rant.  Ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na papier wysypać groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 30 minut.  Następnie zdjąć papier z grochem i dopiekać przez około 10 minut, aż ciasto będzie złote i upieczone.  Wyjąc i ostudzić. 
      Masę marcepanową rozwałkować między folią na wymiary upieczonego spodu.  Położyć na upieczonym spodzie. Na wierzchu rozsmarować krem / dżem / powidła.  Udekorować płatkami migdałowymi.

      mazurek marcepanowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek marcepanowy ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 11:46
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Smak mojej Wielkanocy - konkurs

      Chciałabym Was dzisiaj zaprosić na konkurs "Smak mojej Wielkanocy".  Na pewno przygotowujecie ciekawe potrawy wielkanocne.  Zróbcie im zdjęcie i weźcie udział w konkursie.   Do wygrania serwis obiadowo - kawowy "Yvonne" z Ćmielowa.  Termin nadsyłania prac upływa 21.04.2014 o godz. 23:59.

      Pełny regulamin do przeczytania na www.westwing.pl

       

      westwing

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 17:18
    • Mini tarty jajeczne

      Dzisiaj propozycja na przystawkę Wielkanocną.  Spokojnie może przygotować foremki z ciasta dzień wcześniej, a w niedzielę tylko je nadziać i zapiec.  Można też piec je w sobotę, a w niedzielę podać na zimno.  Jak kto woli.

       

      mini tarty jajeczne

       

      Składniki (na 6-8 sztuk):

      • 120 g mąki pszennej
      • 70 g zimnego masła
      • 1 małe jajko
      • pół łyżeczki suszonej bazylii
      • pół łyżeczki soli

       

      • 2 jajka
      • 1 kulka mozzarelli
      • sól, pieprz, bazylia

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiać z solą.  Dosypać bazylię i dodać masło pokrojone na kawałki.  Wyrobić palcami tak, aby ciasto przypominało okruszki.  Dodać rozbełtane jajko i szybko zarobić ciasto.  Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 20 - 30 minut.  Przygotować formę na muffiny.  Natłuścić otwory i delikatnie posypać mąką.  Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła.  Wycięte kawałki ciasta wkładać do przygotowanych foremek muffinkowych dociskając do dna i boków.  Nakłuć widelcem.  Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią i wsypać na nią groch do pieczenia.  Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 - 15 minut.  Wyjąć podpieczone spody.  Wyjąc papier / folię z grochem. 

      Jajka rozbełtać.  Mozzarellę pokroić na plastry (tyle ile wyszło nam spodów).  Resztę sera pokroić na małe kawałki.  Wymieszać je z jajkami. Mieszankę jajeczną doprawić do smaku.  Nakładać łyżką do podpieczonych spodów.  Na wierzch kłaść po plasterku mozzarelli.  Formę ponownie wstawić do piekarnika.  Piec przez około 10 - 15 minut, aż masa się zetnie a ser na górze będzie przyrumieniony.

       

      mini tarty jajeczne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mini tarty jajeczne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 09:07
  • środa, 16 kwietnia 2014
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Hot cross buns - bułeczki wielkanocne

      Wiem, że to zupełnie nie nasza tradycja.  Co jednak poradzę na to, że ta tradycja taka smaczna.  Pierwszy raz robiłam je rok temu.  Wtedy z przepisu Hamelmana.  Były pyszne.  Ponieważ wtedy wahałam się z którego przepisu skorzystać, tym razem padło na Donnę Hay.  Te też są rewelacyjne. Mam jedynie dwie uwagi.  Pierwsza odnośnie ilości ciasta na krzyże jest go zdecydowanie za dużo.  Druga to glazura.  Wersja z żelatyną wygląda przepięknie.  Bułeczki błyszczą idealnie.  Niestety strasznie się kleją.  Glazury również wychodzi dużo za dużo.  W przepisie podaję już zmniejszone ilości, chociaż podejrzewam, że też będzie tego za dużo.

       

      hot cross buns

       

      Składniki:

      • 7 g drożdży instant
      • 110 g drobnego cukru
      • 375 ml letniego mleka
      • 635g przesianej mąki pszennej (dałam typ 500)
      • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
      • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
      • 50 g roztopionego masła
      • 1jajko
      • 240 g sułtanek
      • 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie, ja dałam)

      Na krzyże:

      • 35 g mąki
      • 40 ml wody

      Glazura:

      • 1/2 łyżki wody
      • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
      • 55 g drobnego cukru
      • 30 ml wody

       

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru.  Odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną bąblować.  Dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i wyrobić całość (ja robiłam to robotem).  Ciasto ma być elastyczne.  Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski nasmarowanej olejem i przykryć.  Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto odgazować.  Podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.  Formę o wymiarach około 23x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ułożyć w niej bułeczki i przykryć.  Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny. 

      Przygotować ciasto na krzyże.  Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z wodą.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym końcem.  Na wyrośniętych bułeczkach zrobić krzyże z białego ciasta.  Tak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.  Piec przez około 30 minut (ja piekłam 20). 

      Pod koniec pieczenia przygotować glazurę.  Żelatynę rozpuścić w 1/2 łyżki wody i odstawić.  Wodę zagotować z cukrem i gotować przez około 2 minuty.  Dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie gotować przez 2 minuty.  Upieczone, gorące bułeczki posmarować ciepłą glazurą.  Podawać na ciepło z masłem.  Na zimno też są pyszne.

       

      hot cross buns

       

      hot cross buns

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Hot cross buns - bułeczki wielkanocne”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 11:05
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
    • Szynka jałowcowa

      Nie ma nic smaczniejszego niż domowa wędlina.  Kiedy zobaczyłam w dodatku "Palce lizać" ten przepis wiedziałam, że ta szynka pojawi się u nas bardzo szybko.  Robi się ją niezwykle łatwo, a dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna.  Polecam, nie tylko na święta.

       

      szynka jałowcowa

       

      Składniki:

      • 2 kg szynki wieprzowej
      • 8 ziaren jałowca
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 łyżeczki gorczycy
      • łyżeczka pieprzy ziołowego
      • łyżeczka soli
      • łyżeczka słodkiej papryki
      • szczypta ostrej papryki
      • 1,2 łyżeczki suszonej bazylii
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • szczypta rozmarynu
      • 3 łyżki oleju

       

      Wykonanie:

      Szynkę umyć i osuszyć  Owinąć sznurkiem, aby nadać mięsu kształt.  Jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i pozostałe przyprawy.  Wszystko mieszamy dokładnie z olejem.  Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.  Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny.  Polewamy mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy  z mięsa sznurek.

       

      szynka jałowcowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szynka jałowcowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 kwietnia 2014 07:20

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl