Wpisy

  • wtorek, 26 lipca 2016
    • Affogato

      Deser idealny na upały.  A może nie deser, a raczej kawa?  Affogato to nic innego jak lody utopione w espresso.  Śmietanka, która powstaje po wlaniu gorącej kawy jest po prostu przepyszna.  Jeżeli jeszcze nie robiliście, musicie spróbować.

       

      affogato

       

      Składniki (na 1 porcję):

      • 1 gałka lodów (najlepiej waniliowych lub śmietankowych)
      • 1 espresso
      • ew. odrobina amaretto i / lub amaretti

       

      Wykonanie:

      Do szklanki / pucharka włożyć gałkę lodów.  Zalać świeżym, gorącym espresso.  Można polać odrobiną amaretto lub posypać pokruszonymi ciasteczkami amaretti.  Zjadać łyżeczką od razu lub poczekać chwilę, aż lody się rozpuszczą.  

       

      affogato_1

      affogato_2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Affogato”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2016 11:04
  • czwartek, 21 lipca 2016
    • Muffiny z czereśniami

      Zrobione na szybko, pod wpływem impulsu.  Kiedyś muffiny pojawiały się u nas bardzo często, ale ostatnio jakoś o nich zapomniałam.   Tym razem jednak na szczęście mnie natchnęło i na podróż wybraliśmy się z zapasem pysznych muffinek.

       

       muffinki z czereśniami

       

      Składniki (na 12 sztuk):

      • 250 g mąki orkiszowej jasnej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 80 - 100 g cukru trzcinowego
      • 250 ml mleka
      • 1 jajko
      • 90 ml oleju
      • 250 czereśni (waga bez pestek)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Formę wyłożyć papilotkami.  W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.  Dodać do nich czereśnie bez pestek i wymieszać.  W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko.  Dodać do suchych składników i wymieszać niezbyt dokładnie.  Przełożyć do przygotowanych papilotek, piec przez około 25 minut (do suchego patyczka)

       

      muffinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z czereśniami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lipca 2016 09:28
  • piątek, 08 lipca 2016
    • Jagodzianki (nocne)

      W lasach janowskich nazbieraliśmy sporo jagód.  Skoro jagody, to musiały powstać jagodzianki.  Skorzystałam z ciasta drożdżowego z Kwestii Smaku, ale przerobiłam zwykłe jagodzianki na wersję nocną.  Wyszły idealne, mięciutkie, delikatne.  W sam raz na letnie śniadanie.

       

      jagodzianki_nocne

       

      Składniki (na 16 sztuk):

      • 2 g drożdży instant
      • ok 250 ml ciepłego mleka
      • 500 g mąki pszennej (dałam typ 500)
      • 1 jajko
      • 5 żółtek
      • 100 g drobnego cukru
      • 100 g masła

       

      • 16 łyżek jagód
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka jagód

       

      • mleko (plus ew. jajko) do posmarowania i lukru
      • cukier puder (do lukru)

      Wykonanie:

      Wieczorem:

      Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie.  Wsypać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka.  Delikatnie zamieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić na około kwadrans, żeby drożdże ruszyły.  W międzyczasie ubić jajko i żółtka z cukrem na puszystą masę.  Kiedy drożdże ruszą, dodać ubite jajka,  masło i stopniowo dolewać pozostałe mleko cały czas wyrabiając ciasto.  Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne, będzie też odrobinę mokre.  Misę wstawić do worka i odstawić na około 15 - 30 minut.  Następnie wstawić do lodówki na noc.

      Rano:

      Umyte i osuszone jagody wymieszać z mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i odgazować.  Podzielić na 16 równych części.  Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód. Ciasto skleić dokładnie (tak jak skleja się pierogi), delikatnie uformować podłużną bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Potrzeba 2 blach, na każdej położyć po 8 bułek.  Blachy z bułkami przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.  

      Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Pierwszą blachę wstawić na około 16 - 18 minut.  Gotowe bułeczki mają być lekko brązowe.  Upieczone wyjąc i przełożyć na chwilę na kratkę. Upiec drugą partię. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować (ja zrobiłam lukier z mleka i cukru pudru).

       

      jagodzianki_nocne_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki (nocne)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 08 lipca 2016 08:00
  • wtorek, 21 czerwca 2016
    • Ciasto ucierane z truskawkami

      Co roku piszę, że takie ciasto to nasze ulubione.  Zazwyczaj to właśnie nim zaczynamy sezon truskawkowy.   W tym roku było inaczej, ale to ciasto pojawiło się jako drugie, zaraz po tarcie.  Jak zwykle było go za mało.  

       

      ciasto_ucierane_z_truskawkami

       

      Składniki:

      • 1 1/2 szklanki mąki
      • 130 g masła
      • niepełna szklanka cukru 
      • 3 jajka
      • 3 łyżki mleka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ok. 500 g truskawek

      Wykonanie:

      Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

      Masło utrzeć z cukrem a następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.  Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać naprzemiennie z mlekiem nadal ucierając.  W osobnej misce ubić na sztywno białka.  Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy (jest go dość mało, ale urośnie podczas pieczenia).  Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół.  Układać ściśle na wierzchu, przepołowieniem do góry.  Wstawić do piekarnika na około 45-50 minut (do suchego patyczka).  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2016 08:30
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • Tarta z truskawkami

      Rano telefon:  Jadłam kiedyś u Was takie ciasto z truskawkami.  Pamiętasz?  Z takim sosem.  Daj mi przepis, dobrze?  

      Coś kojarzę.  Tylko co to za ciasto?  Przeszukuję blog i jest.  Okazuje się, że zrobiłam wtedy modyfikację tarty z Kwestii Smaku.  Moja wersja była na biszkopcie.  Ponieważ akurat zbliżały się urodziny syna, pomyślałam, że wersja na kruchym będzie idealna zamiast tortu.  Miałam rację.  Niestety ciasto miało jedną wadę - za szybko się skończyło.

       

      tarta_z_truskawkami

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 200 g mąki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 100 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      krem:

      • 1/2 kg mascarpone
      • 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 250 ml śmietanki 30%

       

      • truskawki (ok 500 g)

       

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier i masło posiekać, aż utworzą się grudki.  Dodać jajko i wanilię i szybko zagnieść krucha ciasto (ja robiłam to wszystko w robocie).  Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Wyjąc ciasto, rozwałkować tak, aby miało średnicę kilka cm większą niż 24 cm (takiej blachy używamy).  Delikatnie, na wałku przenieść na formę i wyłożyć ciastem dno i boki formy.   Nakłuć widelcem dno i schować do lodówki na kolejne 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Na schłodzone ciasto wyłożyć folię i obciążyć ją grochem (lub specjalnymi kuleczkami ceramicznymi).  Piec ciasto przez 15 minut.  Następnie zdjąć folię z obciążeniem i wstawić ciasto ponownie do piekarnika na około 5 - 7 minut tak, aby ciasto się zezłociło.  Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

       

      Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier.  W drugiej misce ubić mascarpone z wanilią.  Przełożyć śmietaną do mascarpone i połączyć krem ubijając przez chwilę.  Krem przełożyć na ostudzony spód.  Na wierzchu położyć umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Podawać natychmiast.

       

       tarta_z_truskawkami_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 08:00
  • wtorek, 17 maja 2016
    • Pasta z soczewicy

      Miałam w domu kilka puszek soczewicy.  Nie miałam zielonego pojęcia co z niej przygotować.  Na szczęście odkryłam cudowny przepis u Gruszki. Coś pomiędzy hummusem, a pasztetem.  Zrobiłam już kilka razy.  Raz w wersji z czosnkiem (bardziej przypomina hummus, ale nie nadaje się na śniadanie przed pracą), potem w wersji bez czosnku (bardziej jak pasztet, spokojnie można zjadać na śniadanie).  Spróbujcie, a nie będziecie się mogli oprzeć.

       

      pasta_z_soczewicy

       

      Składniki:

      • 120 g soczewicy z puszki
      • 2 łyżeczki masła orzechowego (u mnie domowe)
      • 1/2 ząbka czosnku (można więcej, można nie dawać wcale)
      • szczypta soli
      • szczypta słodkiej papryki
      • szczypta pieprzu
      • kilka igieł świeżego rozmarynu

       

      Wykonanie:

      Rozmaryn posiekać.  Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.  Można dodać odrobinę wody, jeżeli pasta jest zbyt gęsta (ja dodaję około 1/2 łyżki).

       

      pasta_z_soczewicy_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta z soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 maja 2016 08:00
  • czwartek, 12 maja 2016
    • Masło orzechowe

      Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym je wyjadać łyżkami.   Tylko rozsądek mnie przed tym powstrzymuje (zazwyczaj).  Te sklepowe niestety nie zawsze mają idealny skład.  A to cukier, a to tłuszcz utwardzony.  Na szczęście zrobienie domowego masła jest banalnie łatwe i nie potrzeba specjalnego sprzętu.  Ja robię je zwykłym ręcznym blenderem o mocy 600 W.  Jeden składnik i gotowe.  No może jeszcze szczypta soli.

       

      maso_orzechowe_1

       

      Składniki:

      • orzechy arachidowe (u mnie 500 g w łupinkach, ok 350 g po obraniu)
      • szczypta soli

       

      Wykonanie:

      Orzechy obrać.  Jeżeli nie były prażone, to podprażyć na suchej patelni.  Przełożyć do misy blendera i miksować przez kilka minut.  Co jakiś czas należy przerywać miksowanie, żeby nie przegrzać i nie spalić blendera. W międzyczasie dodać szczyptę soli.  Jeżeli chcemy mieć masło z kawałkami orzechów, to należy po chwilowym zmiksowaniu odłożyć łyżkę orzechów.  Orzechy miksujemy, aż będą stosunkowo gładkie i będzie wyraźnie widać tłuszcz.  Masło ma być delikatnie płynne.   Przekładamy do słoiczka i zakręcamy.

       

      maso_orzechowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Masło orzechowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 maja 2016 07:19
  • sobota, 30 kwietnia 2016
  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • Mleko jaglano - słonecznikowe

      Jeszcze w zimie kupiłam książkę "Jaglany detoks" Marka Zaremby.  Kupiłam i zaczęłam lekturę.  Początkowo byłam zachwycona, w miarę czytania coraz bardziej miałam wrażenie jakbym czytała wydawnictwo jakiejś sekty.  Nie byłam w stanie przebrnąć przez całą książkę.  Przynajmniej na razie.  Jednak jest w niej sporo wartościowych informacji (np. o naturze termicznej pokarmów) i generalnie sama idea jaglanego detoksu do mnie przemawia.  Na razie nie zdecydowałam się na pełny detoks, ale jemy kaszy zdecydowanie więcej.  Samo mleko jest dość smaczne. Idealne do porannej jaglanki czy koktajlu.  Zrobiłam z nim nawet kawę.  Mleko pięknie się spieniło.  Oczywiście smak kawy lekko zmodyfikowany, ale nie było źle.

       

      mleko_jaglanosonecznikowe_1

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
      • 1/3 szklanki nasion słonecznika
      • 1 daktyl
      • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
      • 2,5 szklanki wody źródlanej
      • szczypta kardamonu (opcjonalnie, nie dałam)

       

      Wykonanie:

      Kaszę, słonecznik, daktyla i sól włożyć do kielicha blendera.  Dolać wodę i dokładnie zmiksować.  Przecedzić przez sitko (lub sitko wyłożone gazą).  Przy przecedzaniu tylko przez sitko mleko będzie bardziej gęste, a przy użyciu gazy, będzie bardziej wodniste.  Opcjonalnie (np. do koktajli) można zrezygnować z przecedzania, dzięki czemu koktajle będą gęste.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mleko jaglano - słonecznikowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 08:00
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Czekoladowy pudding jaglany

      Taki pudding jest dobry na każdą okazję (no może bez przesady).  Spokojnie może służyć jako pierwsze śniadanie, jedzony jeszcze na ciepło.  Możecie zabrać go też do pracy i zjeść na zimno na drugie śniadanie.  A jeżeli będziecie mieli ochotę na coś słodkiego po południu, też się nadaje.  Do tego przygotowuje się go w kilka minut.

       

      czekoladowy_pudding_jaglany

       

      Składniki:

      • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
      • 1 banan
      • 1/2  łyżeczki karobu (ew. kakao)
      • pomarańcza

       

      Wykonanie:

      W garnku uprażyć kaszę, aż zacznie pachnieć lekko orzechowo.  Zalać 1 szklanką wrzątku (uwaga, bo może zacząć mocno bulgotać, warto więc na moment wlewania wrzątku, zdjąć garnek z ognia).  Dodać szczyptę soli morskiej i gotować na małym ogniu około 10 minut.  Ugotowaną kaszę przełożyć do kielicha blendera.  Dodać pokrojonego banana i karob (lub kakao).  Zmiksować.  Można dolać odrobinę mleka jaglanego, żeby masa nie była zbyt gęsta.  Udekorować pomarańczą.

       

      czekoladowy_pudding_jaglany_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy pudding jaglany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 08:45

Kalendarz

Lipiec 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl