Wpisy

  • sobota, 01 sierpnia 2015
    • Ciasto ucierane z malinami

      Pisałam już wiele razy, że ciasto ucierane należą do tych ulubionych u nas w domu. Po sezonie truskawkowym pora więc na ucierańca z malinami. Ciasto bez mleka i masła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą nabiału (ale mogą jajka).   Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta.” Nr 2/2015

       

      ciasto_ucierane_z_malinami

       

      Składniki:

      • 500 – 700 g malin
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      • 8 łyżek wody
      • 16 łyżek oleju
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
      • 1 ½ szklanki cukru
      • 3 szklanki mąki
      • cukier puder do posypania

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukry i ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy jajka będą już puszyste, a cukier się rozpuści dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i olej nie przerywając ubijania.   Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

       

      ciasto_ucieane_z_malinami2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 01 sierpnia 2015 08:30
  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Zapiekanka z cukinią

      Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam).

       

      zapiekanka_z_cukini

       

      Składniki (na kilka sporych porcji):

      • 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
      • 1 – 2 papryki
      • 2 – 3 pomidory
      • 2 cebule
      • Kilka różyczek brokułu
      • 200 g makaronu
      • Tymianek (3 – 4 gałązki)
      • Bazylia (liście z 1 gałązki)
      • Oregano (2 – 3 gałązki)
      • 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
      • Sól, pieprz
      • Odrobina oleju

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente.   Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki.   Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać.   Doprawić odrobiną soli i pieprzem.  Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.

       

      zapiekanka_z_cukini_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 08:30
  • poniedziałek, 27 lipca 2015
  • piątek, 24 lipca 2015
    • Lody malinowe w czekoladzie

      Na okładce wakacyjnego wydania GoodFood są lody na patyku.  Kiedy moja córcia je zobaczyła, poprosiła, żebyśmy je przygotowały.  robiłyśmy, chociaż nie do końca takie jak w oryginalnym przepisie.  Zamiast ciasteczek na spodzie, u nas jest czekoladowa polewa.  Plus nasze są tylko malinowe i to bez pestek, bo nie wszyscy pestki lubią.  Spokojnie można je przygotować w pudełku, ale trzeba wtedy miksować je podczas mrożenia, lub użyć maszynę do lodów.  Lody można oczywiście jeść bez polewy czekoladowej.

       

      lody_malinowe_w_czekoladzie

       

      Składniki (na ok. 10 sztuk):

      • 200 g mleka skondensowanego bez cukru
      • 250 g malin
      • 250 g jogurtu greckiego
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • czekolada (100 g na 3 - 4 lody)

       

      Wykonanie:

      Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.  Mleko, jogurt, cukier i mus z malin zmiksować na gładką masę.  Przełożyć do foremek do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.  Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą.  Podawać od razu.

       

      lody_malinowe_w_czekoladzie_1

       

      rLWYjpESAsQbjBR2CX

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lody malinowe w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 24 lipca 2015 08:30
  • środa, 22 lipca 2015
    • Ogórki małosolne

      Kolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu.  Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać.  Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo.  Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach.

       

      ogrki_maosolne

       

      Składniki:

      • ogórki gruntowe
      • kawałek korzenia chrzanu
      • kilka liści chrzanu
      • niewielka główka czosnku
      • koperek
      • sól

       

      Wykonanie:

      Ogórki umyć i osuszyć.  Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu.  Włożyć ząbki czosnku (w całości).  Ułożyć ogórki.  Zagotować wodę.  Posolić.  Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli.  Ciepłą wodą zalać ogórki.  Na wierzchy położyć ponownie koperek.  Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem).  Odstawić na kilka dni.

       

      ogrki_maosolne_2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ogórki małosolne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 22 lipca 2015 08:30
  • poniedziałek, 20 lipca 2015
  • sobota, 18 lipca 2015
    • Gofry orkiszowe

      Skoro niedawno powstała frużelina, musiałam zrobić też gofry.  Chciałam, aby było nieco zdrowsze i dlatego zrobiłam je z mąki orkiszowej.  Skorzystałam z przepisu Abcdieta od kuchni.  Gofry wyszyły przepyszne, ale miałam problemy z wyciąganiem ich z gofrownicy.  Musiałam naprawdę dobrze ją smarować za każdym razem.

       

      gofry_orkiszowe

       

      Składniki (na ok 10 sztuk):

       

      • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki oleju  + więcej do smarowania gofrownicy
      • 300 ml mleka (dałam 2 %)
      • ziarenka z 1 laski wanilii
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • szczypta soli

       

      Wykonanie:

      Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.  Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.  Piec na złoty kolor. 

       

      gofry_orkiszowe_2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gofry orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lipca 2015 08:30
  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Bigos z młodej kapusty

      Dzisiaj wpis gościnny.  Ja robiłam tylko zdjęcia, a danie przygotowywał mój mąż. Prawdę mówiąc zazwyczaj to właśnie mój mąż przygotowuje bigos, ja się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.

       

      bigos_z_modej_kapusty_1

       

      Składniki:

      • 1 - 1,5 główki młodej kapusty
      • ocet
      • 1 pętko kiełbasy swojskiej
      • 1 pętko białej kiełbasy
      • ok 30 dag boczku parzonego
      • 2 - 3 cebule
      • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
      • 2 - 3 marchewki
      • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować.  Skropić octem i przez chwilę obgotować.  W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę.  Następnie podsmażyć  kiełbasę i boczek (wszystko pokrojone w kosteczkę).  Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka.  Podlać odrobiną wody, dodać do niej pokrojone marchewki, podsmażone mięso i cebulę.  Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku.  Pod koniec dodać koncentrat.  Dusić aż kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny).

       

      bigos_z_modej_kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 08:30
  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • Pierogi czereśniowe

      Uwielbiamy pierogi z owocami, zresztą nie tylko te z owocami.  Wstyd się przyznać, ale ostatnio bardzo rzadko goszczą u nas w domu, zostało mi to nawet kilka razy wypomniane.  Dlatego też postanowiłam jednak przygotować ich trochę.  Oczywiście nie skończyło się na kilkunastu, a raczej na kilkudziesięciu.  Nie muszę chyba dodawać, że do wieczora nie został ani jeden.

       

      pierogi_czereniowe

       

      Składniki:

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka miękkiego masła
      • 1 jajko
      • ok. 1 szklanka letniej wody
      • 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • śmietana / jogurt naturalny + cukier

       

      Wykonanie:

      Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła.

      Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu.  Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym z cukrem.

       

      pierogi_czereniowe_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi czereśniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 08:30
  • sobota, 11 lipca 2015
    • Frużelina czereśniowa

      Ostatnio mamy urodzaj czereśniowy.  Znajomi obdarowani, rodzina też, a w domu nadal stoi kilka łubianek.  Dlatego przerabiamy je na wszystkie możliwe sposoby.  Między innymi powstała frużelina czereśniowa.  Głównie z myślą o gofrach, ale i do placuszków będzie też idealna, a może i do sernika, o takiego?

       

      fruelina_czereniowa

       

      Składniki:

      • 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
      • 1 czubata łyżka żelatyny
      • 250 g cukru
      • sok z 1/2 cytryny

       

      Wykonanie:

      Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny.  Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok.  Pogotować przez około kwadrans.  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.  Następnie wlać odrobinę gorącego soku z  czereśni i wymieszać.  Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień.  Wymieszać dokładnie.  Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami.  Odstawić do całkowitego wystudzenia.  Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna.  Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.

       

      fruelina_czereniowa_2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Frużelina czereśniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lipca 2015 08:30

Kalendarz

Sierpień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni



Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl