Wpisy

  • piątek, 31 października 2014
    • "Silver dollar pumpkin soup" - zupa dyniowo-jabłkowa

      Przepis na tę dynię dostałam od mojej czytelniczki, Uli z Kapsztadu.  Ula podesłała mi kilka cudownych dyniowych przepisów, a ich przygotowania rozpoczęłam od tej właśnie zupy.  Zupy o przedziwnej nazwie i o cudownym smaku.  Testowałam już niejednokrotnie połączenie dyni i jabłka, ale jeszcze nigdy nie pod postacią zupy.  Okazało się, że idealna w smaku.  Lekko słodkawa, ale nie do końca, trochę pikantna.  Podałam ją moim przyjaciółkom i bardzo im posmakowała.  Podawały mi nawet opisy tej zupy, jakie mam zawrzeć we wpisie, ale oczywiście zapomniałam.

       

      silver_dollar_soup__zupa_dyniowo__jabkowa_aa 

      Składniki:

      • 500 g dyni
      • 1 jabłko
      • 500 ml wody lub bulionu
      • 1 cebula
      • 1 łyżka przyprawy curry
      • 1 łyżka masła
      • 100 ml soku jabłkowego (lub cydru)
      • ziarnka dyni do podania

       

       

      Wykonanie:

      Posiekaną cebulę zeszklić na maśle w garnku.  Dodać przyprawę curry, dynię pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone jabłko.  Zalać wodą lub bulionem i gotować przez około pół godziny.  Zupa powinna lekko bulgotać.  Kiedy dynia jest już miękka, zmiksować całość. Dodać sok jabłkowy, wymieszać.  Zupę podgrzać przed podaniem i udekorować pestkami dyni.

       

      silver_dollar_soup__zupa_dyniowo__jabkowa1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 23:55
    • Chleb dyniowy na zakwasie

      Chlebków dyniowych robiłam już kilkanaście, ale nie robiłam jeszcze dyniowego chleba.  Kiedy znalazłam ten przepis, postanowiłam, że spróbuję.  Ciasto miało być dość luźne, ale moje wyszło tak bardzo luźne, że nie było mowy o formowaniu chlebów i pieczeniu ich w koszyku.  Upiekłam je więc w foremkach.  Chleby nie są przepięknie pomarańczowe, a to ze względu na moje mało dojrzałe dynie.   Na szczęście są bardzo smaczne.  Na tyle, że mam zamówienie na powtórkę.

       

      chleb_dyniowy_na_zakwasie_aa

      Składniki (na 2 bochenki):

      Zaczyn:

      • 200 g mąki pszennej (dałam typ 2000)
      • 150 g wody
      • 40 g zakwasu (dokarmionego)

       

      Ciasto właściwe:

      • cały zaczyn
      • 700 g mąki pszennej
      • 275 g wody 
      • 20 g soli
      • 425 g puree dyniowego
      • 150 g nasion dyni

       

      Wykonanie:

      Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na około 10 godzin.  Następnego dnia wymieszać puree z wodą i mąką.  Odstawić na około 30 minut.  Dodać zaczyn, sól i nasiona i wyrobić ciasto (moje było bardzo wodniste).  Odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić.  Znowu odstawić na 30 minut i po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz.  Odstawić do wyrastania.  W oryginalnym przepisie proponują wyrastanie nocne w lodówce.  Moje ciasto stało przez około 8 godzin w lodówce.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.  2 foremki (25 cm) wysmarować odrobiną oleju i wysypać mąką lub otrębami.  Przełożyć ciasto i odstawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.  Jeżeli ciasto jest wystarczająco zbite, można uformować bochenki i ułożyć je w koszach.  Wyrośnięte chleby przełożyć do piekarnika nagrzanego do 235 stopni.  Piec 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 225 i piec jeszcze 25 minut (mój piekł się około 30 - 35).  Wystudzić na kratce.

       

      chleb_dyniowy_na_zakwasie1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb dyniowy na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 10:00
  • czwartek, 30 października 2014
    • Tartaletki z dynią i jarmużem

      Te tartaleki zrobiłam do jesiennego numeru Świata Kominków.    Tartaletki typowo jesienne z dynią i jarmużem.  Idealne na obiad czy kolację. Skorzystałam z ciasta, które pozostało mi z innej tarty.  Zamiast kruchego można użyć też francuskiego.

        tartaletki z dynią i jarmużem

      tartaletki z dynią i jarmużem 

       

       

      Składniki:

      • 300 g ciasta kruchego (u mnie z tego przepisu)
      • 2 jajka
      • 4 - 5 łyżek śmietany 18 %
      • sól, pieprz
      • 100 - 150 g dyni
      • 1  liść jarmużu

       

      Wykonanie:

      Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć 2 małe formy do tarty.  Nakłuć spód widelcem, położyć folię i wysypać grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  Wyjąc podpieczone spody, zdjąć folię z grochem.  Jajko i śmietanę wymieszać w miseczce.  Doprawić solą i pieprzem.  Dynię pokroić w kostkę, jarmuż porwać na drobne kawałki.  Masę jajeczną wlać na podpieczony spód.  Dodać pokrojoną dynię i jarmuż.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie upieczone. 

       

      quiche_z_dyni_i_jarmuem_aa

      quiche_z_dyni_i_jarmuem2aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 października 2014 10:00
  • środa, 29 października 2014
  • wtorek, 28 października 2014
    • Placuszki dyniowe

      Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam placuszki na śniadanie.  Dzieciaki i nie tylko one już bardzo się stęskniły za takimi śniadaniami.  Dlatego w ubiegłą niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków.  Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka.   Wystarczyła tylko dla 3 osób.  Przepis pochodzi od Bei i oczywiście dołączam go do dyniowego festiwalu.

       

      placuszki_dyniowe1aa

       

      Składniki:

      • 160 g mąki (dałam nieco więcej)
      • 1 łyżka cukru
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • szczypta soli
      • 200 ml jogurtu
      • 100 ml mleka
      • 150 g puree dyniowego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 jajko

       

      Wykonanie:

      Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię.  Nakładać po sporej łyżce ciasta  i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron.  Podawać ciepłe z miodem, syropem z agawy, klonowym i np. orzechami.

       

      placuszki_dyniowe_aa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki dyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 10:00
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Tarta z pigwowca z bezą włoską

      Nie da się nie zauważyć inspiracji do tego wpisu (klik, kilk).  Prawda jest też taka, że nie dało się nie zrobić pigwowcowej wersji tarty cytrynowej od pani Sikoń.  Tak samo jak w oryginale,  tak i tutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie.  Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd), który pokazywałam Wam już jakiś czas temu.

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk_aa

       

      Składniki:

      Beza włoska:

      • 75 g cukru kryształ
      • 1 duże białko
      • Woda

      Wykonanie:

      Ciasto rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma do tarty (użyłam prostokątnej, ale będzie pasować też okrągła o średnicy 24 cm).  Ciasto nakłuć widelcem, położyć na nie folię i na folię wysypać groch lub inne obciążenie.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez około 15 minut.  Wyjąć z piekarnika.  Zdjąć folię z obciążeniem i ponownie wstawić formę do piekarnika.  Piec przez około 15 minut tak aby ciasto było lekko brązowe (upieczone).  Wyjąć formę z piekarnika i zostawić do przestudzenia. 

      Na ostudzony spód wyłożyć krem z pigwowca i dokładnie rozsmarować.

      Przygotować bezę włoską. Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C).  Syrop wlewać stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając.  Ubić na sztywno.  Bezę wyłożyć na krem z pigowowca i opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.

       

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk2aa

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z pigwowca z bezą włoską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 10:15
  • niedziela, 26 października 2014
    • Makaron z sosem cukiniowym

      Jakiś czas temu przywiozłam ze wsi ostatnie cukinie.  Kilka malutkich sztuk.  Potem koleżanka opowiedziała mi o cukiniowych kieszonkach z fetą.  Kupiłam więc fetę.  Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek.  Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10)  przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków.  Makaron w sosie cukiniowym z fetą. 

       

      makaron_z_sosem_cukiniowym_aa

       

      Składniki:

      • 200-300 g makaronu
      • ok. 500 g cukinii
      • 100-150 g fety
      • 1 cebula
      • 1 - 2 ząbki czosnku
      • tymianek
      • oliwki (opcjonalnie)

       

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy al dente.  W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie.  Podduszoną cukinię miksujemy na gładką masę.  Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę.  Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią.  Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki.  Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast.

       

      makaron_z_sosem_cukiniowym1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z sosem cukiniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 października 2014 09:40
  • sobota, 25 października 2014
    • Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą

      To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche ciasto, połączenie śliwek i jabłek plus ogromna ilość bezy.  Wykorzystałam do niego ostatnie, mocno już pomarszczone węgierki i rozmrożone białka. 

       

      tarta_liwkowo__jabkowa_z_bez1aa

       

      Składniki:

      • 250 g kruchego ciasta
      • 500 g śliwek (mogą też być same jabłka)
      • 500 g jabłek
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • szczypta suszonego imbiru
      • 3 białka
      • 150 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Wykonanie:

       

      Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować.  Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki.  Nakłuć spód widelcem, położyć na ciasto folię i obciążyć na przykład grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.  Po tym czasie zdjąć z ciasta folię z obciążeniem i podpiec spód przez jeszcze 3 -5  minut.

      Owoce umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki.  Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują.  Pod koniec dodać cynamon i imbir.  Owoce wyłożyć na podpieczony spód.

      Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.  Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby mąkę wymieszać z białkami.  Bezę wyłożyć na owoce.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.  Podawać po przestudzeniu.

       

      tarta_liwkowo__jabkowa_z_bez_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 25 października 2014 09:30
  • piątek, 24 października 2014
    • Serniko-brownie z dynią

      Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu.  Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie.  Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie.   Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond

      sernikobrownie_dyniowe_aa

       

      Składniki:

      • 250 g puree z dyni
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 80 g sera
      • 1 jajko
      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 200 g masła
      • 3 jajka
      • 150 g cukru
      • 75 g mąki
      • 30 g kakao
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Wykonanie:

      Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki cukru zmiksować z przyprawami i serem.  Odstawić.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia.

      Masło utrzeć.  Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać.  Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.  Wymieszać masę.  Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem.  Na spód wlać masę czekoladową.  Na wierzch wylać masę dyniową.  Przemieszać po wierzchu łyżką lub nożem, aby delikatnie wymieszać dwie warstwy.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.

       

      sernikobrownie_dyniowe1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Serniko-brownie z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 10:00
  • czwartek, 23 października 2014
    • Kruche ciasteczka z kremem z pigwy

      Te ciasteczka mają jedną, ogromną wadę.  Wychodzi ich za mało.  Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na krem.  Okazało się, że myliłam się tylko w połowie.  Syn rzeczywiście stwierdził, że są zbyt kwaśne, ale za to córka pokochała je od pierwszego kęsa. Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Pease Pudding.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca_aa

       

      Składniki (na 10 ciastek):

      • 50 g cukru
      • 100 g masła
      • 150 g mąki
      • ziarenka z połowy laski wanilii
      • 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu)

       

      Wykonanie:

      Masło, mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy.  Wyjąc z robota, uformować w kulę i włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (woskowanego).  Rozwałkować na grubość około 5 mm.  Wyciąć koła.  W połowie wyciąć mniejsze otworki.  Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne  ciastka (bez otworu) nakładać po łyżeczce kremu (lub dżemu).  Przykryć ciasteczka z dziurką.  Można posypać cukrem pudrem.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca1aa1

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z kremem z pigwy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 października 2014 09:50

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl