Wpisy

  • środa, 20 sierpnia 2014
    • Bagietki czosnkowe

      Pokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe.  Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć.  My nie mogliśmy.  

       

      bagietki czosnkowe

       

      Składniki:

      • 1 bagietka
      • masło czosnkowe (ok 80 g)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bagietkę naciąć na około 1,5 cm kawałki.  W każde nacięcie rozsmarować dość sporo masła.  Posmarowaną bagietkę wstawić do piekarnika na około 10 - 15 minut, aż masło się roztopi, a bagietka będzie chrupiąca.  Podawać na ciepło lub zimno.

       

      bagietki czosnkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 09:00
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 18 sierpnia 2014
    • Bagietki

      Bagietki z przepisu Hamelmana.  W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish.  Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie.  No cóż.  Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę.  Mimo wszystko bagietki wyszły bardzo smaczne.

       

      bagietki

       

      Składniki (na 4 bagietki):

      Poolish:

      • 300 g mąki chlebowej
      • 300 g wody
      • 1/8 łyżeczki drożdży instant

       

      ciasto właściwe:

      • 600 g mąki chlebowej
      • 300 g wody
      • 1 łyżka soli
      • 4 g drożdży instant
      • cały poolish

       

      Wykonanie:

       

      Wieczorem przygotować poolish.  Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.  Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.

      Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego.  Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5 minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny.  Misę oczywiście należy przykryć.  Po godzinie wyrastania ciasto złożyć (czyli brzegi ciasta założyć do środka). 

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.  Wstępnie uformować z nich 4 podłużne bochenki.  Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do góry.  Z każdego bochenka uformować bagietkę. Uformowane bagietki ułożyć pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na bagietki.  Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.

      Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.  Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na rozgrzaną blachę  (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej formie).  Piec z parą przez około 25 minut.

       

       

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 sierpnia 2014 09:03
  • niedziela, 17 sierpnia 2014
  • sobota, 16 sierpnia 2014
    • Łatwe ciasto ze śliwkami

      To ulubiony typ letniego ciasta u nas w domu.  Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami.  Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia.  Idealne na weekendowe popołudnia.   To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną  mojeciasto.pl, gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji.
       
      łatwe ciasto ze śliwkami
       
       
      Składniki:
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 130 g Kasi
      • 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
      • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ok 1/2 kg śliwek
      • cukier puder do posypania
      łatwe ciasto ze śliwkami
       
      Wykonanie:
       
      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego).  Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać.  Powstanie dość gęste ciasto.   Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.  Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki.  Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wyjąć i lekko przestudzić.  Posypać cukrem pudrem.

       

      łatwe ciasto ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwe ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 16 sierpnia 2014 09:07
  • piątek, 15 sierpnia 2014
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

      Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota.  Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało.  Mi smakowało na pewno.  Do powtórzenia.

       

      kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Delikatna budyniowa pianka:

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g domowego cukru wanilinowego
      • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Ponadto:

      • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
      • cukier puder do oprószenia

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki ciasta siekamy.  Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody.  Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %).  Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę.  Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia.  Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie.  Ręką ugniatamy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.  Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.

      Białka ubijamy na sztywno.  Następnie stopniowo dodajemy cukry.  Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy.  Na koniec wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania.  Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód.  Na piankę układamy maliny, delikatnie wciskając je w piankę.  Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40 %).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut.  Możemy posypać cukrem pudrem.

       

      kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 10:05
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Ciasto ze śliwkami

      Ciasto, które ma jedną wadę - jest go stanowczo za mało.  Nie wiem kiedy zniknął ostatni kawałek, chociaż wiem, kto go zjadł.  Robi się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej.  Może większa forma i podwójna porcja?  Przepis podejrzany w Małej Cukierence.

       

      ciasto ze śliwkami

       

      Składniki:

      • 100g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 duże jajka
      • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1 szklanka mąki
      • 400g drobnych śliwek

       

      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki cukru

       

      Wykonanie:

      Masło ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodajemy wanilię i mieszamy.  Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.  Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki kładziemy na wierzch, skórką do dołu.  Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do suchego patyczka.

       

      ciasto ze śliwkami

      ciasto ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 09:30
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl