Wpisy

  • sobota, 23 sierpnia 2014
    • Sok z aronii z liśćmi wiśni

      W tym roku aronia dojrzała wyjątkowo szybko.  Tak naprawdę już w połowie sierpnia była gotowa do zebrania.  Było jej też więcej niż rok temu.  Ponieważ sok robiłam na wsi, udało mi się zrobić ten z liśćmi wiśni.  Jeżeli nie macie do nich dostępu, to polecam przepis na sok z aronii, który pokazałam w ubiegłym roku.  Jutro pokaże Wam też, co można przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku.

       

      sok z aronii

       

      Składniki:

      • 1 - 1,5 kg aronii
      • 0,5 - 0,75 kg cukru
      • sok z 1 - 1,5 cytryny
      • ok. 1,5 l wody
      • kilkanaście liści wiśni

       

      Wykonanie:

      Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy.  Liści dokładnie szorujemy.  Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców).  Garnek przykrywamy i zagotowujemy.  Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.  Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.  Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy.  Do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny.  Zagotowujemy sok i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił.  Gorący sok wlewamy do gorących butelek (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i osuszonymi nakrętkami.  Butelki ostrożnie odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.

       

      sok z aronii

       

      sok z aronii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sok z aronii z liśćmi wiśni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 23 sierpnia 2014 09:00
  • piątek, 22 sierpnia 2014
    • Tarta z jabłkami i śliwkami

      Ten wpis jest trochę z przekory, a trochę po to, aby niektórym udowodnić, że przepis na to ciasto nie jest zły.  Pod podobnym wpisem na tartę z jabłkami pojawiło się kilka negatywnych komentarzy.  Dlatego też przygotowałam to ciasto kolejny raz, z nieco mniejszą ilością owoców, bo tyle akurat miałam.  Efekt?  Z ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie wmówi, że przepis jest zły.  Słodycz?  Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna.  Rzeczywiście dla niektórych ilość cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od słodyczy owoców. 

       

      tarta z jabłkami i śliwkami

      tarta z jabłkami i śliwkami

       

      Składniki:

      ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):

      • 150 g masła
      • 240 g mąki
      • 80 g cukru pudru
      • 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g)
      • kilka kropli soku z cytryny

      Nadzienie

      • 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta)
      • 300 g śliwek
      • ok. 50 g cukru

       

      Wykonanie:

      Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka.  Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto.  Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto.  Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.  Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.  Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki.  Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do tarty (24 cm).  Nakłuwamy dno widelcem.  Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne obciążenie.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut.  Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem. 

      Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.  Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki.  Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając.  Po kilku minutach dodajemy śliwki i cukier.  Dobrze odparowujemy owoce.  Gotowe owoce przekładamy na podpieczony spód. 

      Z lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski.  Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka.  Możemy posmarować ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam).  Tartę wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30 minut.

       

      tarta z jabłkami i śliwkami

      tarta z jabłkami i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z jabłkami i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 22 sierpnia 2014 09:20
  • czwartek, 21 sierpnia 2014
    • Dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)

      Na pomysł takiego dżemu wpadłam podczas robienia tarty jabłkowo - śliwkowej.  Sam dżem zrobiłam wieczorem, zupełnie przy okazji.  Wprawdzie przygotowałam tylko 3 niewielkie słoiczki, ale zawsze można zrobić kolejną porcję.  Ponieważ dżem ma niewiele cukru, polecam zapasteryzować słoiczki.  Ja robiłam dżem z 600 g śliwek i 600 g jabłek, ale podaję proporcję na 1 kg, dla ułatwienia.

       

      dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)

       

      Składniki:

      • 1 kg kwaśnych jabłek
      • 1 kg śliwek
      • 200 g cukru

       

      Wykonanie:

      Jabłka i śliwki umyć.  Jabłka obrać i pokroić na kawałki.  Śliwki wypestkować i również pokroić na mniejsze kawałki.  Owoce przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać dość często mieszając.  Kiedy owoce już się rozpadną dodać cukier i zamieszać.  Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby cukier dokładnie się rozpuścił.

      W czasie kiedy szykujemy dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w 100 stopniach.  Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z wodą.  Kiedy dżem jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi i wysuszonymi nakrętkami.  Garnek z dżemem podczas napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio przed nałożeniem dżemu.  Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do górny dnem na około kwadrans.  Następnie słoiki pasteryzujemy (w piekarniku lub garnku z wodą).

       

      dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem z jabłek i śliwek (niskosłodzony)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 sierpnia 2014 10:00
  • środa, 20 sierpnia 2014
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 18 sierpnia 2014
    • Bagietki

      Bagietki z przepisu Hamelmana.  W książce są dwa przepisy, a ja wybrałam ten z poolish.  Długo studiowałam sposób formowania, ale chyba najwięcej problemów sprawiło mi odpowiednie nacięcie.  No cóż.  Będę ćwiczyć, to może z czasem się nauczę.  Mimo wszystko bagietki wyszły bardzo smaczne.

       

      bagietki

       

      Składniki (na 4 bagietki):

      Poolish:

      • 300 g mąki chlebowej
      • 300 g wody
      • 1/8 łyżeczki drożdży instant

       

      ciasto właściwe:

      • 600 g mąki chlebowej
      • 300 g wody
      • 1 łyżka soli
      • 4 g drożdży instant
      • cały poolish

       

      Wykonanie:

       

      Wieczorem przygotować poolish.  Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.  Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.

      Następnego dnia przełożyć do misy robota cały poolish i dodać wszystkie składniki ciasta właściwego.  Wyrabiać na pierwszej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić hydrację i ewentualnie dodać nieco wody lub mąki. Ponownie wyrabiać ciasto, tym razem na drugiej prędkości przez kolejne 3 - 3,5 minuty. Uformować kulę i zostawić w misie do wyrastania na 2 godziny.  Misę oczywiście należy przykryć.  Po godzinie wyrastania ciasto złożyć (czyli brzegi ciasta założyć do środka). 

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.  Wstępnie uformować z nich 4 podłużne bochenki.  Przykryć i odstawić na 10 - 30 minut, złączeniem do góry.  Z każdego bochenka uformować bagietkę. Uformowane bagietki ułożyć pomiędzy złożoną ściereczką lnianą lub w specjalnych formach na bagietki.  Przykryć i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.

      Piekarnik rozgrzać do 240 stopni.  Bagietki naciąć i delikatnie przełożyć na rozgrzaną blachę  (jeżeli używamy specjalnej formy, to pieczemy na tej formie).  Piec z parą przez około 25 minut.

       

       

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 sierpnia 2014 09:03
  • niedziela, 17 sierpnia 2014
  • sobota, 16 sierpnia 2014
    • Łatwe ciasto ze śliwkami

      To ulubiony typ letniego ciasta u nas w domu.  Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami.  Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia.  Idealne na weekendowe popołudnia.   To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną  mojeciasto.pl, gdzie możecie znaleźć więcej słodkich inspiracji.
       
      łatwe ciasto ze śliwkami
       
       
      Składniki:
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
      • 130 g Kasi
      • 8 łyżek cukru (dałam trzcinowy, ale może być zwykły)
      • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ok 1/2 kg śliwek
      • cukier puder do posypania
      łatwe ciasto ze śliwkami
       
      Wykonanie:
       
      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Formę o wymiarach 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kasię ucierać w robocie dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego).  Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać.  Powstanie dość gęste ciasto.   Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.  Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki.  Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 45 - 50 minut, aż będzie lekko brązowego i przejdzie próbę tzw. "suchego patyczka".  Ciasto wyjąć i lekko przestudzić.  Posypać cukrem pudrem.

       

      łatwe ciasto ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwe ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 16 sierpnia 2014 09:07
  • piątek, 15 sierpnia 2014
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

      Majanka zaproponowała ostatnio wspólne pieczenie ciasta, które dawno temu pokazała u siebie Dorota.  Ciasto upiekłam na spotkanie z przyjaciółmi i wydaje mi się, że smakowało.  Mi smakowało na pewno.  Do powtórzenia.

       

      kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

       

      Składniki na kruche ciasto:

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Delikatna budyniowa pianka:

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g domowego cukru wanilinowego
      • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Ponadto:

      • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
      • cukier puder do oprószenia

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki ciasta siekamy.  Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, możemy dodać 1 - 2 łyżki wody.  Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części (60 i 40 %).  Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez minimum godzinę.  Blachę o wymiarach 33x20 cm ( u mnie 23 x 35) wykładamy papierem do pieczenia.  Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy po całym spodzie.  Ręką ugniatamy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.  Wyjmujemy blachę i schładzamy ciasto.

      Białka ubijamy na sztywno.  Następnie stopniowo dodajemy cukry.  Potem po łyżce dodajemy proszek budyniowy i nadal cały czas ubijamy.  Na koniec wlewamy delikatnie olej nie przerywając ubijania.  Tak ubitą pianę wykładamy na ostudzony, podpieczony spód.  Na piankę układamy maliny, delikatnie wciskając je w piankę.  Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta (40 %).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut.  Możemy posypać cukrem pudrem.

       

      kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 10:05

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl