Wpisy

  • piątek, 21 listopada 2014
    • Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)

      Coraz bardziej zakochuję się w surowym jarmużu.  Ma on tę zaletę, że w przeciwieństwie do sałaty, może stać wymieszany z sosem kilka godzin. Mam nawet wrażenie, że wtedy jest jeszcze smaczniejszy.  Przepis na tę sałatkę podpatrzyłam w październikowym Palce Lizać.  W oryginale był jeszcze granat, ja niestety akurat go nie miałam.  Dodam, że sos żurawinowy warto sobie zapamiętać, bo tak dobrego chyba jeszcze nie jedliście.

       

      saatka_z_jarmuu_z_pomaraczami2aa

       

      Składniki (na 3 - 4 porcje):

      • 150 g liści jarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki
      • 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)
      • 1 pomarańcza
      • 1 grejpfrut
      • 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam)
      • 2 łyżki octu z czerwonego wina
      • 1 łyżka soku żurawinowego
      • 1 łyżka miodu
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
      • sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła).    W słoiku wymieszać ocet, miód i sok.  Dolać oliwę i zakręcić słoik.  Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.  Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.  Odstawić.

      Pomarańczę i grejpfrut  obrać ze skóry i białej skórki.  Wymieszać z jarmużem i polać żurawinowym dressingiem.  Odstawić na minimum kwadrans.  Przed podaniem można posypać ziarnami granatu.

       

      saatka_z_jarmuu_z_pomaraczami1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 09:00
  • czwartek, 20 listopada 2014
    • Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami

      Na niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość.

       

      drodwki_z_r_cynamonem_i_pistacjami_aa

       

      Składniki:

      • 350 g mąki pszennej
      • 60 g cukru
      • 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant)
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 60 g masła
      • 100 ml mleka
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       

      Nadzienie:

      • 100 g konfitury z płatków róży (80 g)
      • 50 g masła stopionego (35 g)
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych

       

      • mleko do posmarowania

       

       

      Wykonanie:

      W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Jajka rozbełtać.  W garnuszku roztopić mało.  Dodać mleko i wymieszać.  Dolać do mąki i wymieszać.  Dodać rozbełtane jajka i wyrobić elastyczne ciasto.  Uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na około godzinę.  Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt.

      Masło rozpuścić i wymieszać z konfiturą z płatków róży.  Posmarować rozwałkowane ciasto.  Na to wysypać cynamon i posiekane pistacje.  Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.  Pokroić na 2 - 3  cm plastry. Tortownicę (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Układać w niej plastry tak, aby pozostawało między nimi miejsce.  Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia naokoło godzinę. 

      Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec przez 30-35 minut.

       

      drodwki_z_r_cynamonem_i_pistacjami1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 listopada 2014 09:30
  • środa, 19 listopada 2014
    • Muffiny dyniowe z granatem

      Mocno korzenne, z ziarenkami w środku.  Powstały w sumie przez przypadek, bo chciałam zużyć resztkę pieczonej dyni.  Ponieważ miałam też w miseczce odrobinę ziaren z granatu, dodałam do muffinek.  Wyszło naprawdę smacznie.

       

      muffinki_dyniowe_z_granatem_aa

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki płatków owsianych
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
      • 0,5 szklanki puree z dyni
      • 0,5 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 0,5 - 0,75 szklanki mleka
      • 0,5 szklanki ziarenek granatu

       

      Wykonanie:

      Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek.  Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree.  Dodać ziarenka granatu i wymieszać.  Masę przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (13 - 15 sztuk).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Piec przez około 20 - 25 minut.

      muffinki_dyniowe_z_granatem_1aa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny dyniowe z granatem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 09:40
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Surówka z dyni i jarmużu

      Strasznie mało surówek na blogu.  Aż wstyd.  Postaram się nadrobić zaległości tej jesieni i zimy.  Mam nadzieję, że mi się uda.  Dzisiaj surówka, którą jadła sama.  Nie jestem w stanie przekonać nikogo w domu, ze surowa dynia i surowy jarmuż są pyszne.  Może uda mi się przekonać kogoś z Was?

       

      surwka_z_dyni_i_jarmuu_aa

       

      Składniki:

      • 5 cm kawałek dyni piżmowej
      • 2 - 3 liście jarmużu
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka octu jabłkowego
      • 1 - 2 łyżeczki musztardy
      • sól, pieprz
      • 1 łyżeczka miodu

       

      Wykonanie:

      Obraną dynię ścieramy na tarce.  Jarmuż myjemy i odcinamy zgrubiałe części liści.  Liście drobno kroimy.  Mieszamy jarmuż z dynią.  W słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy, aż sos się połączy.  Gotowym sosem polewamy warzywa.  Odstawiamy na około 20 minut.

       

      surwka_z_dyni_i_jarmuu1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z dyni i jarmużu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 09:17
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • piątek, 14 listopada 2014
    • Surówka z białej kapusty

      Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa.  Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru.  W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza.  Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji).   Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek. 

       

      surwka_z_biaej_kapusty_aa

       

       Składniki:

      • 1 mała główka białej kapusty
      • 1 cebula
      • 2 marchewki

       

      Zalewa:

      • 1 łyżka musztardy
      • 1/4 - 1/2 szklanki octu
      • 1 niepełna szklanka oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2  łyżki soli
      • pieprz
      • 1/4 - 1/2 szklanki cukru

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować.  Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać.  Wymieszać.  Składniki zalewy włożyć do garnka.  Proporcje dobrać do indywidualnego smaku.  Całość zagotować i przestudzić.  Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę.  Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.

       

      surwka_z_biaej_kapusty1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z białej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 10:00
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Ciasteczka orzechowe

      Ciasteczka, które zrobiłam razem z córcią.  Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia.  Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam.  Będziemy je robić nie raz i nie dwa.  Tego jestem pewna.

       

      ciasteczka_orzechowe_aa

      Orzechowy Tydzień

      Składniki:

      • 240 g orzechów laskowych
      • 1 jajko
      • ok 7 łyżek dowolnej mąki
      • 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)
      • 1 łyżeczka masła lub oleju
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut.  Uważać, aby ich nie przypalić.  Wyjąć i ostudzić.  Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek.   Orzechy zmielić blenderem.  Dodać jajko, wanilię, masło / olej i syrop.  Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły.  Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką.  Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki.   Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm.  Wycinać ciasteczka.  Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie.  Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.

       

      ciasteczka_orzechowe2aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 09:50
  • środa, 12 listopada 2014
    • Sałatka z dynią i jarmużem

      Odkryłam, zresztą zgodnie z tym co już czytałam, że przemrożony przez przymrozki jarmuż jest dużo smaczniejszy od tego sprzed przymrozków.  Teraz spokojnie mogę go zajadać nawet  na surowo.  Do tego w połączeniu z dynią stanowi niesamowite połączenie smaków.  Sałatka ta, dość niepozorna, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Na tyle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą ryżową.  Dam znać czy smakowało.

       

      saatka_z_dyni_i_jarmuem1aa

       

      Składniki:

      • 2 - 3 liście jarmużu
      • kilkanaście kawałków upieczonej dyni
      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 - 2 łyżki ziaren granatu
      • 1 - 2 łyżki orzechów laskowych
      • sól, pieprz

       

       

      Wykonanie:

       

      Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut.  Na ostatnich 5 minut dodać orzechy laskowe (uważać, aby się nie spaliły).  Dynię i orzechy przestudzić.  Jarmuż dokładnie umyć i osuszyć.  Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając wszystkie zgrubiałe części.   Wrzucić do miski, posolić, polać octem i oliwą.  Odstawić na minimum 30 minut.  Do jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię.  Posypać ziarnami granatu i orzechami.  Doprawić do smaku.

       

      saatka_z_dyni_i_jarmuem2aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z dynią i jarmużem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 12 listopada 2014 09:40
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
  • niedziela, 09 listopada 2014
    • Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji)

      Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z orzechami.  Jest to jedno z niewielu ciast bez mas.  Ponieważ miałam w domu sporą ilość jabłek i orzechów postanowiłam, że je przygotuję.  Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość jabłek w oryginalnym przepisie - 16.  Trochę dużo, prawda?  Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki, czy u nich też widnieje ta sama ilość.  Okazało się, że tak.  Nie chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek.  Wyszło naprawdę smaczne.  Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?

       

      ciasto_z_orzechami_qa

       

      Orzechowy Tydzień

      Składniki:

      • 6 jabłek (w książce 16)
      • 2 szklanki cukru
      • 2 szklanki mąki
      • 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie)
      • 6 jajek
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki sody

       

      Wykonanie:

      Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a potem ścinać z wierzchu plastrami).  Włożyć do miski i zasypać cukrem.  Odstawić na godzinę. Do jabłek dodać żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek.  Dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).  Posypać cukrem pudrem.

       

       ciasto_z_orzechami1aa1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 listopada 2014 09:10

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl