Wpisy

  • pi±tek, 03 lipca 2015
  • wtorek, 30 czerwca 2015
    • Hummus z bobu

      Dużo dobrego słyszałam o hummusie z bobu z przepisy Jadłonomii.  Muszę przyznać, że nie dziwię się doskonałym opiniom.  Ta wersja jest po prostu obłędna w smaku.  Robi się j± chwilę, a smak jest niezapomniany.  Doskonała do warzyw, czy grzanek.  Do powtórzenia w sezonie nie raz, tym bardziej, że mam teraz otwarty słoik pasty tahini. 

      Rok temu pokazywałam też pastę z bobu, któr± też serdecznie polecam. 

       

      hummus_z_bobu

       

      Składniki:

      • do 1 kg bobu
      • 1/2 szklanki jasnej pasty tahini
      • 1/4 szklanki soku z cytryny
      • 2-4 łyżki zimnej wody
      • 2 z±bki czosnku
      • mięta, skórka otarta z cytryny
      • oliwa
      • sól

       

      Wykonanie:

      Bób ugotować, przelać zimn± wod± i obrać ze skórki.  Odmierzyć 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu, zmiksować z przetartym czosnkiem, past± tahini i sokiem z cytryny.  Dolać wodę tak, aby powstała delikatna pasta. Doprawić do smaku.  Przełożyć do miski, polać oliw± i posypać mięt± i skórk± start± z cytryny (o skórce zapomniałam).  

       

      humus_z_bobu_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus z bobu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 czerwca 2015 08:30
  • pi±tek, 26 czerwca 2015
    • Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

      Przepis na te szaszłyki zobaczyłam w magazynie „Runner’s Word Extra” 2/2015. Tak naprawdę same szaszłyki to nic odkrywczego, ale ostry sos jest naprawdę wspaniały. Polecam nie tylko do warzyw, ale i do mięsa. My jedli¶my na pierwszym grillu w tym roku.

       

      warzywna_szaszyki_z_zielonym_sosem_1a

       

      Składniki:

      Na szaszłyki:

      • 3 papryki (każda w innym kolorze)
      • 1 cukinia (u mnie bakłażan)
      • kilka pieczarek
      • 1 czerwona cebula

       

      • sól
      • pieprz
      • ½ łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
      • 1 łyżka oliwy

       

      Na sos:

      • 6 z±bków czosnku (rozgniecionych)
      • 3 li¶cie laurowe (dałam ¶wieże)
      • 3 limonki lub 2 cytryny
      • 1 ostra papryczka chili
      • ½ łyżki soli morskiej
      • 1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
      • ¼ kubki posiekanego oregano
      • ½ kubka posiekanej ¶wieżej bazylii
      • 1/3 kubka oliwy

       

      Wykonanie:

      Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie. Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy grillu.

      Przygotować sos. Czosnek, papryczki, li¶cie laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć w moĽdzierzu. Następnie powstał± pastę wymieszać z pietruszk±, oregano i bazyli±. Dodać sok z cytryny / limonki oraz oliwę i wymieszać. Odstawić sos do przegryzienia.

       

      warzywne_szaszyki_z_zielonym_sosem_1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki warzywne z zielonym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 26 czerwca 2015 08:30
  • ¶roda, 24 czerwca 2015
    • Ciasto ucierane z truskawkami

      Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta ucierane, a ja cały czas wyszukuję następne.  Jak dla nas nie może być sezonu truskawkowego bez ucierańca.  Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis Bereniki.  Ciasto wyszło przepyszne.  Mięciutkie, delikatne.  Polecam z całego serca.

       

       ucieraniec_z_truskawkami1

       

      Składniki:

      • 250 g m±ki pszennej
      • 100 g cukru
      • 130 g masła
      • 3 jajka
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g truskawek

       

      Wykonanie:

      Tortownicę (21 - 24 cm) wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Masło roztopić i przestudzić.  Jajka utrzeć do biało¶ci z cukrem.  Następnie dodać przestudzone masło i przez chwilę razem ucierać.  Dodać sok z cytryny oraz m±kę z proszkiem.  Składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa  (nie trwa to długo).  Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.  Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na pół.  Położyć na wierzchu ciasta, przekrojon± stron± do góry.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 - 55 minut (do suchego patyczka).  Przestudzić w formie przez kilka - kilkana¶cie minut,  a następnie wyj±ć na  kratkę.  Można posypać cukrem pudrem.

       

      ucieraniec_z_truskawkami_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 24 czerwca 2015 08:30
  • poniedziałek, 22 czerwca 2015
    • Zupa z bobu

      Nareszcie sezon na bób.  Na sam pocz±tek zapraszam na ekspresow± zupę krem.  Tak naprawdę z woreczka bobu miało powstać co¶ zupełnie innego, ale deszcz pokrzyżował mi plany i musiałam ugotować zupę z tego, co akurat było w domu.  W sumie dobrze się stało.  Nawet bardzo dobrze.

       

      zupa_z_bobu

       

      Składniki (na ok. 4 porcje):

      • 1 kg bobu
      • pół cebuli
      • 2 z±bki czosnku
      • oliwa
      • sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Bób ugotować na miękko (ok 15 minut), zalać zimn± wod± i obrać ze skórek.  (Trwa to około 5 - 10 minut, ale naprawdę warto.  Zupa ma ładniejszy kolor, ale jest też smaczniejsza, do tego łatwiej zmiksować j± na gładko).  Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie oliwy. Pod koniec dodać posiekany czosnek i chwilę razem przesmażyć.  Dodać obrany, ugotowany bób i zalać cało¶ć wod± tak, aby tylko przykrywała bób.  Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut.  Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku.  Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

       

      zupa_z_bobu_2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z bobu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 czerwca 2015 08:30
  • sobota, 20 czerwca 2015
  • pi±tek, 19 czerwca 2015
    • Drożdżówki z truskawkami

      Dawno nie było domowych drożdżówek, ale jako¶ tak się utarło, że jak syn gdzie¶ wyjeżdża, to drożdżówki s±.  Nie mogło więc być inaczej przed szkoln± wycieczk±.  Drożdżówki zrobione, zdjęcia zrobione, drożdżówki zjedzone a przepis gdzie¶ zagin±ł.  Po jakim¶ czasie znalazłam karteczkę z notatkami, ale Ľródło przepisu?  Gdzie¶ a jakiego¶ bloga, ale od kogo?  No nie pamiętam.  Może kto¶ zna?  Bo nie lubię tak bez podawania autora.

       

      drodwki_z_truskawkami_i_kruszonk

       

      Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek)

      • 15 g drożdży ¶wieżych (u mnie 5 g instant)
      • 30 g cukru
      • 270 - 300 g m±ki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna)
      • 100 ml letniego mleka
      • 30 g roztopionego masła
      • 1 jajko
      • szczypta soli

      Nadzienie:

      • 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej
      • ok 300 g truskawek
      • 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      • 30 g masła
      • 60 g m±ki
      • 10 g cukru

       

      Wykonanie:

      M±kę (270 g)  przesiać do misy robota i zrobić w niej wgłębienie.  Wlać odrobinę mleka i wkruszyć drożdże i cukier.  Zamieszać, posypać odrobin± m±ki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.  Następnie dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dodać pozostał± m±kę.  Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.  Odstawić na około godzinę do wyro¶nięcia.  Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka czę¶ci.  Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie.  Przykryć i odstawić na 30 minut do wyro¶nięcia. 

      Z masła, m±ki i cukru wyrobić palcami kruszonkę.

      Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.  Pokroić na kawałki i zasypać cukrem i m±k± ziemniaczan±.  Włożyć w zagłębienie wyro¶niętych bułek.  Posypać kruszonk±.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut.

       

       

      drodwki_z_truskawkami_i_kruszonk_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 19 czerwca 2015 08:30
  • ¶roda, 17 czerwca 2015
    • Granola rabarbarowa

      Uwielbiam granole, szczególnie w lecie.    Idealna z jogurtem na ¶niadanie czy kolację.  Do tego tylko gar¶ć owoców i nic mi więcej nie trzeba.  Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym.  Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna.

       

      granola_rabarbarowa_1

       

      Składniki:

      • 400 g płatków owsianych
      • 100 g słonecznika
      • 50 g siemienia lnianego
      • 150 g orzechów włoskich
      • 50 g wiórków kokosowych
      • 250 g rabarbaru
      • 2 łyżki oleju
      • 2 łyżki miodu / syropu z agawy

       

      Wykonanie:

      Rabarbar umyć, pokroić na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać odrobin± wody.  Dusić pod  przykryciem mieszaj±c tak, aby powstała papka.  Pozostałe składniki wymieszać w misce.  Dodać mus rabarbarowy i wymieszać.  Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę.  Mieszać 2 - 3 razy w trakcie pieczenia.  Po tym czasie piekarnik wył±czyć, a granolę wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.  Następnie zimn± przełożyć do słoja.

       

      granola_rabarbarowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Granola rabarbarowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 17 czerwca 2015 08:30
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
  • sobota, 13 czerwca 2015

Kalendarz

Lipiec 2015

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni



Można mnie tutaj znaleĽć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl