Wpisy

  • ¶roda, 27 maja 2015
  • poniedziałek, 25 maja 2015
    • Syrop rabarbarowy

      Wiele rzeczy w kuchni powstaje przez przypadek.  Nie inaczej było z tym syropem.  Tak naprawę miała powstać tarta, która marzyła mi się już od kilku lat.  Chciałam jednak przyspieszyć pewne rzeczy i się nie udało.  Na szczę¶cie przy okazji powstał ten oto syrop.  Doskonale nadaje się do drinków, czy też jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.

       

      syrop_rabarbarowy 

       

      Składniki:

      • 400 g rabarbaru
      • 1 laska wanilii
      • 80 g cukru
      • sok z 1/2 cytryny
      • 300 ml wody

       

      Wykonanie:

      Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy).

      Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozcięt± laskę wanilii.   Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpu¶ci się cukier.  Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu.  Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gaz±.  (Mi±ższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu).  Ponownie zlać płyn  do garnka i zagotować.  Gotować przez 2 minuty.  Przelać do czystej butelki.  Przechowywać w lodówce.

       

      syrop_rabarbarowy_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Syrop rabarbarowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2015 09:00
  • ¶roda, 20 maja 2015
    • Scones - podobno najlepsze

      Kiedy o 22 okazuje się, że nie ma ani grama pieczywa na ¶niadanie, nie trzeba wpadać w panikę.  W końcu scones robi się chwilę, a u nas maj± powodzenie.  Miałam gdzie¶ wydrukowany przepis na "Best ever scones" i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam.

       

      IMG_69601

       

      Składniki:

      • 500 g m±ki pszennej typ 550
      • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 75 g masła
      • 1 - 1 1/2 szklanki mleka (plus więcej do posmarowania)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  M±kę przesiać z sol± i proszkiem.  Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć masło.  Stopniowo dolewać mleko (zacz±ć od 1 szklanki) i mieszać nożem.  W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki).  Szybko zarobić ciasto.  Rozwałkować na grubo¶ć ok 1 - 1,5 cm i wyci±ć bułeczki.  Każd± ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.  Wstawić do piekarnika na górn± półkę na ok 10-15 minut.  Kiedy się zarumieni± wyj±ć z piekarnika i delikatnie przestudzić.

       

      IMG_69671

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Scones - podobno najlepsze”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 20 maja 2015 08:30
  • czwartek, 14 maja 2015
    • Ciasteczka słonecznikowe

      5 blogerek, 5 mam, 5 różnych kuchni, jedne ciasteczka.   I to jakie.  Tylko 3 składniki, ale jakie dobre.  Do tego robi się je dosłownie chwilę.  Zajrzyjcie do Joli, Ani i Edytki zobaczyć jak wygl±daj± ich wersje. Kasia ze względów technicznych opublikuje wpis w innym terminie.  Dzięki dziewczyny za super przepis i miłe kuchenne spotkanie.

      Przepis pochodzi z bloga Kraina Miodem Płyn±ca.

       

      ciasteczka_sonecznikowe

       

      Składniki:

      • 250 g ziaren słonecznika + 3 - 4 łyżki do posypania
      • 2 jajka
      • 90 g cukru trzcinowego (dałam 70)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Słonecznik zmiksować, niekoniecznie dokładnie.  Wymieszać w misce słonecznik, cukier 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić).  Nabierać łyżk± masę i formować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego.  Każd± kulkę spłaszczyć i ułożyć ma blaszce.  Tak przygotowane ciasteczka posmarować białkiem i posypać słonecznikiem.  Wstawić do piekarnika na 12-15 minut.

      ciasteczka_sonecznikowe_1

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka słonecznikowe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 maja 2015 08:00
  • sobota, 09 maja 2015
    • Ciasto brzoskwiniowo - ¶mietanowe

      To chyba jedno z pierwszych ciast, jakie robiłam samodzielnie.  Muszę przyznać, że od zawsze ma wielu zwolenników u nas w domu.  Pocz±tkowo robiłam je z dodatkiem żelatyny i warstw± galaretki na górze, ale ostatnio chodzę na łatwiznę.  Ciasto można zrobić nie tylko z brzoskwiniami.  W czerwcu polecam Wam wersję truskawkow± (od kilku lat jest na blogu).

       

      ciasto_brzoskwiniowo__mietanowe_1

       

      Składniki:

      • biszkopt (np ten)
      • 1 puszka brzoskwiń
      • 2 galaretki (jasne)
      • 500 ml ¶mietany kremówki
      • 3 - 4 łyżki cukru

       

      Wykonanie:

      Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. 

      Galaretki rozpu¶cić w 400 ml wrz±tku.  Odstawić, aż będ± przestudzone i delikatnie zaczn± gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. ¦mietanę ubić na sztywno z cukrem.  Dolać przestudzon±, tężej±c± galaretkę i ubić przez chwilę razem.

      Biszkopt nas±czyć sokiem z brzoskwiń.  Ułożyć połowę owoców i rozsmarować pół ubitej ¶mietany.  Położyć drugi blat biszkoptu.  Ponownie nas±czyć i ułożyć owoce.  Na wierzchu rozsmarować pozostał± czę¶ć ¶mietany.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

      Żeby ułatwić sobie pracę proponuję zamkn±ć obręcz tortownicy nieco wyżej, mniej więcej w połowie dolnego blatu biszkoptu.

       

      ciasto_brzoskiwniowo__mietanowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto brzoskwiniowo - ¶mietanowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 09 maja 2015 09:00
  • czwartek, 07 maja 2015
  • wtorek, 05 maja 2015
    • Brownie bez cukru i m±ki

      Kiedy zobaczyłam je u Kornika wiedziałam, że szybko zago¶ci w mojej kuchni.  Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni.  Ciasto genialne w smaku.  Najbardziej czuć w nim ¶liwki.  Jest do¶ć delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je je¶ć bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować.  Nawet jeżeli jecie zwykłe, słodzone ciasta.  Nie wyczujecie, że brakuje w nim m±ki i cukru.  Zapewniam.

       

      brownie_bez_cukru_i_mki_1

       

      Składniki:

      • 700 g batatów (2 sztuki)
      • 300 g ¶liwek kalifornijskich
      • 150 g suszonych daktyli bez pestek
      • 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania)
      • 2 łyżki oleju
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

       

      Wykonanie:

      Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękko¶ci.  Odcedzić i przestudzić delikatnie.   Zmiksować na gładkie puree. 

      Daktyle i ¶liwki zalać wrz±tkiem.  Odstawić na kwadrans i dokładnie odcedzić.  Zmiksować na gładk± masę.  Wymieszać z batatami (robiłam to blenderem).  Dodać jajka, kakao i sodę. Wymieszać do poł±czenia składników  (ponownie przy użyciu blendera lub w malakserze).  Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć masę i wyrównać.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.  Odstawić w formie do wystygnięcia.   Kroić dopiero zimne ciasto.  Posypać z wierzchu kakao.

       

      brownie_bez_cukru_i_mki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie bez cukru i m±ki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 maja 2015 08:30
  • sobota, 02 maja 2015
    • Risotto szparagowe

      Nareszcie nadszedł sezon na szparagi.  Jako¶ tak się zdarza, że co roku jak tylko pojawiaj± się szparagi, pojawia się też risotto.  Zreszt± nie ma co się dziwić, bo ten kolor po prostu urzeka.  Tym razem risotto powstało spontanicznie.  Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina.  Przypomniałam sobie, że robiłam kiedy¶ risotto na wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobn± wersję, ale ze szparagami.  Polecam.

       

      risotto_szparagowe

       

      Składniki:

      • 3/4 pęczka szparagów
      • 150 g ryżu do risotto
      • pół niewielkiej cebuli
      • parmezan
      • sól, pieprz
      • kawałek masła

       

      Wykonanie:

       

      Szparagi dokładnie umyć.  Odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić szparagi na ok 3 cm kawałki.  Dołożyć główki.  Zagotować wodę.   Posolić i wrzucić kawałki szparagów (bez główek).  Ugotować.  Kiedy będ± już prawie miękkie dorzucić główki i ugotować do miękko¶ci.  Odcedzić zachowuj±c wodę.  Wodę z gotowania szparagów przelać do garnka i postawić na małym ogniu tak, aby cały czas była gor±ca. 

      Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na ma¶le.  Dodać ryż i zeszklić.  Wlać pierwsz± chochlę bulionu z gotowania szparagów i mieszaj±c poczekać aż ryż wchłonie cały płyn.  Dolewać po jeden chochli płynu i cały czas mieszać.  Doprawić do smaku.

      Ugotowane szparagi (odłożyć kilka główek do dekoracji) zmiksować na puree.  Kiedy ryż jest już prawie gotowy dodać zmiksowane szparagi i chwilę razem pogotować.  Na koniec jeszcze odrobinę masła i starty parmezan.  Podawać od razu.

       

       risotoo_szparagowe_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto szparagowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 09:00
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
    • Ciasto z gruszkami i biał± czekolad±

      Rozpusta w biały dzień.  Zrobiłam to ciasto na urodziny mojego Taty i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest przepyszne.   Decyzja o upieczeniu akurat tego ciasta była spontaniczna.  Rano dostałam mail od Ursy, czytelniczki z RPA z przepisem, a w drodze do domu wst±piłam do sklepu i kupiłam brakuj±ce składniki.  Potem tylko chwila mieszania i gotowe.  Najdłużej trwa przygotowanie polewy, ale jeżeli dobrze rozplanujecie czas, to nie będzie Ľle.  W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki.  Miałam mał± przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcze¶nie próbowałam wyj±ć ciasto, ale udało mi się je uratować.  Ursa  jeszcze raz dziękuję za przepis.

       

      ciasto_z_gruszkami_i_bia_czekolad

       

      Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem)

      • 100 g białej czekolady
      • 125 g masła
      • 125 g drobnego cukru (dałam 100)
      • 2 jajka
      • 185 g m±ki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 125 ml mleka
      • 1 puszka gruszek w syropie (425 g)

       

      polewa:

      • sok z puszki z gruszek
      • 30 g cukru pudru
      • 20 g masła
      • 5-10 ml wody (ja nie dałam)

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Formę wysmarować masłem/ olejem i wysypać m±k±.  Strzepać nadmiar m±ki.

      Czekoladę połamać na kawałki.  Roztopić w k±pieli wodnej (odradzam roztapianie białej czekolady w mikrofalówce).  Odstawić do przestudzenia.

      Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.  Dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać.  Dodać przestudzon± czekoladę i razem utrzeć, aż wszystko się wymieszać.  Używaj±c metalowej (!!!) łyżki dodawać naprzemiennie m±kę i mleko i mieszać. 

      Białka ubić na sztywno.  Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami.  Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać.  Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry.  Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 40  - 45 minut (do suchego patyczka).   Pozwolić ciasto ostygn±ć przez kilka minut i wyj±ć na kratkę.

      Kiedy ciasto się piecze przelać sok z puszki do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu.  Sok zredukować do jednej łyżki (ma być gęsty prawie jak karmel).  Zdj±ć z ognia i wymieszać z masłem i cukrem.  W razie potrzeby dolać wody.  Polać ciasto.

       

      ciasto_z_gruszkami_i_bia_czekolad_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z gruszkami i biał± czekolad±”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 kwietnia 2015 08:30
  • wtorek, 28 kwietnia 2015

Kalendarz

Maj 2015

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl