Wpisy

  • pi±tek, 24 kwietnia 2015
  • ¶roda, 22 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
    • Muffinki z czekolad±

      Już dwa miesi±ce niczego nie upiekłam  (poza ciastem na Wielkanoc).  Dzieciaki chyba powoli zaczynaj± tęsknić za domowymi wypiekami.  Córa nawet  którego¶ dnia przyniosła od koleżanki przepis na muffinki.  Przepis bardzo podobny do tego, z którego zawsze korzystam.  Postanowiłam, że się ugnę i przygotuję porcję babeczek. Podobno były smaczne (nie wiem, bo ja nie jadłam).

       

      muffiny_z_czekolad_1

       

      Składniki (na 12 sztuk):

      • 250 g m±ki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • 150 g cukru (dałam trzcinowy, w oryginale cukru było 175 g)
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki oleju
      • cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego)
      • 1 gorzka czekolada

       

      Wykonanie:

      Czekoladę pokroić na kawałki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

      M±kę, cukry, proszek i sodę wymieszać w misce.  Dodać mleko, olej, jajko i wymieszać.  Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanych foremek nakładaj±c do 3/4 wysoko¶ci foremki.  Piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka.

       

      muffiny_z_czekolad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z czekolad±”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 kwietnia 2015 08:30
  • pi±tek, 17 kwietnia 2015
    • Delikatny schab parzony

      Pokazywałam już na blogu schab 5-minutowy.  Ten jest bardzo podobny z jedn± różnic±. Jest peklowany.  Przepis pokazała jeszcze przed ¶więtami Jola, a ja przygotowałam go na ¶wi±teczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak.  Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania.  Okazało się, że nie jest to zły pomysł i teraz będę go robić wła¶nie w ten sposób.  A będę go robić często.  Na pewno.

       

      IMG_61611

       

      Składniki:

      • 1,5 kg schabu bez ko¶ci
      • 1 łyżka soli morskiej
      • 1 łyżka soli peklowej
      • pieprz młotkowany
      • 1/2 łyżki soli czosnkowej
      • 1 łyżka majeranku
      • 2 łyżki cukru
      • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
      • 3 li¶cie laurowe
      • 3 kulki ziela angielskiego

      Wykonanie:

      Schab umyć, osuszyć.  Natrzeć mieszank± soli morskiej i peklowej, czosnkowej, cukru, pieprzu, papryki i majeranku.  Włożyć do naczynia i przykryć foli±  (ja zawinęłam swój w folię i wsadziłam do woreczka strunowego).  Schab wstawić do lodówki na 3 dni.  Jeżeli użyli¶my naczynia schab należy obracać każdego dnia.  Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry wody.  Dodać li¶cie i ziele oraz płyn, który wytworzył się podczas peklowania.  Włożyć do wody schab i parzyć go przez 5 minut na małym ogniu.  Zdj±ć garnek z ognia i odstawić na 12 godzin (mięso ma być cały czas w wodzie).  Ponownie zagotować wodę ze schabem i parzyć mięso przez kolejne 5 minut.  Odstawić mięso do całkowitego wystudzenia.  Wyj±ć z wody i osuszyć.

       

      IMG_61641

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Delikatny schab parzony”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 17 kwietnia 2015 08:40
  • ¶roda, 15 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Mleko owsiane

      Ostatnio piję coraz więcej koktajli, zarówno tych zielonych, jak i w innych kolorach. Dlatego też postanowiłam przygotowywać do nich mleko owsiane. Po pierwsze, żeby były zdrowsze, po drugie bardziej syc±ce. Skorzystałam z przepisu Gosi. Dokonałam jednak pewnych małych modyfikacji. Ponieważ moje mleko używane jest tylko do koktajli, nie odcedzam go po zmiksowaniu. Na zdjęciu jednak widać porcję odcedzon±. Dodatkowo, jeżeli chcecie, można mleko posłodzić daktylami.  Mleko idealnie sprawdza się jako moje drugie ¶niadanie. To prawie jak porcja owsianki na zimno z ulubionymi dodatkami.

       

      mleko_owsiane

       

      Składniki (na ok. 1 litr)

      • 1 szklanka płatków owsianych
      • 4 szklanki wody (zimnej, przefiltrowanej)
      • 5 - 8 suszonych daktyli bez pestek (opcjonalnie)

       

      Wykonanie:

      Szklankę płatków owsianych zalać wod± i odstawić na noc.  (Jeżeli chcecie uzyskać mleko słodkie, dodajemy też do płatków wypestkowane daktyle).  Rano dolać pozostałe 3 szklanki wody i zmiksować cało¶ć. Powstałe „mleko” przecedzić przez gazę, lub jeżeli używacie go do koktajli można zostawić takie z otrębami. Jest wtedy bardziej syc±ce. Mleko rozwarstwia się po pewnym czasie, ale wystarczy wstrz±sn±ć butelk±. Mleko przechowywać w lodówce do 1 – 2 dni.

       

      mleko_owsiane_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mleko owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 08:30
  • sobota, 11 kwietnia 2015
  • czwartek, 09 kwietnia 2015
  • wtorek, 07 kwietnia 2015
    • Chleb orkiszowy wieloziarnisty

      Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam.  Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków.  Jest wilgotny, z chrupi±c± skórk±, ogromn± ilo¶ci± ziaren.  Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu.  Powinien się udać nawet pocz±tkuj±cym piekarzom.  Ciasto jest do¶ć rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich pocz±tkowych obaw, nie ma w nim zakalca.  Przepis   pochodzi z bloga Patrycji.

       

      chleb_orkiszowy_wieloziarnisty

       

      Składniki:

      Zaczyn:

      • 2 łyżki zakwasu żytniego
      • 150g wody
      • 120g  m±ki orkiszowej jasnej



      Ciasto wła¶ciwe:

      • cały zaczyn
      • 1/3 łyżeczki drożdży instant
      • 330 g wody
      • 2 łyżeczki soli morskiej
      • 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
      • 4 łyżki pestek dyni
      • 4 łyżki pestek słonecznika
      • 4 łyżki płatków owsianych
      • 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
      • 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste)
      • 350 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
      • 50g m±ki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej


      Posypka:

      • 1 łyżka pestek dyni
      • 1 łyżka pestek słonecznika
      • 1 łyżka płatków owsianych
      • 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
      • 1/2 łyżki siemienia lnianego

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

      Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna.  Wymieszać dokładnie.  Dosypać m±ki i wyrobić do¶ć rzadkie ciasto.

      Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobin± oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.  Przelać ciasto.  Posypać po wierzchu posypk±.  Posypkę wklepać delikatnie w ciasto.  Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania.  Wyro¶nięty chleb spryskać z wierzchu do¶ć obficie wod±.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut  Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut.  Wyj±c chleb z formy i postukać od spodu.  Powinien wydawać głuchy dĽwięk.  Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut.  Gotowy chleb studzić na kratce.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy wieloziarnisty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 kwietnia 2015 08:30
  • sobota, 04 kwietnia 2015

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest płatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl