Wpisy

  • poniedziałek, 21 lipca 2014
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Chłodnik z botwinki

      O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka.  Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował.  Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. 

      chłodnik z botwinki

       

      Składniki:

      • 2 pęczki botwinki
      • 2 ogórki gruntowe
      • kilka rzodkiewek
      • 1 - 2  ząbki czosnku
      • 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
      • jajka
      • koperek, szczypiorek
      • 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
      • sól, pieprz

       

       

      Wykonanie:

      Botwinkę umyć, buraczki wyszorować.   Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą.  Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka.  Wyjąć z wody i ostudzić.  Wody nie wylewać.

      Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę.  Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić.  Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski.  Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek.  Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany.  Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej.  Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.

       

      chłodnik z botwinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Chłodnik z botwinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 07:31
  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Risotto z bobem

      Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe.  A do tego niezwykle sycące.  Letni obiad.  Polecam.

       

      risotto z bobem

       

      Składniki (na 1 - 2 porcje):

      • 100 g ryżu do risotto
      • 1 cebulka
      • 300 g ugotowanego i obranego bobu 
      • 150 ml białego wytrawnego wina
      • 200 - 250 ml bulionu
      • Parmesan
      • 2 łyżki oliwy
      • łyżeczka masła
      • sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.  Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.  

      W garnku podgrzewamy oliwę z masłem.  Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy.  Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty.  Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż.  Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy.  Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem.  Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmesan.  Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast.  

       

      risotto z bobem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z bobem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 04:09
  • niedziela, 13 lipca 2014
  • sobota, 12 lipca 2014
    • Donuty brzoskwiniowe

      Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo.  Na początek będą donuty.  Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny.  Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej.  A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog.

       

      donuty brzoskwiniowe

       

      Składniki (na 10 - 12 donutów):

      • 200 g mąki pszennej
      • 60 g cukru
      • 1 łyżeczka proszku do piecznia
      • szczypta soli
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 1 łyżka oleju
      • 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe)

       

      • cukier puder
      • zmiksowane brzoskwinie

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie.  Wymieszać.  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką.  Formę wypełnić masą (do połowy wysokości).  Wstawić do piekarnika na około 10 minut.  Wyjąć i ostudzić na kratce.  Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier.  Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree.  Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.

       

      donuty brzoskwiniowe

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Donuty brzoskwiniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lipca 2014 10:57
  • piątek, 11 lipca 2014
    • Rolada jagodowa

      Nareszcie jest taka jaką sobie wymarzyłam.  Zwinięta kilka razy.  Aż nie chcę myśleć ile ja ich teraz będę robić.  Z malin, brzoskwiń, a potem jeszcze czekoladową i sama nie wiem jaką.  A o co chodziło?  O blachę.  Wystarczyło użyć tej z piekarnika, bo żadna z moich dużych nie była wystarczająco duża.  Tę roladę pokazywałam tutaj już kilka lat temu, razem z truskawkową.  A teraz ją powtarzam z niewielkimi zmianami.

      rolada jagodowa

       

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 5 + 2 łyżki cukru
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 150 g jagód
      • 200 g śmietany kremówki

       

      Wykonanie:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem  5 łyżek cukru. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.  Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm .  Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.  Gotowy biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć.  Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.

      Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.  Gdy spęcznieje dodać ćwierć szklanki wody i podgrzać cały czas mieszając.  Żelatyna musi się rozpuścić. Około 100 g jagód zmiksować z 2 łyżkami cukru.  Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo zmiksowane jagody i energicznie mieszać.  Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!).

      Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami.  Zwinąć roladę.  Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.

      

      rolada jagodowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada jagodowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 11 lipca 2014 09:45
  • czwartek, 10 lipca 2014
    • Soczysta grillowana karkówka

      Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle soczystą karkówkę. Przygotowałam ją z wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem.  Mięso było właśnie takie jakie lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone.  Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem.  

       

      soczysta grillowana karkówka

       

      Składniki:

      • 700 g karkówki PQS
      • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki musztardy francuskiej
      • 1 łyżka musztardy chrzanowej
      • 3 - 4 łyżki oleju
      • sól
      • pieprz młotkowany
      • 3 - 4 ząbki czosnku
      • po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii

       

      soczysta grillowana karkówka

       

      Wykonanie:

      Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety).  Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami.  Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce.  Zamarynowane kotlety grillować z obu stron.  Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla.

       

      soczysta grillowana karkówka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Soczysta grillowana karkówka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 lipca 2014 10:38
  • środa, 09 lipca 2014
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami

      Lubię tego typu dania za to, że wszystko wrzucamy do jednego naczynia i obiad zaraz gotowy.  No może nie takie zaraz, bo ponad godzinę jednak trzeba poczekać, ale przynajmniej nie trzeba się ochodzić.  Przepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną. Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010.

       

      kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami

       

      Składniki:

      • 8- 10 pałek z kurczaka
      • ok. 600 g ziemniaków
      • 500 g pomidorków koktajlowych
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała cebula
      • 3 łyżki ketchupu
      • 2 łyżeczki miodu
      • 4 łyżki oleju
      • 2 łyżeczki sosu sojowego
      • 3 łyżki słodkiego sosu chili
      • 10 g koperku lub natki
      • sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Kurczaka umyć i osuszyć.  Obsypać solą i pieprzem.  Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku.  Posmarować nim udka.  Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami.  Posmarować pozostałym sosem.  Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką.  Polać sosem kurczaka.  Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut.  Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.

       

      kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 10:01

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl