Wpisy

  • piątek, 04 września 2015
    • Pasta z bakłażanów

      Kilka lat temu Małgosia pokazała u siebie dżem z bakłażanów.  Od razu wiedziałam, że mi posmakuje.  Niestety nie zrobiłam go od razu.  Dlaczego?  A któż to wie.  Dopiero teraz, kiedy zostało mi pół pieczonego bakłażana z ajvaru postanowiłam, że dżem przygotuję.  Trochę musiałam pozmieniać wykonanie, gdyż w oryginale bakłażan był smażony.  Okazało się, że dżem bezproblemowy, a niezwykle smaczny.  Do kanapek i nie tylko. Będę powtarzać na pewno.

       

      pasta_z_bakaana

       

      Składniki:

      • 1 bakłażan
      • 2 pomidory
      • 1 cebula
      • sól, pieprz
      • 1/2 łyżeczki kuminu
      • odrobina ostrej papryki
      • olej

       

      Wykonanie:

      Bakłażana nakłuć widelcem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki.  Wyjąć i ostudzić.  Przekroić na pół i wyjąć miąższ.  Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę.  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kilkanaście minut, aż odparuje cały płyn.  Gotowe pomidory zmiksować z bakłażanem.  Doprawić do smaku.  Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki.

       

      pasta_z_bakaana1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta z bakłażanów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 08:30
  • wtorek, 01 września 2015
    • Ajvar

      Pierwszy raz jadłam ajvar od znajomej kilka lat temu. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale od razu mi posmakował.  Jest idealny do mięsa, na kanapki, czy zapiekanki.  Spisuje się też doskonale jako dodatek do warzyw.  W tym roku przywiozłam sobie słoiczek ostrego ajvaru z Chorwacji, przyznam, że wersja słodka nie do końca do mnie przemówiła.  Ponieważ jeden słoiczek to zdecydowanie za mało postanowiłam dorobić resztę sama.

       

      ajvar

       

      Składniki:

      • 1 kg papryki
      • 1 mały bakłażan (lub pół dużego, ale pieczemy cały)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/2 - 1 papryczka chili
      • sól
      • 1 łyżka octu winnego
      • 1/2 - 1 łyżki octu balsamicznego
      • 2 łyżki oliwy

       

      Wykonanie:

      Paprykę umyć, pokroić i wyjąc gniazda nasienne.  Bakłażana umyć i nakłuć widelcem. Papryczkę chili przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem.  Warzywa ułożyć na kratce i piec około 20 minut, aż papryka będzie miała lekko brązową skórkę, a bakłażan będzie miękki (być może papryka będzie gotowa wcześniej, chili należy wyjąć po kilku minutach).  Paprykę wyjąć i przełożyć do woreczka strunowego.  Zamknąć woreczek i odłożyć aż papryka wystygnie.  Następnie zdjąć z papryki skórkę, a miąższ przełożyć do garnka.  Bakłażana przekroić na pół i wyjąć miąższ z połówki (resztę odłożyć do czegoś innego, niedługo pokażę do czego).  Dodać papryczkę chili i warzywa zmiksować, niekoniecznie dokładnie.  Dodać przeciśnięty czosnek.  Doprawić solą, dodać oliwę i podgrzewać w garnku dość często mieszając przez kilka - kilkanaście minut, aż ajvar zgęstnieje. Dodać octem winny i balsamiczny i doprawić do smaku.  Gotową pastę przełożyć do gorących, wypieczonych słoiczków (z tej ilości wychodzą 2 małe słoiczki) i zakręcić wygotowanymi, suchymi nakrętkami.  Słoiczki pasteryzować. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ajvar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 września 2015 08:30
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Nalewka malinowa

      Sezon na maliny jeszcze trwa, pomimo tegorocznych upałów.  Dlatego też pojawia się nalewka malinowa.  Jest delikatna w smaku, o przecudnym kolorze. Bardzo nam posmakowała już w kilka dni po zlaniu.  Teoretycznie można ją pić od razu, ale polecam jednak odczekać.  Przepis pochodzi bloga 2drink.pl.

       

      nalewka_malinowa

       

      Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

      • 1/2 kg malin
      • 0,5 l wódki
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka wody

       

      Wykonanie:

      Maliny (tylko te ładne, nie zepsute) zalać wódką.  Słój zakręcić i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.  Po miesiącu zagotować w garnku wodę. Do wrzątku wsypać cukier i gotować aż się całkowicie rozpuści.  Odstawić syrop do całkowitego przestygnięcia.  W międzyczasie maliny odcedzić przez gazę.  Delikatnie odcisnąć tak, aby uzyskać jak najwięcej soku.  Do przecedzonego alkoholu wlać zimny syrop i wymieszać.  Gotową nalewkę przelać do butelek.  Można ją pić od razu, ale warto poczekać.

       

      nalewka_malinowa_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Nalewka malinowa ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 sierpnia 2015 08:30
  • piątek, 21 sierpnia 2015
    • Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą

      Córka wyjeżdża na pierwszy obóz.  Nie planowałam żadnych wypieków, bo obóz bliziutko a i wyżywienie będzie.   Jednak późno wieczorem dziecko wyraziło nadzieję, że ona też będzie mogła zabrać ze sobą mamusine bułeczki. W końcu brat zawsze zabierał.  Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników.  Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać.  Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników.  Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne.

       

      muffinki_orkiszowe_z_bananami

       

      Składniki (na 12 - 14 sztuk):

      • 250 g mąki orkiszowej jasnej
      • 90 g cukru trzcinowego
      • 50 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
      • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (może być też proszek do pieczenia)
      • 1 banan
      • 50 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
      • 250 g jogurtu naturalnego
      • 90 g oleju
      • 1 jajko

       

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, płatki, proszek i groszki czekoladowe wymieszać w misce.  Banana przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki.  Dodać do sypkich składników i wymieszać. Jogurt, olej i jajko wymieszać. Dolać do sypkich składników i niedbale wymieszać.  Przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 - 25 minut.

       

      muffinki_orkiszowe_z_bananami_i_czekolad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 21 sierpnia 2015 08:30
  • niedziela, 16 sierpnia 2015
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Sima - fiński napój cytrynowy

      Takim napojem zostałam poczęstowana w Helsinkach w maju tego roku.  Finowie tradycyjnie przygotowują go na pierwszy dzień wiosny, ale spokojnie możecie robić go i teraz.  Jest delikatny w smaku, dobrze schłodzony będzie idealny na letnie dni.  Napój delikatnie fermentuje, więc trzeba się liczyć z tym, że odrobina alkoholu w  nim jest, ale jest to naprawdę odrobina.  Od Finek dowiedziałam się, że z jakiegoś powodu napój ma więcej bąbelków jeżeli jest przechowywany w plastikowych butelkach. Ja robiłam w szklanej i rzeczywiście bąbelków nie było zbyt dużo.

       

      sima__fiski_drink_cytrynowy

       

      Składniki:

      • ok 2 l wody
      • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
      • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
      • 1/4 szklanki cukru białego + więcej do butelek
      • 1/8 łyżeczki drożdży instant
      • 12 rodzynek

       

      Wykonanie:

      Cytrynę umyć i zetrzeć zesterem lub tartką skórkę.  Wrzucić ją do słoja lub butelki.  Obrać cytrynę dokładnie z białej skórki i obraną pokroić na plastry.  Włożyć je do słoja / butelki (szklane lube plastikowe) i dodać dwa rodzaje cukrów.  Wlać wrzącą wodę i dostawić do przestudzenia.  Kiedy woda będzie letnia dodać drożdże.  Przykryć słój i odstawić w temperaturze pokojowej na dobę.  Następnie odcedzić napój i przelać do czystych butelek (szklanych lub plastikowych).   Dodać 5 - 6 rodzinek do każdej butelki i po 1 łyżeczce cukru na każdą butelkę. Zakręcić i odstawić na 2 - 5 dni do lodówki.  Napój jest gotowy kiedy rodzynki napęcznieją i zaczną unosić się w płynie.

       

      sima__fiski_drink_cytrynowy_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sima - fiński napój cytrynowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 08:30
  • wtorek, 04 sierpnia 2015
  • sobota, 01 sierpnia 2015
    • Ciasto ucierane z malinami

      Pisałam już wiele razy, że ciasto ucierane należą do tych ulubionych u nas w domu. Po sezonie truskawkowym pora więc na ucierańca z malinami. Ciasto bez mleka i masła, więc idealne dla tych, którzy nie mogą nabiału (ale mogą jajka).   Ciasto wyszło puszyste, idealne na popołudnie. Przepis pochodzi z dodatku „Gotuj krok po kroku. Ciasta.” Nr 2/2015

       

      ciasto_ucierane_z_malinami

       

      Składniki:

      • 500 – 700 g malin
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      • 8 łyżek wody
      • 16 łyżek oleju
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
      • 1 ½ szklanki cukru
      • 3 szklanki mąki
      • cukier puder do posypania

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukry i ubijać przez kilka minut robotem na najwyższych obrotach. Kiedy jajka będą już puszyste, a cukier się rozpuści dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i nadal ubijać, na mniejszych obrotach. Następnie wlewać wodę i olej nie przerywając ubijania.   Kiedy masa będzie już jednolita przelać ją do tortownicy. Wyrównać łyżką, a na wierzchu ułożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 – 60 minut (do suchego patyczka). Ciasto przestudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

       

      ciasto_ucieane_z_malinami2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 01 sierpnia 2015 08:30
  • czwartek, 30 lipca 2015
    • Zapiekanka z cukinią

      Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam).

       

      zapiekanka_z_cukini

       

      Składniki (na kilka sporych porcji):

      • 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
      • 1 – 2 papryki
      • 2 – 3 pomidory
      • 2 cebule
      • Kilka różyczek brokułu
      • 200 g makaronu
      • Tymianek (3 – 4 gałązki)
      • Bazylia (liście z 1 gałązki)
      • Oregano (2 – 3 gałązki)
      • 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
      • Sól, pieprz
      • Odrobina oleju

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente.   Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki.   Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać.   Doprawić odrobiną soli i pieprzem.  Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.

       

      zapiekanka_z_cukini_1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 lipca 2015 08:30
  • poniedziałek, 27 lipca 2015

Kalendarz

Wrzesień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni



Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl