Wpisy

  • poniedziałek, 24 listopada 2014
    • Koktajl z granatem

      Niezwykle aksamitny, a to dzięki dodatkowi ananasa.  Do tego gdzieniegdzie strzelające pestki granatu.  Ideał.  Można przygotować w wersji ochładzającej, z mrożonego ananasa, lub wersji zwyczajnej, ze świeżego. 

       

      ananasowe_smoothie_z_granatem1aa

       

      Składniki:

      • 2 plastry świeżego ananasa (lub zamrożonego)
      • 2 - 3 łyżki ziaren granatu
      • 3/4 szklanki mleka

       

      Wykonanie:

      Ananasa pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli jest zamrożony, odstawić, żeby trochę odtajał).  Wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera i dokładnie zmiksować.   Podawać natychmiast.  Można dodatkowo posypać ziarnami.

       

      ananasowe_smoothie_z_granatem2aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 listopada 2014 09:00
  • niedziela, 23 listopada 2014
    • Pomidorowy chleb orkiszowy

      Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany.  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał, a jego kolor mnie oczarował.   Chleb jest bardzo wilgotny i sprężysty.

      Edit okazało się, że w ramach przepisu podanego w akcji był błąd.  Żałuję, że nie zajrzałam do Dany po właściwe proporcje.  Mąki w oryginalnym przepisie jest duuużo więcej.  I wszystko stało się jasne.  Poprawiam u siebie, żeby nikt nie miał problemów.

       

       chleb_pomidorowy_aa

       

      Składniki:

      zaczyn:

      • 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
      • 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000)
      • 200 g wody,
      • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

       

      Ciasto właściwe:

      • Cały zaczyn
      • 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
      • 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150)
      • 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, (dałam 150, ale należy dać więcej)
      • 1 łyżka miodu,
      • sezam czarny, w/g uznania (dałam50 g niełuskanego sezamu))
      • sól morska, około 10 g

       

      Wykonanie:

      Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na około 12 godzin. 

      Do zaczynu dodać pomidory, sól, miód, sezam i stopniowo dodawać mąki.  Wyrabiać robotem przez około 5 minut.  (moja ciasto było niemalże lejące). Ciasto w misce przykryć i odstawić na 3 godziny.  Podczas wyrastania co godzinę składać ciasto (ja moje po prostu mieszałam mieszadłem, ponieważ nie nadawało się do składania).    Po 3 godzinach z chleba uformować bochenek (ja moje ciasto po prostu przelałam do formy 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami).  Ciasto w formie przykryć i odstawić na 3 - 4 godziny do wyrastania.

      Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.  Chleb piec przez 15 minut.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać przez dalsze 40-45 minut.    Chleb ostudzić i kroić dopiero jak będzie zimny.

       

      chleb_pomidorowy1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowy chleb orkiszowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 listopada 2014 09:20
  • sobota, 22 listopada 2014
    • Szarlotka z budyniem (siostry Anastazji)

      Od dawna chodziła za mną szarlotka z budyniem. Postanowiłam skorzystać  z przepisu Siostry Anastazji.  W oryginale masa budyniowa była zrobiona z gotowego budyniu.  Ja jednak wykorzystałam przepis z innego ciasta i przygotowałam swój własny.  Szarlotka wyszła obłędna.  Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić.  Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam złapać ostatnie promienie słońca. Dlatego kawałki ciasta nie trzymają ładnie formy.

       

       szarlotka_z_budyniem_aa

       

      Składniki:

      • 250 g masła
      • 1 szklanka cukru
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki kwaśnej śmietany
      • 2 łyżki cukru waniliowego (domowego)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 500 g mąki

       

      Masa budyniowa:

      • 2 żółtka
      • 1 jajko
      • 2,5 łyżki mąki pszennej
      • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 łyżki cukru waniliowego domowego

       

      • 6 jabłek
      • 2 łyżki kaszy manny

       

      Wykonanie:

      Formę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z masłem.  Dodać żółtka, cukier i ponownie posiekać.   Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.  Można też wyrobić kruche ciasto w robocie.  Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.  Każdą rozwałkować na wymiary blachy.  Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce.

      Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdy kawałek jeszcze na pół.  Wymieszać jabłka z kaszą. Wyłożyć na przygotowany płat ciasta.

      2,5 szklanki mleka zagotować.  Pół szklanki mleka wymieszać w miseczce z mąkami i żółtkami.  Następnie dodać cukier i ponownie wymieszać.  Wlać do gotującego się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Kiedy budyń zgęstnieje,  zdjąć z ognia.  Gorącym budyniem zalać równomiernie jabłka.  Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 35 minut.  (Piekłam przez 30, a potem dopiekałam na dolnej grzałce przez dodatkowe 5 minut).

       

      szarlotka_z_budyniem1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem (siostry Anastazji)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 22 listopada 2014 09:00
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)

      Coraz bardziej zakochuję się w surowym jarmużu.  Ma on tę zaletę, że w przeciwieństwie do sałaty, może stać wymieszany z sosem kilka godzin. Mam nawet wrażenie, że wtedy jest jeszcze smaczniejszy.  Przepis na tę sałatkę podpatrzyłam w październikowym Palce Lizać.  W oryginale był jeszcze granat, ja niestety akurat go nie miałam.  Dodam, że sos żurawinowy warto sobie zapamiętać, bo tak dobrego chyba jeszcze nie jedliście.

       

      saatka_z_jarmuu_z_pomaraczami2aa

       

      Składniki (na 3 - 4 porcje):

      • 150 g liści jarmużu zielonego i fioletowego porwanych na małe kawałki
      • 70 g świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)
      • 1 pomarańcza
      • 1 grejpfrut
      • 3 łyżki ziaren granatu (nie dałam)
      • 2 łyżki octu z czerwonego wina
      • 1 łyżka soku żurawinowego
      • 1 łyżka miodu
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
      • sól, pieprz

       

      Wykonanie:

      Żurawinę zmiksować (ponieważ użyłam mrożonej, chwilę odczekałam po zmiksowaniu, aby się ociepliła).    W słoiku wymieszać ocet, miód i sok.  Dolać oliwę i zakręcić słoik.  Dokładnie wymieszać, aż sos ładnie zgęstnieje.  Dodać zmiksowaną żurawinę, sól i pieprz i ponownie wymieszać.  Odstawić.

      Pomarańczę i grejpfrut  obrać ze skóry i białej skórki.  Wymieszać z jarmużem i polać żurawinowym dressingiem.  Odstawić na minimum kwadrans.  Przed podaniem można posypać ziarnami granatu.

       

      saatka_z_jarmuu_z_pomaraczami1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z jarmużem (Marty Gessler)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 09:00
  • czwartek, 20 listopada 2014
    • Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami

      Na niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość.

       

      drodwki_z_r_cynamonem_i_pistacjami_aa

       

      Składniki:

      • 350 g mąki pszennej
      • 60 g cukru
      • 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant)
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 60 g masła
      • 100 ml mleka
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       

      Nadzienie:

      • 100 g konfitury z płatków róży (80 g)
      • 50 g masła stopionego (35 g)
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych

       

      • mleko do posmarowania

       

       

      Wykonanie:

      W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Jajka rozbełtać.  W garnuszku roztopić mało.  Dodać mleko i wymieszać.  Dolać do mąki i wymieszać.  Dodać rozbełtane jajka i wyrobić elastyczne ciasto.  Uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na około godzinę.  Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt.

      Masło rozpuścić i wymieszać z konfiturą z płatków róży.  Posmarować rozwałkowane ciasto.  Na to wysypać cynamon i posiekane pistacje.  Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.  Pokroić na 2 - 3  cm plastry. Tortownicę (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Układać w niej plastry tak, aby pozostawało między nimi miejsce.  Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia naokoło godzinę. 

      Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.  Piec przez 30-35 minut.

       

      drodwki_z_r_cynamonem_i_pistacjami1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 listopada 2014 09:30
  • środa, 19 listopada 2014
    • Muffiny dyniowe z granatem

      Mocno korzenne, z ziarenkami w środku.  Powstały w sumie przez przypadek, bo chciałam zużyć resztkę pieczonej dyni.  Ponieważ miałam też w miseczce odrobinę ziaren z granatu, dodałam do muffinek.  Wyszło naprawdę smacznie.

       

      muffinki_dyniowe_z_granatem_aa

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki płatków owsianych
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
      • 0,5 szklanki puree z dyni
      • 0,5 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 0,5 - 0,75 szklanki mleka
      • 0,5 szklanki ziarenek granatu

       

      Wykonanie:

      Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek.  Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree.  Dodać ziarenka granatu i wymieszać.  Masę przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (13 - 15 sztuk).  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Piec przez około 20 - 25 minut.

      muffinki_dyniowe_z_granatem_1aa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny dyniowe z granatem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 09:40
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Surówka z dyni i jarmużu

      Strasznie mało surówek na blogu.  Aż wstyd.  Postaram się nadrobić zaległości tej jesieni i zimy.  Mam nadzieję, że mi się uda.  Dzisiaj surówka, którą jadła sama.  Nie jestem w stanie przekonać nikogo w domu, ze surowa dynia i surowy jarmuż są pyszne.  Może uda mi się przekonać kogoś z Was?

       

      surwka_z_dyni_i_jarmuu_aa

       

      Składniki:

      • 5 cm kawałek dyni piżmowej
      • 2 - 3 liście jarmużu
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka octu jabłkowego
      • 1 - 2 łyżeczki musztardy
      • sól, pieprz
      • 1 łyżeczka miodu

       

      Wykonanie:

      Obraną dynię ścieramy na tarce.  Jarmuż myjemy i odcinamy zgrubiałe części liści.  Liście drobno kroimy.  Mieszamy jarmuż z dynią.  W słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy, aż sos się połączy.  Gotowym sosem polewamy warzywa.  Odstawiamy na około 20 minut.

       

      surwka_z_dyni_i_jarmuu1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z dyni i jarmużu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 09:17
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • piątek, 14 listopada 2014
    • Surówka z białej kapusty

      Taką surówką poczęstowała nas moja teściowa.  Bardzo nam posmakowała i wiem, że wejdzie do naszego surówkowego repertuaru.  W smaku przypomina trochę tę kiszoną, ale jest delikatniejsza.  Jej wielką zaletą jest to, że można ją przechowywać przez 3 dni (bez pasteryzacji).   Doskonała do obiadu, ale nadaje się też do kanapek. 

       

      surwka_z_biaej_kapusty_aa

       

       Składniki:

      • 1 mała główka białej kapusty
      • 1 cebula
      • 2 marchewki

       

      Zalewa:

      • 1 łyżka musztardy
      • 1/4 - 1/2 szklanki octu
      • 1 niepełna szklanka oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2  łyżki soli
      • pieprz
      • 1/4 - 1/2 szklanki cukru

       

      Wykonanie:

      Kapustę poszatkować.  Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać.  Wymieszać.  Składniki zalewy włożyć do garnka.  Proporcje dobrać do indywidualnego smaku.  Całość zagotować i przestudzić.  Lekko ciepłą zalewą zalać kapustę, marchew i cebulę.  Można podawać niemal od razu (dobrze jednak, jak składniki przynajmniej przez kwadrans się przegryzą), albo przełożyć do słoja i przechowywać do 3 dni w lodówce.

       

      surwka_z_biaej_kapusty1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z białej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 14 listopada 2014 10:00
  • czwartek, 13 listopada 2014
    • Ciasteczka orzechowe

      Ciasteczka, które zrobiłam razem z córcią.  Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia.  Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam.  Będziemy je robić nie raz i nie dwa.  Tego jestem pewna.

       

      ciasteczka_orzechowe_aa

      Orzechowy Tydzień

      Składniki:

      • 240 g orzechów laskowych
      • 1 jajko
      • ok 7 łyżek dowolnej mąki
      • 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)
      • 1 łyżeczka masła lub oleju
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut.  Uważać, aby ich nie przypalić.  Wyjąć i ostudzić.  Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek.   Orzechy zmielić blenderem.  Dodać jajko, wanilię, masło / olej i syrop.  Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły.  Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką.  Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki.   Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm.  Wycinać ciasteczka.  Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie.  Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.

       

      ciasteczka_orzechowe2aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 listopada 2014 09:50

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl