Wpisy

  • poniedziałek, 02 marca 2015
  • sobota, 28 lutego 2015
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Tort szachownica

      Oto tort, który powstał na 9 urodziny mojej córki.  Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu.  Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej.  Pomysł był strzałem w dziesiątkę.  Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze.

      Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną warstwę biszkoptu.  Dlatego tort składa się z trzech poziomów.  Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie.

       

      tart_szachownica1aa

      tart_szachownica_aa

      Składniki:

      • biszkopt jasny z 5 jajek (taki)
      • biszkopt ciemny z 5 jajek (taki)
      • 1 kg mascarpone
      • 650 ml śmietany kremówki
      • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
      • 4 - 5 łyżek cukru drobnego

       

      Wykonanie:

       

      Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie.   Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół (nie ruszać biszkoptu, pozostawić obie warstwy na sobie!).  Dokładnie na środku wyciąć koło o średnicy ok 18 cm (użyłam formy do tortownicy). Najlepiej sprawdzić linijką odległość od brzegu we wszystkich miejscach (u mnie było to ok 3 cm).  W dalszym ciągu nie wyjmować części biszkoptu, ani nie zdejmować dwóch warstw z siebie.  Pośrodku mniejszego okręgu (tego o śr. 18 cm) wyciąć kolejny okrąg, znowu w odległości ok 3 cm od brzegów (użyłam foremki do wycinania pączków).    W ten sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi.  Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem.  Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie.

      Przygotować masy.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  250 g mascarpone  wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą.  Dodać do tego kilka czubatych łyżek ubitej śmietany i wymieszać.  Pozostałe mascarpone wymieszać robotem w drugiej misce i połączyć z pozostałą śmietaną. 

      Delikatnie rozłożyć biszkopty.  Należy uważać szczególnie przy największym okręgu, bo jest najbardziej delikatny.  Do największego jasnego okręgu delikatnie włożyć średni ciemny, a w środek jasny najmniejszy.  Do największego ciemnego włożyć jasny średni i najmniejszy ciemny.  Powtórzyć ze wszystkimi częściami biszkoptu.  (u mnie jedna warstwa się rozpadła, nie użyłam więc jej do tortu). 

      szachownica1ahorz

      Na paterę położyć jedną warstwę biszkoptu (np tę z jasną obwódką).  Posmarować częścią jasnej masy. Na masę położyć drugą warstwę biszkoptu (tym razem z ciemną obwódką).  Posmarować prawie całą masą czekoladową.  Na wierzch położyć ostatni blat (ponownie z jasną obwódką).  Górę i brzegi posmarować jasną masą.  Tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą według uznania.  Ja zrobiłam róże na wierzchu i pasy (tą samą tylką co róże) po obrzeżach tortu. 

       

      tart_szachownica3aa

      tart_szachownica4aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tort szachownica”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 09:00
  • środa, 25 lutego 2015
    • Kurczak a la KFC

      O takiego kurczaka od dawna prosiła mnie córka.  W jeden z weekendów postanowiłam zrealizować jej marzenie, tym bardziej, że jakiś czas temu Edytka przypomniała o tym przepisie.  Kurczak bardzo nam posmakował i chociaż nie należy do najlżejszych dań, to raz na jakiś czas można realizować takie marzenia dzieci.  Zamiast tradycyjnych skrzydełek użyłam pałeczek z kurczaka.

       

      kurczak_KFC_aa

       

      Składniki:

      • 14 podudzi z kurczaka
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 

       

      Na ciasto:

      • 1 szklanka mąki
      • 150 ml mleka
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

       

      • 1 szklanka mąki do obtaczania
      • olej do smażenia

       

       

      Wykonanie:

      Podudzia umyć i osuszyć.  Oprószyć solą, paprykami i pieprzem cayenne.  Odstawić na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin.  Przygotować ciasto naleśnikowe.  Wszystkie składniki wymieszać w misce rózgą.  Do gotowego ciasta wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w cieście.  Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Wyjąć mięso z lodówki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową (bardzo ważne).  Rozgrzać tłuszcz do 180 stopni.  Ocieplonego kurczaka wyjąć z ciasta i obtoczyć w mące.  Smażyć po kilka kawałków kurczaka w głębokim tłuszczu przez około  12 - 15 minut.

       

      kurczak_KFC3aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak a la KFC”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 25 lutego 2015 09:00
  • poniedziałek, 23 lutego 2015
    • Chleb owsiany

      Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.

       

      chleb_owsiany_1aa

       

      Składniki:

      • 680 g mąki pszennej chlebowej
      • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
      • 570 g wody
      • 100 g mleka
      • 75 g miodu
      • 75 g oleju
      • 20 g soli
      • 5 g drożdży instant

       

      Wykonanie:

       

      Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny.  W połowie wyrastania ciasto złożyć.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny. 

      Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni.   Przełożyć chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.  Gotowy chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu.  Chleb wystudzić na kratce.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb owsiany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lutego 2015 09:00
  • sobota, 21 lutego 2015
    • Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna

      Dzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao).  Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm.  Biszkopt ten jest idealny do tortu.  Dość wysoki, spokojnie każdą część można przekroić nawet na 3 placki. 

       

      biszkopt_z_5_jaj_aa

       

      Składniki:

      Wersja jasna:

      • 5 jajek
      • szczypta soli
      • 130 g cukru
      • 100 g mąki pszennej typ 450
      • 50 g mąki ziemniaczanej

       

      Wersja ciemna:

      • 5 jajek
      • szczypta soli
      • 130 g cukru
      • 80 g mąki pszennej typ 450
      • 30 g mąki ziemniaczanej
      • 30 g ciemnego kakao

       

      Wykonanie:

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po łyżce cukier cały czas ubijając.  Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką.  Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut.  Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić.  Następnie obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę.  Przekroić na 2 - 3 blaty.

       

      biszkopt_z_5_jaj_1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lutego 2015 08:30
  • piątek, 20 lutego 2015
    • Karczek pieczony w plastrach

      Taki obiad przygotował niedawno mój mąż.  Okazało się, że to strzał w dziesiątkę.  Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii.  Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki.  Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.

       

      karczek_pieczony_w_plastrach_aa 

       

      Składniki:

      • 500 g karczku
      • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
      • olej
      • mąka do oprószenia
      • 1/2  szklanki wody
      • 3 - 4 łyżki oliwy
      • 2 - 3 łyżki miodu

       

       

      Wykonanie:

      Karczek umyć, pokroić na plastry.  Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką.  Oprószyć mąką.  Na patelni rozgrzać olej.  Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe.  Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać wodę, oliwę, miód.  Doprawić solą i pieprzem.  Zalać mięso w naczyniu.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 3/4 - 1 godziny).

       

      karczek_pieczony_w_plastrach1aa1

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Karczek pieczony w plastrach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 08:40
  • środa, 18 lutego 2015
    • Bułki faszerowane pieczarkami

      Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą.  Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej.  Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić.

       

      buki_faszerowane_pieczarkami_aa

       

      Składniki:

      •  6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze)
      •  Ok. 300 – 400 g pieczarek
      • 1 niewielka cebula
      •  Masło
      • Sól, pieprz
      • Ok. 10 g tartego żółtego sera

       

      Wykonanie:

      Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami.  Doprawić do smaku.  Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek.  (Można to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem.  Włożyć podduszone pieczarki.  Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem.  Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią.  Podawać na ciepło.

       

      buki_faszerowane_pieczarkami1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki faszerowane pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 18 lutego 2015 08:50
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Kurczak w sosie pomidorowym

      Kurczak w pomidorach i fasolką.  Idealny na obiad dla kilku osób.  Moim dzieciom bardzo posmakował.  Podawaliśmy go jednego dnia z kaszą, drugiego z ryżem i obydwa dodatki pasowały.  Myślę, że spokojnie można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem  Edytką, która znalazła ten przepis. 

       

      kurczak_w_sosie_pomidorowym1aa

       

      Składniki:

      • 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka)
      • 1/2 kg marchewki
      • 600-800 g fasoli z puszki
      • 50 g boczku
      • 2 cebule
      • 2 ząbki czosnku
      • 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów
      • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier
      • olej

       

      Wykonanie:

      Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni.   Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać.  Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.

       

      kurczak_w_sosie_pomidorowym_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 09:50
  • piątek, 13 lutego 2015
    • Sernik kremowy

      Od jakiegoś czasu chodził za mną delikatny, kremowy sernik.  Kupiłam więc ser i do pracy.  Sernik wyszedł dokładnie taki jaki sobie wymarzyłam.  Do tego był to mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli wodnej.  Nie taki diabeł straszny.  Od teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników.

       

      sernik2aa

       

      Składniki:

      • 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
      • 3 jajka
      • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
      • 250 g ciastek owsianych
      • 70 – 90 g miękkiego masła

       

      Wykonanie:

      Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasta owsiane zmielić blenderem.  Dodać miękkie masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku.  Ilość masła zależy od rodzaju ciastek, jakie użyjemy.  Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu.  Wymieszać wysypać na dno tortownicy.  Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około ok. 1,5 – cm.  Można sobie pomóc tutaj szklanką o płaskim dnie.  Tortownicę wstawić do lodówki na 20 – 30 minut, aby spód się schłodził.   Następnie przygotować folię aluminiową.  Zawinąć dno tortownicy i boki dokładnie przyciskając.  Folię ułożyć na krzyż tak, aby woda się nie dostała do środka tortownicy.   Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii.

       Ser wymieszać robotem z cukrem.  Dodawać po jednym jajku.  Gotową mieszankę serową wylać tortownicy.  Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej, szerszej formy.  Wlać wrzątek do szerszej formy tak, aby woda sięgała do połowy formy z sernikiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 50 – 60 minut.  Sprawdzić czy sernik jest ścięty.  Następnie wyjąć go z formy z wodą i odstawić w formie do ostudzenia.  Schłodzony sernik pokroić.

       

      sernik4aa

      sernik3aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kremowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 13 lutego 2015 08:55

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest płatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl