Wpisy

  • poniedziałek, 01 września 2014
    • Morelkowo Brzoskwiniowo 6 - podsumowanie

      Kolejna brzoskwiniowa akcja zakończona.  Zgłosiliście tak dużo przepisów,  że nie zmieściły się na jednej stronie. Dlatego też przepisy z napojami i śniadaniami przeniosłam tutaj. Tutaj też wklejam 2 przepisy Joli, która wzięła udział w akcji pomimo tego, że nie ma swojego bloga. Bardzo Wam dziękuję za cudowne pomysły i wspaniałą zabawę. 

      Całe podsumowanie znajduje się tutaj

      Jeżeli kogoś przez przypadek pominęłam z góry przepraszam i proszę o informację, żebym mogła poprawić.

       

       

      Napoje

      Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami

      Brzoskwiniowa herbata zimna Brzoskwiniowa herbata zimna 

      lemoniada brzoskwiniowa lemoniada brzoskwiniowa

       Lemoniada brzoskwiniowa  Lemoniada brzoskwiniowa 

      smoothie jaglany z morelami smoothie jaglany z morelami

       

      Śniadania

      ryż z jabłkami i brzoskwiniami ryż z jabłkami i brzoskwiniami

      królewski omlet brzoskwiniowy  omlet brzoskwiniowy

      

       

      Przepisy Joli:

      Słynne morele Jacka1f

      3 kg najlepszych moreli *, jakie można kupić.

      1,5 kg cukru.

      Pół laski cynamonu,

      3 kardamonki,

      6 goździków.

      Zasypujemy cukrem połówki moreli i zostawiamy na noc. Potem już najwolniej, jak się da, na malutkim ogniu - 3 dni po 2 godziny. Na ostanie 2 godziny przy odparowaniu, dodajemy 2 łyżeczki wody różanej, magicznej, z 1001 nocy.... i do słoików... Kto nie zna niech żałuje i leci po morele, najlepsze, jakie może dostać:-) I już. Magia w słoiczku."

      morele

       

       

      Pudding ryżowy z brzoskwiniami i jabłkami

      Ugotować ryć na mleku z masłem i brązowym cukrem/ksylitolem/agawa-co kto lubi. Jabłka zetrzeć na tarce,brzoskwinie pokroić w ósemki. Do ryżu dodać żółtko i ubite na piane białko.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryz, jabłka i brzoskwinie.Ostatnia warstwę (ryżu) posypać cynamonem, ułożyć kilka kłaczków masła i zapiekać w temp.180 st.20-30 minut.(zależy od piekarnika) Podawać z frużeliną wiśniową i śmietaną.

       

      pudding ryżowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Morelkowo Brzoskwiniowo 6 - podsumowanie”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 września 2014 19:13
    • Dwa dżemy z borówki amerykańskiej

      Dostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść dżem z borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też przygotuję coś podobnego. Okazało się, że borówka wspaniale gęstnieje, a połączenie z kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi owocami. 

       

      dem_z_borwki_amerykaskiej_z_kardamonem_aa

       

      Dżem  z borówki z kardamonem

      Składniki:

      • 1,5 kg borówki amerykańskiej
      • 200 - 300 g cukru
      • sok z 1 cytryny
      • 4 – 6 strąków kardamonu

       

      Wykonanie:

      Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.

       

      dem_z_borwki_amerykaskiej_aa

      Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami

       

      Składniki:

      • 1,5 kg borówki amerykańskiej
      • 200 - 300 g cukru
      • sok z 1 cytryny

       

      Wykonanie:

      1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut.

       

      dem_z_borwki_amerykaskiej1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dwa dżemy z borówki amerykańskiej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 września 2014 10:05
  • niedziela, 31 sierpnia 2014
  • sobota, 30 sierpnia 2014
    • Trifle brzoskwiniowe

      Kończy się sierpień, kończy się też morelkowo-brzoskiwniowa akcja.  Na koniec, razem z Malwina i Edytką, przygotowałam wspaniały deser.  Banalny i smaczny.  W oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki.  Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże.

       

      trifle brzoskwiniowe

       

      Składniki:

      • 200 ml śmietany kremówki
      • 50 g cukru pudru (można dać mniej)
      • 400 g brzoskwiń
      • garść pistacji
      • biszkopciki
      • 100 g wody
      • 100 g cukru

       

      Wykonanie:

      Ze 100 g wody i 100 g cukru gotujemy syrop.  Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.  Wkładamy do syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną.  Wyjmujemy owoce, syropu nie wylewamy.  Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.  Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy.  Biszkopciki moczymy w pozostały syropie.  Układamy je na dnie naczynia.  Na to kładziemy brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką.  Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.

       

      trifle brzoskwiniowe

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Trifle brzoskwiniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 30 sierpnia 2014 19:00
  • piątek, 29 sierpnia 2014
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Pizza z cukinią

      Pomysł na taką pizzę widziałam w jednym z wakacyjnych numerów "Palce lizać".  Od razu wiedziałam, że ją przygotuję.  Nie skorzystałam z przepisu na ciasto, który tam podawali, a użyłam naszego ulubionego przepisu, do  jednej z pizz dodałam też pomidora.  Polecam, bo pizza ma naprawdę ciekawy smak.    Musicie pamiętać tylko o jednym - pesto musi być z tych bardziej gęstych, z małą ilością oliwy. 

       

      pizza_z_cukini1aa

       

      Składniki:

      • ciasto (np z tego przepisu)
      • 1 mała cukinia
      • 1 kulka mozzarelli
      • pesto
      • pomidor (opcjonalnie)
      • rukola (do podania)

       

      Wykonanie:

      Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy pesto.  Na to układamy pokrojoną w plastry cukinię i mozzarellę.  Można też dodać pomidory.  Pieczemy w 240 stopniach przez około 8 - 10 minut.  Gotową posypujemy rukolą i podajemy.

      pizza_z_cukini_aapizza_z_cukini_i_pomidorami_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 10:00
  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Ciasto cappucino

      Tego typu ciast nie było do tej pory na blogu.  Głównie dlatego, że nie przepadamy za ciastami z masą.  Jednak na imieniny teścia postanowiłam przygotować typowo imieninowe ciasto.  Wybrałam przepis z programu Ewy Wachowicz.  Ciasto wspaniałe w smaku.  Szczególnie do gustu przypadła nam masa z serkami.  W przepisie nie było informacji i wielkości blachy.  Ja robiłam w blaszce o wymiarach 40x24 i była za duża.  Ciasto powtórzę na pewno.  Tym bardziej, że mąż poprosił już o kolejną wersję tego placka.  Jaką?  Tego na razie nie zdradzę.

       

       ciasto capuccino

       

      Składniki:

      Biszkopt:

      • 6 jajek
      • szczypta soli
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 6 łyżek cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dałam)

      Krem:

      • 4 żółtka
      • 1 jajko
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
      • 2 szklanki mleka w proszku
      • 200 g masła
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5)
      • 1 szklanka mocnej kawy
      • 1 kieliszek wódki (użyłam ekstraktu waniliowego)
      • kakao

      Wykonanie:

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Białka ubić na sztywno.   Kiedy są już niemal gotowe dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czasu ubijając.  Na koniec przesiać mąki (plus ewentualnie proszek) i delikatnie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej blachy i piec przez około 20 - 25 minut.  Biszkopt wyjąć i ostudzić.

      Kiedy biszkopt jest już zimny zaczynamy przygotowywać krem. Mleko w proszku przełożyć do grubego worka foliowego, zamknąć i rozwałkować tak, aby pozbyć się większych grudek. W garnku zagotować niewielką ilość wody.  Na wierzchu postawić szklaną lub metalową miskę.  Do miski wbić jajko i żółtka oraz cukier.  Ubijać na parze, aż krem zgęstnieje i będzie niemal biały. Miskę z kremem zdjąć z garnka i przestudzić krem.  Żelatynę zalać w garnuszku odrobiną wody.  Podgrzać tak, aby żelatyna się rozpuściła.  Odstawić.  W misie utrzeć masło.  Stopniowo dodawać przestudzony krem jajeczny.  Następnie dodać roztarte mleko w proszku.  Do przestudzonej żelatyny dodawać po łyżce serek homogenizowany i mieszać.  Po dodaniu 3 - 4 łyżek przełożyć wszystko do reszty serka i stopniowo dodawać do masy.  Połączyć całość.  

      Przestudzony biszkopt ponownie włożyć do formy wyłożonej nowym papierem lub folią.  Na biszkopcie rozsmarować mniej niż połowę kremu. Kawę wymieszać z alkoholem i nasączać w niej biszkopciki.  Nasączone biszkopciki wykładać na rozsmarowanej masie.  Na wierzchu rozsmarować resztę masy jajecznej.  Posypać kakao i odstawić do lodówki, aż masa stężeje.

       

      ciasto capuccino

      ciasto capuccino

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cappucino”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 09:00
  • poniedziałek, 25 sierpnia 2014
  • niedziela, 24 sierpnia 2014
  • sobota, 23 sierpnia 2014
    • Sok z aronii z liśćmi wiśni

      W tym roku aronia dojrzała wyjątkowo szybko.  Tak naprawdę już w połowie sierpnia była gotowa do zebrania.  Było jej też więcej niż rok temu.  Ponieważ sok robiłam na wsi, udało mi się zrobić ten z liśćmi wiśni.  Jeżeli nie macie do nich dostępu, to polecam przepis na sok z aronii, który pokazałam w ubiegłym roku.  Jutro pokaże Wam też, co można przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku.

       

      sok z aronii

       

      Składniki:

      • 1 - 1,5 kg aronii
      • 0,5 - 0,75 kg cukru
      • sok z 1 - 1,5 cytryny
      • ok. 1,5 l wody
      • kilkanaście liści wiśni

       

      Wykonanie:

      Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy.  Liści dokładnie szorujemy.  Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą tak, aby przykrywała owoce (może być 1 - 2 cm wyżej niż poziom owoców).  Garnek przykrywamy i zagotowujemy.  Gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.  Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc.  Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy.  Do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny.  Zagotowujemy sok i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił.  Gorący sok wlewamy do gorących butelek (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i osuszonymi nakrętkami.  Butelki ostrożnie odstawiamy do góry dnem na kilkanaście minut.

       

      sok z aronii

       

      sok z aronii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sok z aronii z liśćmi wiśni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 23 sierpnia 2014 09:00

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl