sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Przetwory

  • wtorek, 01 września 2015
  • środa, 22 lipca 2015
  • sobota, 11 lipca 2015
  • wtorek, 10 lutego 2015
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Puree dyniowe do słoików

      Do ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni.  Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia.  Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji.  Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis.  Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż to z pieczonej i moim zdaniem lepiej nadaje się do pasteryzowania.

       

       puree_dyniowe_do_soikw_aa


       

      Składniki:

      • dynia

       

      Wykonanie:

      Dynię obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka.  Gotować dynię często mieszając.  Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie.  W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki.  Nakrętki wygotować.  Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem.    Do szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę.  Przestudzone słoiki wstawić do garnka i zalać wodą (temperatura wody musi być zbliżona do temperatury słoików) do wysokości 3/4 słoików.  Zagotować na niedużym ogniu.  Słoki pasteryzować przez około 20 minut.  Wyłączyć gaz i zostawić słoiki do przestudzenia.  Proces pasteryzowania powtarzać w odstępach 24-godzinnych przez 3 dni.  Po tym czasie słoiki umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.

       

      puree_dyniowe_do_soikw1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Puree dyniowe do słoików”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 09:40
  • niedziela, 19 października 2014
    • Pigwowiec w syropie (do herbaty)

      Kolejne owoce pigwowca przygotowałam w syropie, specjalnie do herbaty.  Przepis, który znalazłam w wakacyjnym wydaniu "Palce Lizać" jest dość czasochłonny, ale nie wymaga od nas zbyt dużo pracy; oczywiście poza obieraniem i wyjmowaniem pestek.  Z pół kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki.  Przydadzą się podczas zimnych wieczorów.

       

      pigwowiec do herbaty

       

      Składniki:

      • 1 kg owoców pigwowca
      • 1,5 kg cukru

       

      Wykonanie:

      Owoce umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.  Zalać wodą tak aby przykrywała owoce.  Zagotować.  Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1 litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop.  Do gotowego syropu włożyć odcedzone owoce pigwowca.  Garnek przykryć i odstawić na 2 dni.  Po tym czasie zlać syrop do drugiego garnka.  Ponownie zagotować.  Gorącym syropem znowu zalać owoce.  Odstawić tym razem na 3 - 4 dni.  Po tym czasie zlać syrop.  Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop, aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć czyste słoiki.  Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w gorących, wyparzonych słoikach.  Zalać wrzącym syropem.  Zakręcić czystymi, suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem na kilka minut.

      pigwowiec_do_herbaty1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pigwowiec w syropie (do herbaty)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 09:40
  • piątek, 17 października 2014
    • Krem z pigwy- pigwowy curd

      Z owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem.  Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy.  Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie.  Przecież pigwa to polska cytryna, a skoro cytryna to i curd.  Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food.   Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała.  Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.

       

      krem_pigwowy1aa

       

      Składniki:

      • 350 g przetartych owoców pigwowca
      • 4 jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 65 ml soku z cytryny (z 1,5 cytryny)
      • 75 g masła

       

      Wykonanie:

      Do garnka przekładamy przetarte owoce i delikatnie podgrzewamy.  W misce dokładnie mieszamy jajka, cukier, sól i sok z cytryny.  Masę wlać do ciepłych owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około  15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje.  Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie.  Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać.  Krem przełożyć do słoiczka.  Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

       

      krem_pigwowy_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pigwy- pigwowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 10:00
  • środa, 15 października 2014
    • Galaretka z pigwy (pigwowca)

      Udało mi się zdobyć owoce pigwowca (potocznie, błędnie nazywanego pigwą).  Podpytałam panią na bazarku i okazało się, że pan Henio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia.  Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni.  Na początek przygotowałam galaretkę z przepisu z ugotuj to.  Natomiast z owoców, które zostały mi z galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem.

       

      galaretka_z_pigwy_aa

       

      Składniki:

      • 1 kg owoców pigwowca
      • woda
      • ok 500 g cukru

       

      Wykonanie:

      Owoce umyć i pokroić na kawałki.  Zalać wodą tak, aby przykrywała owoce.  Postawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Należy uważać, aby owoce się nie rozpadły.   Przecedzić owoce przez sitko wyłożone gazą, ale nie odciskać owoców.  Odmierzyć płyn i na 1 litr wywaru wsypać 500 g cukru.  Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje.  W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze 110 stopni.  Nakrętki wygotować.  Gorącą, ale jeszcze płynną galaretkę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić suchymi nakrętkami i odstawić do góry nogami na około 5 minut.  Galaretka zgęstnieje jak ostygnie.

      Owoców nie wyrzucamy.  Można przygotować z nich dżem lub ...

       

      pigwa_1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z pigwy (pigwowca)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 09:40
  • piątek, 19 września 2014
    • Czekośliwka (dla leniwych)

      Dlaczego dla leniwych?  Bo po co smażyć powidła dwa razy, jak można tylko raz?  Te zwykłe, bez dodatków na pewno robicie, a jeżeli nie robiliście jeszcze czekoladowej wersji, to zróbcie koniecznie.  Nie trzeba będzie ponownie smażyć następnej porcji śliwek.  Wystarczy tylko zostawić trochę powideł i gotowe z kilka minut.

       

      czekoliwka_aa

       

      Składniki:

      • 700 g powideł śliwkowych
      • 50 g kakao niesłodzonego
      • 50 g czekolady (gorzka, deserowa lub nawet mleczna)

       

      Wykonanie:

      Ostatniego dnia smażenia zwykłych powideł (o takich), odkładamy około 700 g.  Przekładamy do drugiego garnka (lub po prostu używamy tego samego po tym, jak te oryginalne przełożyliśmy już do słoików).  Dodajemy kakao i połamaną czekoladę.  Mieszamy dokładnie, aby nie przypalić kakao.  Kiedy powidła są już jednorodne i gorące, przekładamy je do wyparzonych / wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi, osuszonymi zakrętkami.

       

      czekoliwka1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Czekośliwka (dla leniwych)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 19 września 2014 09:58
  • sobota, 13 września 2014
    • Powidła śliwkowe

      Śliwki samodzielnie zebrane w sadzie, słodkie, wręcz idealne na powidła.  Niby w domu tylko ja je lubię, ale dziwnym trafem część, która nie zmieściła się do słoiczków, zniknęła bardzo szybko.  A te zamknięte przydadzą się chociażby do piernika staropolskiego, chociaż nie tylko.

        

      powida_liwkowe_bez_cukru1aa

       

      Składniki:

      • śliwki (najlepiej bardzo słodkie węgierki)

       

      Wykonanie:

      Dowolną ilość śliwek (nie polecam smażyć mniej niż 1,5 - 2 kg) myjemy i kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  Przekładamy do szerokiego garnka o grubym spodzie (mój tata smaży śliwki w brytwance).  Smażymy na niewielkim ogniu dość często mieszając, przez około godzinę dwie.   Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.  Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu można smażyć śliwki krócej, kilka razy dziennie.  Ja zazwyczaj stawiam je na ognień rano, przed wyjściem do pracy.  Potem po południu, kiedy szykuję obiad i wieczorem przed spaniem.  Smażę wtedy krócej niż godzinę za każdym razem.  Smażymy tak przez kolejne dwa - trzy dni, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.  Jeżeli powidła nie są wystarczająco słodkie, podczas ostatniego smażenia dodajemy odrobinę cukru.  Gorące powidła przekładamy do gorących słoików (np. wypieczonych w 100 - 140 stopniach w piekarniku przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i suchymi nakrętkami.  Odstawiamy na kilka minut do góry dnem.

        

      powida_liwkowe_bez_cukru_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Powidła śliwkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 13 września 2014 10:41

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl