sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „szpinak”

  • wtorek, 17 marca 2015
  • sobota, 14 marca 2015
  • czwartek, 08 stycznia 2015
  • czwartek, 27 marca 2014
  • poniedziałek, 17 marca 2014
  • sobota, 08 lutego 2014
    • Tartaletki rybne

      Tym daniem odniosłam wielki domowy sukces.  Nareszcie szpinak został nie tylko zaakceptowany, ale nawet posmakował.  Chyba się nie dziwię, bo tartaletki były idealne w smaku.  Wyraziste ciasto i szpinak oraz delikatna ryba.  Danie bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym razem niezwykle wyrazistym aromatem. 

       

      tartaletki rybne

       

      Składniki (na 2 tartaletki o śr. 12 cm):

      • 55 g mąki pszennej typ 500
      • 55 g mąki pszennej typ 2000
      • 60 g masła
      • 60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • masło do wysmarowania foremek

       

      • 2 płaty soli
      • 150 - 200 ml mleka
      • 100 g szpinaku
      • ząbek czosnku
      • sól, pieprz
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z ziołami
      • 1 kulka mozzarelli

      Wykonanie:

      Mąki przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy szczyptę soli oraz zimne masło i Smakowitą Pajdę.  Siekamy tak, aby powstały małe grudki.  Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem.  Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch.  Wkładamy foremki na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

      Szpinak myjemy.  Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zdejmujemy szpinak z patelni.  Wlewamy mleko, solimy i pieprzymy i dodajemy solę pokrojoną na kawałki.  Gotujemy kilka minut, aż ryba będzie miękka.  Ugotowaną rybę wyjmujemy z mleka.  Mleko zachowujemy.  W misce ubijamy delikatnie jajko i dodajemy ok. 80 - 100 ml mleka oraz mozzarellę pokrojoną w kawałki.

      Wyjmujemy z piekarnika podpieczone spody.  Zdejmujemy papier razem z grochem.  Na spody wykładamy podduszony szpinak.  Następnie wykładamy rybę.  Zalewamy całość przygotowaną mieszanką mleczno - serowo - jajeczną.  Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie.  Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też były smaczne.

       

      tartaletki rybne

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki rybne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lutego 2014 10:26
  • sobota, 25 stycznia 2014
    • Jajka pieczone

      Dzisiaj pomysł na zdrowe i sycące śniadanie.  Śniadanie, które dało mi dużo energii na cały, bardzo wyczerpujący dzień.  Polecam nie tylko wielbicielom jajek i szpinaku.

       

      jajka pieczone

       

      Składniki:

      • 3 garście szpinaku
      • 2 jajka
      • sól, pieprz
      • oliwa
      • czosnek
      • parmezan

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 2 kokilki smarujemy oliwą.  Szpinak myjemy, osuszamy i delikatnie siekamy.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy szpinak.  Dodajemy czosnek (1/4 - 1/2 ząbka) i całość smażymy tylko przez 1 - 2 minuty.  Podsmażony szpinak przekładamy na dno kokilek, zostawiając na środku wgłębienie.  We wgłębienia wbijamy po 1 jajku.  Na wierzch sypiemy odrobinę soli i pieprzu oraz odrobinę startego parmezanu.  Pieczemy około 10 minut, aż białka się zetną, a żółtka zostaną jeszcze płynne.

       

      jajka pieczone

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Jajka pieczone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 25 stycznia 2014 09:27
  • czwartek, 10 października 2013
  • środa, 25 września 2013
    • Curry z batatów i szpinaku

      Ostatnio zobaczyłam w moim osiedlowym sklepie bataty.  Polowałam na nie od kilku lat i jedyne jakie do tego pory znalazłam, były mocno zwiędnięte.  A tu niespodzianka.  Nie dość, że piękne, to jeszcze w moim pobliskim sklepie.  Kupiłam bez wahania i pierwsze danie jakie przyszło mi na myśl to było curry.  Skorzystałam z przepisu z Jamie Magazine (issue 31).  Wyszło obłędne.  To kolejne danie, którym odczarowałam szpinak.

      Ponieważ robiłam curry dzień przed planowanym podaniem, nie odparowałam zbyt dobrze płynów, co widać na zdjęciu.  Następnego dnia curry było już o prawidłowej konsystencji.  Jeżeli robicie je dzień wcześniej, to polecam zrobienie podobnie.


       

      curry z batatów

       

      Składniki:

      • 2 łyżki oliwy
      • 2 cebule (dałam zwykłe, w oryginale czerwone)
      • 3 łyżki pasty curry (lub mniej)
      • 1 czerwone chilli, posiekane
      • 3 cm kawałek imbiru, starty
      • pęczek kolendry
      • 2 - 3 bataty, pokrojone w 2 cm kostkę
      • puszka ciecierzycy, odsączona
      • puszka krojonych pomidorów
      • puszka mleczka kokosowego
      • 250 g szpinaku
      • ryż do podania

       

      curry z batatów

       

      Wykonanie:

      Cebulę i pastę curry podsmażamy w garnku na oliwie.  Mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie.  Dodajemy chilli, imbir, gałązki kolendry, bataty i ciecierzycę.  Gotujemy przez kilka minut mieszając.  Wlewamy ok. 200 ml wody, pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.  Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 15 - 20 minut.  Mieszamy od czasu do czasu.  Dolewamy mleczko kokosowe i nadal gotujemy.  Dodajemy umyty szpinak i gotujemy do czasu, aż zmięknie.  Posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem, chociaż ja lubię też samo.

       

      curry z batatów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z batatów i szpinaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 25 września 2013 08:11
  • wtorek, 24 września 2013
    • Lasagne

      Moje dzieci nie lubią szpinaku.  Nie lubią na tyle, że jak zobaczą coś zielonego, to upewniają się kilka razy, czy to przypadkiem nie szpinak.  Kiedy w lutym odwiedzaliśmy znajomych w Londynie, dzieci zostały poczęstowane lasagnią ze szpinakiem. Oczywiście nie miały pojęcia co się w niej znajduje i o dziwo zjadły ze smakiem.  Podpytałam M. jak to zrobiła, że szpinak jest jadalny i przygotowałam taką samą w domu.  Oczywiście szpinak dodawałam w wielkiej tajemnicy.  Udało się.  W wersji domowej też był zjadliwy :)

       

      lasagne

       

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, wołowe lub mieszane)
      • 2 puszki krojonych pomidorów
      • kilka ząbków czosnku
      • 2 łyżeczki cukru
      • sól
      • zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
      • 2 - 4 garście świeżego szpinaku
      • olej do smażenia

       

      • 50 g masła
      • 5 - 7 łyżek mąki
      • mleko (ok. 3/4 l)
      • gałka muszkatołowa
      • sól, pieprz

       

      • płaty lasagne

       

       

      lasagne

       

      Wykonanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni.  Dodajemy mięso i dobrze smażymy, mieszając od czasu do czasu.  Kiedy będzie już brązowe dodajemy pomidory, wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i zioła.  Sos ma się gotować na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Kilka minut przed końcem dodajemy szpinak. 

      Przygotowujemy beszamel.  Masło i mąkę zesmażamy.  Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając.  Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilkanaście minut, aż sos ładnie zgęstnieje.  Cały czas mieszamy.

      Naczynie do zapiekania wykładamy płatami makaronu (nie gotujemy).  Na makaron kładziemy część mięsa, potem beszamel.  Kolejno układamy w tej samej kolejności pamiętając, że na wierzchu ma być beszamel.  Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Pieczemy około pół godziny.  Zdejmujemy folię i dopiekamy, aż sos ładnie się zezłoci.

       

      lasagne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 września 2013 07:26

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl