sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • poniedziałek, 13 października 2014
    • Placki ziemniaczane

      Na blogu brakuje przynajmniej kilku podstawowych przepisów.   Między innymi nie ma przepisu na placki ziemniaczane. Ponieważ robimy je dość rzadko, postanowiłam wykorzystać okazję i wreszcie je sfotografować.   Przyznam, że nigdy nie odmierzam składników, ale na potrzeby bloga zapisałam sobie proporcję. U nas w domu placki je się na dwa sposoby. Ja jem w wersji słonej, a mąż i dzieci w wersji z cukrem.   Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy.

       

      placki_ziemniaczane_aa

       

      Składniki:

      • Ok. 1 kg ziemniaków
      • 2 jajka
      • Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6)
      • Ew. sól, pieprz
      • Śmietana do podania
      • Olej do smażenia

       

      Wykonanie:

      Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ja robię to w robocie). Wymieszać z jajkami i dodawać stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta masa. Jeżeli ziemniaki są dość wodniste, można łyżką wybrać płyny z masy. Doprawić masę do smaku.

      Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną lub opcjonalnie z cukrem.

       

      placki_ziemniaczane1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 09:00
  • piątek, 29 listopada 2013
  • piątek, 13 września 2013
    • Domowe nuggetsy i frytki

      Moje dzieci uwielbiają frytki.  O nuggetsach też oczywiście marzą.  Ponieważ nie mam ochoty karmić ich wiadomo gdzie, od czasu do czasu mają ucztę w domu.  Tak naprawdę taki obiad nie jest taki zły.  Kurczak, frytki pieczone w odrobinie oleju i do tego tylko jakieś warzywa.  I wszyscy zadowoleni.

       

      nuggetsy

       

      Składniki:

      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 200 ml jogurtu naturalnego
      • sól, pieprz
      • bułka tarta
      • olej do smażenia

       

      • 500 g ziemniaków
      • 1 łyżka oleju
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku

       

      nuggetsy

       

      Wykonanie:

      Pierś myjemy, osuszamy.  Kroimy na drobne części.  Jogurt dobrze doprawiamy solą i pieprzem.  Wkładamy do niego przygotowanego kurczaka, dobrze mieszamy tak, aby jogurt pokrył całe mięso.  Wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.  Kurczaka wyjmujemy z jogurtu, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki.  Wkładamy do miski.  Wlewamy olej i wsypujemy tymianek.  Ziemniaki dobrze obtaczamy.  Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w 190 - 200 stopniach przez około 25 - 30 minut.  Na ostatnich kilka minut możemy przełączyć piekarnik na termoobieg, aby frytki się zezłociły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe nuggetsy i frytki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 14:20
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Pieczony dorsz z ziemniakami

      Moje dzieciaki uwielbiają te ziemniaczki.  Chyba mogłyby je jeść codziennie.  To dla nich zamiennik frytek.  Ponieważ za rybami nie przepadają aż tak bardzo, trzeba połączyć dwa smaki i namówić do zjedzenia rybki wraz z ukochanymi dodatkami.  Zresztą okazało się, że synowi ryba w tej wersji jednak posmakowała.  Nie tylko jemu.

       

      pieczony dorsz

       

      Składniki:

      • 2 płaty dorsza
      • kilka gałązek świeżego tymianku
      • sól morska, pieprz, suszona bazylia
      • oliwa lub olej

       

      • ziemniaki
      • suszony tymianek
      • olej

       

      pieczony dorsz

       

      Wykonanie:

      Rybę rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonej) i osuszamy.  Kroimy na porcje.  Sól, pieprz i bazylię ucieramy w moździerzu.  Obtaczamy przyprawami rybę.  Odkładamy.

      Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części (małe ziemniaki wystarczy pokroić w ósemki, większe na więcej części).  Osuszone przekładamy do miski.  Dodajemy suszony tymianek i odrobinę oleju.  Obtaczamy ziemniaki.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut (w dolnej części piekarnika). 

      Rybę przekładamy do brytfanki (użyłam takiej z rusztem na dnie) i delikatnie skrapiamy olejem lub oliwą.  Na wierz każdego kawałka kładziemy gałązkę tymianku.  Kiedy ziemniaki pieką się już przez 10 minut, wkładamy rybę w brytfance na wyższy poziom w piekarniku.  Pieczemy razem przez około 15 - 20 minut.  Na kilka ostatnich minut można włączyć opcję termoobiegu, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.  Podajemy ciepłe z surówką lub sałatką. 

       

      pieczony dorsz

      Ingredients:

      • cod
      • fresh thyme
      • salt, pepper, dried basil
      • oil

       

      • potatoes
      • dried thyme
      • oil

      Directions:

      Cut the Fish into smaller portions.  Crush the salt, pepper and Basil in a mortar.  Sprinkle the spices onto the fish.  Set aside.

      Cut the potatoes into quartes.  Dry and put in a bowl. Add dried thyme and a little of oil. Coat the potatoes.  Place the coated potatoes on a baking sheet.  Put into the oven heats to 200 C.  Roast for about 20 minutes.

      Place the fish on a roasting pan. Sprinkle with oil. Place fresk thyme on top of each fish piece.  When the potatoes have been baking for about 10 minutes, add the fish.  Roast together for 15 - 20 minutes. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony dorsz z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 08:28
  • środa, 02 listopada 2011
    • Frytki prawie bez tłuszczu

      Moje dzieci uwielbiają frytki.  Zresztą, nie tylko one.  Nie dostają ich jednak zbyt często z różnych powodów.  Pierwszy to oczywiście ogrom tłuszczu. Frytownica, którą mamy od kilku lat stoi nieużywana.  Dlatego też, kiedy dostałam propozycję przetestowania nowego sprzętu, początkowo odmówiłam.  Pomyślałam, że druga, nie jest nam do niczego potrzebna. Jednak pani zaczęła mnie przekonywać, że ten sprzęt jest zupełnie inny.  Poczytałam różne fora, opinie i postanowiłam spróbować.

      Nie żałuję zupełnie.  Jak się okazało, w Actifry usmażyłam prawie kilogram frytek (z surowych ziemniaków) na łyżce oleju.  Moje dzieci były zachwycone a frytki znikły w kilka minut. Do tego podczas smażenia nie było zapachu oleju, którego tak nie znoszę.   Frytki wyszły naprawdę chrupiące, smaczne, a do tego o wiele zdrowsze od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. W opiniach czytałam, że ilość frytek, którą można przygotować na raz jest zbyt mała.  Ja się jednak nie zgodzę.  My najedliśmy się we czwórkę.

       

      Kolejne zalety?  Mycie.  Wszystkie części, które stykają się z jedzeniem można wyjąć i umyć (nawet w zmywarce).  Do tego Actifry można wykorzystywać też do przygotowywania innych dań, od obiadów po desery (pomysły są tutaj).  Zamierzam niedługo przygotować kilka z nich, więc zdam relację jak smakują.

      frytki

      Jak robiłam moje frytki?

       

      1 kg ziemniaków

      1 łyżka oleju

      sól

       

      Wykonanie:

      Ziemniaki obrałam, dobrze umyłam i osuszyłam.  Pokroiłam na równe frytki (tak jak umiałam najlepiej) i ponownie osuszyłam.  Włożyłam frytki do ActiFry, polałam równomiernie łyżką oleju (można olej wymieszać z ziołami, na przykład tymiankiem) i smażyłam przez około 35 minut.  Gotowe posypałam solą.

      frytki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Frytki prawie bez tłuszczu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 00:04

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl