sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „wołowina”

  • sobota, 28 marca 2015
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
    • Burgery

      Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków.  Przepisy na dwa rodzaje burgerów.  Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian.  Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu.  Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą.

       

      burgery

       

      burgery

      Burgery wieprzowo – wołowe

      • 500 g mielonej wołowiny
      • 500 g mielonej wieprzowiny
      • 3 łyżki sosu Worcestershire
      • 1 łyżka sosu słodkiego chili
      • sól, pieprz
      • 1 jajko
      • olej do smarowania

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut.

       

      burgery

       

      Burgery z marchewką i ciecierzycą

      • 300 g startej marchewki
      • 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
      • pół cebuli
      • 2 łyżeczki nasion kuminu
      • 4 łyżki sezamu
      • 1 jajko
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz
      • oliwa do smarowania

       

      Wykonanie:

      Sezam prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy marchew, ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z posiekaną cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować oliwą. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.

       

      burgery

      burgery

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 sierpnia 2014 09:50
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
    • Pulpeciki z kindziukiem

      Kolejne gotowanie z Edytką i Malwiną nie obyło się bez przeszkód.  Przepis, który znalazła Edytka zawierał chorizo. Wydawało mi się, że po prostu pójdę do jednego lub drugiego sklepu i po sprawie.  Myliłam się i to bardzo.  Chodziłam, pytałam i nic. W końcu dziewczyny podrzuciły pomysł z kindziukiem.  Kupiłam i to było to.  Dodatek kiełbasy jest idealny. Ponieważ zapomniałam o zakupie wołowiny użyłam wieprzowiny. Dziewczyny dziękuję i do następnego razu. Przepis z książki "Przewodnik kulinarny Pascala - Meksyk" Andrzej Rudnicki-Sipayłło i Ewa Rusek.

       

      pulpeciki z kindziukiem

       

      Składniki:

      • 115 g kindziuka pokrojonego w kostkę
      • 450 g mielonej wołowiny (u mnie wieprzowina)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka chili
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • pół bułki (namoczonej w mleku)
      • olej do smażenia

       

      Wykonanie:

       

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.  Uformować malutkie pulpeciki, mniejsze od orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzać olej.  Pulpeciki smażyć partiami z każdej strony na złoty kolor.

       

      pulpeciki z kindziukiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpeciki z kindziukiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 kwietnia 2014 10:00
  • poniedziałek, 17 lutego 2014
  • niedziela, 29 września 2013
    • Pulpeciki z makaronem według Nigelli

      Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, pojawiają się w naszej kuchni non stop.  Dzieciaki uwielbiają, my zresztą też.  Nie zgodzę się z Nigellą, że zrobienie tego dania wymaga czasu.  Jak dla mnie nie więcej niż inne dania.  Czy robiąc to danie czuję się jak Sophia Loren?  Raczej nie.  Jednak danie wspaniałe.

       

      pulpeciki z makaronem

       

      Składniki:

      Na pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa (np mieszanka wieprzowiny i wołowiny)
      • 1 jajko
      • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
      • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
      • 1 łyżeczka suszonego oregano (daję więcej)
      • 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
      • pieprz, sól

       

      Na sos:

      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka oliwy
      • 700 - 1000 g przecieru pomidorowego
      • 1 łyżeczka cukru
      • sól. pieprz
      • 100 ml mleka

       

      pulpeciki z makaronem

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

      Cebulę, oregano i czosnek zmiksować.  W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę.  Podsmażyć zmiksowaną cebulę cały czas mieszając.  Dodać przecier pomidorowy i 1 szklankę wody.  Doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Dolać mleko i włożyć pulpeciki.   Mieszać od czasu do czasu.  Gotować przez 20 - 30 minut.  Ewentualnie doprawić sos do smaku.  Podawać z makaronem.

       

      pulpeciki z makaronem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpeciki z makaronem według Nigelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 września 2013 14:41
  • sobota, 13 kwietnia 2013
    • Rosół

      Aż dziwne, że przez 4 lata nie pokazałam tutaj przepisów na najbardziej znane polskie zupy.  Nie było rosołu, pomidorowej, ogórkowej.  A przecież jadamy je tak często.  Rosół zazwyczaj przygotowuje mój mąż, chociaż akurat ten ze zdjęcia zrobiłam ja.  Co do innych zup, chyba się poprawię.

       

      rosół

       

      Składniki:

      • 1 kurczak
      • ok. 300 g wołowiny
      • kilka marchewek
      • 2 - 3 pietruszki
      • kawałek selera
      • kawałek pora
      • 1 cebula
      • kilka ziarenek ziela angielskiego
      • kilka listków laurowych
      • sól, pieprz

       

      rosół

       

      Wykonanie:

      Kurczaka umyć i podzielić na porcję.  Wołowinę umyć.  Warzywa umyć i obrać.  Cebulę opalić na ogniem (jeśli macie kuchenkę indukcyjną zapraszam tutaj).  Do garnka wlać wodę (około 3 - 4 litry).  Włożyć mięso i zagotować.  Zdjąć szumowiny i zmniejszyć ognień na minimalny.  Po 20-30 minutach dodać przygotowane warzywa, ziele i liść.  Gotować dalej na małym ogniu przez około 2 godziny.  Rosół ma tylko lekko pykać, nie powinien się gotować.  Doprawiamy do smaku.  Podajemy z marchewką z rosołu (jeśli lubimy), makaronem, natką pietruszki i koperkiem.

      rosół

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 09:46
  • wtorek, 04 października 2011
    • Chili con carne

      10 września uczestniczyliśmy całą rodziną w cudownych warsztatach w szkole Little Chef.  Byliśmy tam razem z Ullą i jej dziećmi, Andzią i jej córeczką oraz Emilką i jej dziećmi.  O warsztatach (mam nadzieję) uda mi się jeszcze napisać i pokazać kilka zdjęć. Teraz jednak pokażę danie, które tam robiliśmy wspólnie, a ja od czasów warsztatów robiłam już dwukrotnie i robić będę jeszcze nie raz.

       

      chili con carne

       

      Składniki:

      • 700 g mielonej wołowiny
      • 2 -3 cebule
      • 1 puszka czerwonej fasoli
      • 1 puszka pomidorów
      • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
      • 2 łyżeczki suszonego oregano
      • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
      • czosnek (kilka ząbków)
      • bulion
      • oliwa z oliwek
      • papryczka chili (ilość zależy od ostrości jaką chcemy uzyskać)
      • sól, pieprz
      • ewentualnie ser żółty np. cheddar

       

      chili con carne

       

      Wykonanie:

      Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i posiekane chili.  Następnie dodajemy wołowinę i smażymy, aż mięso będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy.  W moździerzu rozdrabniamy kmin i oregano i dodajemy do podsmażanego mięsa.  Następnie dodajemy koncentrat i mieszamy.  Usmażone mięso przekładamy do garnka.  Podlewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu.  Dodajemy odcedzoną fasolę z puszki oraz posiekane pomidory i dalej gotujemy.  Doprawiamy , solą i pieprzem. (Cała potrawa powinna dusić się nawet do godziny).

      Możemy podawać w takiej wersji lub przygotować wersję zapiekaną.

      Chili con carne przekładamy do kokilek, posypujemy startym serem i pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku przez kilka minut - aż ser się stopni.  Potrawę podajemy na przykład  z nachos.

       

       

      chili con carneIngredients:

      • 700 g minced beef
      • 2 -3 onions
      • 1 can red beans
      • 1 can tomato
      • 2 tsp cumin
      • 2 tsp oregano
      • 2 - 3 tbs passata
      • 2 – 4 cloves of garlic
      • chicken stock
      • oil of olive
      • 1 chili pepper
      • salt, pepper
      • cheddar (optional)

       

       

       

      Directions:

       

      Heat the griddle with some oil. Add chopped onion, garlic and chili.  Fry for a minute.  Add the meat and fry until the meat turns brownish, stiring from time to time.  Crash the cumin and oregano in a mortar.  Add the spices to meat.  Add the passata and stir.  Place the meat in a pan and add some stock.  Cook for about half an hour.  Add the bean,  chopped tomatoes and continue cooking.  Season to taste.  The cooking can take up to an hour.  You can serve it like it Or sprinkle with cheddar and bake in an oven for several minutes.

      

       chili con carne

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Chili con carne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 października 2011 10:17
  • czwartek, 30 września 2010
    • Burgery z chili

      Pisałam już kiedyś, że Dukan zatacza coraz większe kręgi, a te kręgi coraz bliżej mnie.  Ostatnio moja mama przeszła na dietę.  Kibicuję jej strasznie.  Mam nadzieję, że jej się uda tak jak innym osobom, które znam, a które "dukają".  Dlatego kiedy dostałam propozycję współpracy ze strony Dieta Doktora Dukana, nie wahałam się długo.  W moich rękach jest też nowa książka, z której będziemy korzystać.

      Dodam, że kotleciki nie tylko dla będących na diecie.

       

      burgery z chili

      Składniki (na 10 kotlecików):

      60 dag wołowiny lub chudej wieprzowiny

      1 jajko

      1 papryczka chili

      cebula

      kurkuma

      pieprz, sól


      Składniki na sos:

      jogurt naturalny

      garść świeżej mięty


      Wykonanie:

      Mięso myjemy, osuszamy, wycinamy ewentualny tłuszcz, kroimy na kawałki.  Mielimy w maszynce do mięsa.  Cebulę obieramy, kroimy na ósemki i mielimy z mięsem.  Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa i cebuli.  Mięso doprawiamy kurkumą, pieprzem i odrobiną soli.  Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.  Formujemy płaskie kotleciki.  Przygotowujemy patelnię grillową, taką na której można smażyć bez tłuszczu.  Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony.  W między czasie przygotowujemy sos.  Miętę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.  Posiekaną miętę dodajemy do jogurtu.  Usmażone kotleciki polewamy odrobiną sosu.

      /wydrukuj przepis/

       

      Chętnych zapraszam do głosowania na nr 11

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 września 2010 16:11
  • wtorek, 06 lipca 2010
    • Tortille z wołowiną, chilli i kawą

      Co ja bym zrobiła bez tych książek Ainsley'a?  Chyba byśmy głodowali ;)  A tak chwila w kuchni i wspaniałe danie murowane.  Powiem tylko tyle,  synio wpadł na chwilę do domu (w końcu ma wakacje) i powiedziałam mu, że będą tortille i że ma wrócić za 30 minut.  Sama nie mogłam uwierzyć kiedy równo za 30 minut drzwi domu otworzyły się i padło pytanie: Są?

      Z lewej strony bloga można zobaczyć spis potraw z 3 książek Ainsley'a - polecam.

       

      z widelcem przez kuchnie ameryk

      Składniki:

      1 łyżka oleju

      1 cebula, posiekana

      2 ząbki czosnku, posiekane

      2 czerwone papryczki chilli, posiekane, bez pestek

      500 g mielonej chudej wołowiny

      400 g fasolki kidney z puszki, odcedzonej

      400 g pomidorów z puszki

      150 ml mocnej kawy (dałam słabą, bo jadły dzieci)

      sól, pieprz


      Podawać z :

      sałatą

      śmietaną (opcjonalnie)

      muszlami taco / tortillami / pieczonymi ziemniakami


      Wykonanie:

      Rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek i papryczki aż zmiękną, przez 3-4 minuty.  Dodać mielone mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając aż mięso zacznie brązowieć.  Dodać fasolkę, pomidory i kawę.  Zagotować i odparowywać przez 20 minut, aż masa zgęstnieje i będzie ciemna.  Doprawić do smaku.

      Muszle taco lub tortille (ewentualnie pieczone ziemniaki) wyłożyć sałatą i wypełnić mięsem.  Można polać śmietaną i posypać papryką w proszku.

      Ainsley poleca do tego Meksykańskiego Lager'a :)

      cafe chilli beef tortilla

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z wołowiną, chilli i kawą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 lipca 2010 08:37

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl