sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „makaron”

  • czwartek, 30 lipca 2015
  • niedziela, 26 października 2014
    • Makaron z sosem cukiniowym

      Jakiś czas temu przywiozłam ze wsi ostatnie cukinie.  Kilka malutkich sztuk.  Potem koleżanka opowiedziała mi o cukiniowych kieszonkach z fetą.  Kupiłam więc fetę.  Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek.  Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10)  przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków.  Makaron w sosie cukiniowym z fetą. 

       

      makaron_z_sosem_cukiniowym_aa

       

      Składniki:

      • 200-300 g makaronu
      • ok. 500 g cukinii
      • 100-150 g fety
      • 1 cebula
      • 1 - 2 ząbki czosnku
      • tymianek
      • oliwki (opcjonalnie)

       

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy al dente.  W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie.  Podduszoną cukinię miksujemy na gładką masę.  Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę.  Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią.  Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki.  Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast.

       

      makaron_z_sosem_cukiniowym1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z sosem cukiniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 października 2014 09:40
  • niedziela, 14 września 2014
  • sobota, 17 maja 2014
    • Lasagne z mięsem i szparagami

      Lasagne pojawia się u nas dość rzadko.  Nie wiem dlaczego, bo bardzo nam smakuje.  Tym razem połączyłam dwa przepisy i powstała wersja mięsno - szparagowa.  Zniknęła tak szybko, że jedna porcja, przygotowana specjalnie do zdjęć, nie doczekała się sesji zdjęciowej.  A jak widać, ta druga, też nie była w całości.

       

      lasagne z mięsem i szparagami

       

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
      • 2 puszki krojonych pomidorów
      • 2 ząbki czosnku
      • sól
      • zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
      • pół pęczka zielonych szparagów
      • olej do smażenia


      • płaty lasagne

       

      • 70 g masła
      • 7  łyżek mąki
      • mleko (ok. 3/4 l)
      • gałka muszkatołowa

      Wykonanie:

      Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.  Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek i smażymy mieszając, aż mięso zmieni kolor.  Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie dość gęsty.

      Przygotowujemy beszamel.  Na patelni roztapiamy masło z mąką.   Smażymy mieszając, aż mąka będzie jasno-złota.  Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilka - kilkanaście minut, aż sos będzie aksamitny.

      Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

      Na dno naczynia do zapiekania układamy surowy makaron.  Na to kładziemy sos mięsno - pomidorowy.  Na mięso kładziemy szparagi i na wierzch warstwę beszamelu.  Znowu kładziemy makaron, sos, szparagi i beszamel.  Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około pół godziny.  Zdejmujemy folię i dopiekamy lasagne przez jeszcze około 10 minut. Podajemy na ciepło.

       

      lasagne z mięsem i szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z mięsem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 17 maja 2014 10:51
  • piątek, 09 maja 2014
    • Makaron z kremem szparagowym

      Ekspresowy pomysł na wspaniały obiad.  Nie sądziłam, że krem szparagowy może tak dobrze smakować.  Przepis znalazłam w książce "Pasta &Co" wyd. Świat Książki. Danie do powtórzenia jeszcze w tym sezonie.

       

      makaron z kremem szparagowym

       

      Składniki:

      • ok. 500 g makaronu
      • 300 g szparagów
      • ok 80 ml śmietany 30%
      • 100 ml bulionu
      • oliwa
      • 1 ząbek czosnku (w oryginale 2)

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente.  Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  Pokroić na mniejsze kawałki.  Na patelni poddusić czosnek na oliwie.  Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone szparagi (bez główek).  Dolać bulion i dusić przez około 10 minut.  Pod koniec dodać główki. Wyjąć kilka główek do dekoracji, a resztę zmiksować razem ze śmietanką (w oryginale polecano wyjęcie czosnku, ja jednak zmiksowałam z nim i bardzo mi to smakowało).  Zmiksowany sos przelewamy znowu na patelnię.  Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu.  Podajemy na ciepło, z odłożonymi główkami szparagów.

       

      makaron z kremem szparagowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z kremem szparagowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 09 maja 2014 11:04
  • sobota, 22 lutego 2014
    • Sos pieczarkowy z makaronem

      Czasami z lenistwa powstają bardzo smaczne dania.  Nie miałam ani pomysłu, ani ochoty na robienie obiadu.  Nawet na przygotowanie sosu pomidorowego jakoś nie miałam weny.  W lodówce leżały pieczarki, więc postanowiłam je zużyć.  Już podczas krojenia zupełnie mi się odechciało.  Przecież otworzenie puszki pomidorów zajmuje mniej czasu, prawda?  Jednak skoro już zaczęłam, to postanowiłam dokończyć.  Okazało się, że tak banalne danie bardzo posmakowało chłopakom. Cała porcja zniknęła bardzo szybko. 

       

      sos pieczarkowy z makaronem

       

      Składniki:

      • 1/2 kg pieczarek
      • 2 - 3 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • natka pietruszki
      • sól, pieprz
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • ok 200 - 250 ml śmietany (użyłam 12%)
      • kawałek masła

       

      Wykonanie:

       

      Pieczarki pokroić.  Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę.  Dodać pieczarki i smażyć tak, aby pieczarki pozostały jeszcze w miarę jędrne.  Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki.  Doprawić solą i pieprzem.  Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną.  Dodać do niej sok spod pieczarek i wymieszać. Wlać śmietanę na patelnię z pieczarkami i dobrze wymieszać.  Pogotować razem przez chwilę.  Ewentualnie doprawić sos do smaku.  Ja podałam ten sos z makaronem, ale pasuję on też do kopytek.

       

      sos pieczarkowy z makaronem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sos pieczarkowy z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 22 lutego 2014 10:25
  • środa, 22 stycznia 2014
    • Spaghetti alla amatriciana

      Bardzo lubimy makarony z sosem pomidorowym.  Zazwyczaj pojawia się wersja tradycyjna.  Kiedy Malwina zaproponowała taki oto przepis na wspólne gotowanie z Edytką wiedziałam, że to danie nam posmakuje.  Miałam rację.  Dziewczyny bardzo dziękuję za kolejne miłe gotowanie i do następnego razu.

       

      spaghetti alla amatriciana

      spaghetti alla amatriciana

      Składniki:

      • 4 łyżki oliwy
      • 1 czerwona cebula
      • 250 g pancetty lub innego dobrego boczku
      • 400 g pomidorków koktajlowych
      • 400 g passaty pomidorowej
      • ½ łyżeczki chilli w płatkach
      • 3 łyżki natki pietruszki
      • 500 g spaghetti
      • Parmezan lub grana padano
      • oliwa

      

      Wykonanie:

      Cebulę posiekać.    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez kilka minut.  Dodać pokrojoną pancettę i razem podsmażać.  Dodać pancettę i pomidory koktajlowe.  Gotować przez kilka minut.  W międzyczasie ugotować makaron al dente.  Odcedzony makaron dodać do przygotowanego sosu i dodać natkę.  Podgrzewać razem przez chwilę.  Podawać od razu posypany startym serem.

      

       

       

      spaghetti alla amatriciana

       

      spaghetti alla amatriciana

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti alla amatriciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 22 stycznia 2014 10:02
  • wtorek, 14 stycznia 2014
    • Spaghetti alla carbonara

       Zazwyczaj przygotowuję pomidorowy sos do makaronu.  Jednak czasami potrzebna jest mała odmiana.  Miałam ochotę na spaghetti carbonara.  Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś włoskiego przepisu i znalazłam ten. Autorka bardzo przeprasza, że przepis nie jest do końca taki jak być powinien, a to za sprawą dodatku śmietanki. Jednak makaron bardzo nam smakował i na pewno w takiej wersji zagości jeszcze nie raz.

       

      spaghetti alla carbonara

       

      Składniki:

      • 400 g makaronu spaghetti
      • 100 g pancetty lub boczku dobrej jakości (dałam 200)
      • 4 żółtka
      • 2 łyżki śmietany kremówki
      • Parmezan lub Grana Padano (80 g + do posypania)
      • sól, pieprz
      • oliwa

       

       

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente.  W międzyczasie pokroić boczek i podsmażać na odrobinie oliwy, aż boczek będzie chrupiący.  W misce wymieszać żółtka, ok. 80 g startego Parmezanu i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z boczkiem.  Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać.  Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość podsmażać.  Przełożyć na talerze i podsypać startym Parmezanem.  Podawać natychmiast.

       

      spaghetti alla carbonara

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti alla carbonara”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 stycznia 2014 09:48
  • wtorek, 24 września 2013
    • Lasagne

      Moje dzieci nie lubią szpinaku.  Nie lubią na tyle, że jak zobaczą coś zielonego, to upewniają się kilka razy, czy to przypadkiem nie szpinak.  Kiedy w lutym odwiedzaliśmy znajomych w Londynie, dzieci zostały poczęstowane lasagnią ze szpinakiem. Oczywiście nie miały pojęcia co się w niej znajduje i o dziwo zjadły ze smakiem.  Podpytałam M. jak to zrobiła, że szpinak jest jadalny i przygotowałam taką samą w domu.  Oczywiście szpinak dodawałam w wielkiej tajemnicy.  Udało się.  W wersji domowej też był zjadliwy :)

       

      lasagne

       

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, wołowe lub mieszane)
      • 2 puszki krojonych pomidorów
      • kilka ząbków czosnku
      • 2 łyżeczki cukru
      • sól
      • zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
      • 2 - 4 garście świeżego szpinaku
      • olej do smażenia

       

      • 50 g masła
      • 5 - 7 łyżek mąki
      • mleko (ok. 3/4 l)
      • gałka muszkatołowa
      • sól, pieprz

       

      • płaty lasagne

       

       

      lasagne

       

      Wykonanie:

      Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni.  Dodajemy mięso i dobrze smażymy, mieszając od czasu do czasu.  Kiedy będzie już brązowe dodajemy pomidory, wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i zioła.  Sos ma się gotować na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Kilka minut przed końcem dodajemy szpinak. 

      Przygotowujemy beszamel.  Masło i mąkę zesmażamy.  Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając.  Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilkanaście minut, aż sos ładnie zgęstnieje.  Cały czas mieszamy.

      Naczynie do zapiekania wykładamy płatami makaronu (nie gotujemy).  Na makaron kładziemy część mięsa, potem beszamel.  Kolejno układamy w tej samej kolejności pamiętając, że na wierzchu ma być beszamel.  Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Pieczemy około pół godziny.  Zdejmujemy folię i dopiekamy, aż sos ładnie się zezłoci.

       

      lasagne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 września 2013 07:26
  • poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl