sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „ciasto francuskie”

  • sobota, 28 września 2013
    • Pierogi z kaszą jaglaną

      Nie są to typowe pierogi, bo robione są z ciasta francuskiego.  Kiedy zobaczyłam je w "Palce lizać" pomyślałam, że to może być sposób na odczarowanie kaszy jaglanej u nas w domu.  Prawie mi się udało.  Wynik był 3 do 1.  Tylko córcia nie była nimi zachwycona.  A mężowi od razu przypomniały się pierogi z kaszą jaglaną na słodko, które robiły jego ciotki.  Ktoś zna przepis na takie? Może takie też się u nas spodobają?

       

      pierogi z kaszą jaglaną

       

      Składniki:

      • ciasto francuskie (nie może być mrożone) *
      • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
      • 250 g tłustego twarogu
      • 2 cebule pokrojone w kostkę
      • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
      • 1 łyżka posiekanego koperku
      • masło
      • żółtko do posmarowania
      • sezam


      *użyłam troszkę więcej niż 1 płat

       

      pierogi z kaszą jaglaną

       

      Wykonanie:

      Kaszę (około 3/4 szklanki) wsypujemy do garnka o grubym dnie.  Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie wydawać miły, orzechowy zapach.  Pamiętamy, aby cały czas ją mieszać.  Zalewamy wrzątkiem (ma go być 2 razy więcej niż kaszy) i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.

      Na patelni podsmażamy na maśle cebulę.  Mieszamy ją z miętą, koperkiem, ugotowaną kaszą i twarogiem.  Doprawiamy farsz do smaku.

      Ciasto rozwijamy i wykrawamy koła.  Nadziewamy farszem i sklejamy.  Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.  Podajemy z pomidorami.

       

      pierogi z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 28 września 2013 08:04
  • wtorek, 17 września 2013
    • Tarta tatin z zielonymi pomidorami

      Na targu wreszcie pokazały się zielone pomidory.  Kupiłam bez zastanawiania się co z nich zrobię.  W domu zajrzałam do książek i u Gary'ego Rhodes'a znalazłam tę oto tartę.  Wyszła wspaniała.  Skropiona octem balsamicznym to było to.

       

      tarta tatin z zielonymi pomidorami

       

      Składniki:

      • płat ciasta francuskiego
      • 5 - 8 zielonych pomidorów
      • oliwa z oliwek
      • sól, pieprz
      • kawałek masła
      • 2 - 4 łyżeczki cukru demerara
      • ocet balsamiczny
      • parmesan

       

      tarta tatin z zielonymi pomidorami

       

      Wykonanie:

      Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

      Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę oliwy.  Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół.  Zwiększyć ogień. Po minucie dodać masło i wsypać cukier.  Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły się  cukrem.  Zdjąć patelnię z ognia. 

      Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia.  Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni.  Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.  Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć.  Ostrożnie wyjąć tartę na talerz.  Skropić octem balsamicznym i posypać parmesanem.

       

      tarta tatin z zielonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta tatin z zielonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 września 2013 10:16
  • piątek, 15 marca 2013
    • Tarta szpinakowa z kozim serem

      To połączenie to dla mnie smaki Londynu.  Smaki które kojarzą mi się z moją przyjaciółką, która robi genialną focaccię czy pizzę z kozim serem i szpinakiem.  Podczas ostatniego pobytu tam, kupiłam sobie marcowe wydanie GoodFood.  Ku mojemu zaskoczeniu był tam przepis na tę tartę (lekko go zmodyfikowałam).  Czy to nie jest cudowny zbieg okoliczności?  A kolor to kolejny "zbieg okoliczności".  Oczywiście przepis wędruje do Zielono mi.

       

      tarta szpinakowa

       

      Składniki:

      • 1 płat ciasta francuskiego
      • 400 g szpinaku (dałam mrożony ze śmietaną)
      • 2 jajka
      • 125 g koziego sera
      • 1/4 gałki muszkatołowej
      • 2 ząbki czosnku

       

      tarta szpinakowa

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Ciasto wyłożyć na papierze na blachę.  Lekko naciąć nożem brzegu ciasta, mniej więcej 1 cm od brzegu, tak aby go nie przeciąć.  Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

      W międzyczasie szpinak przełożyć na patelnię i rozmrozić.  Dodać w między czasie 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz zetrzeć gałkę.  Kiedy szpinak się rozmrozi wymieszać go z rozkłóconymi jajkami. Doprawić do smaku.

      Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika.  Wcisnąć środek a następnie wyłożyć na niego przygotowany farsz.  Na farsz rozłożyć kawałki sera.  Piec kolejnych 15 minut, aż farsz się zetnie.

       

      tarta szpinakowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta szpinakowa z kozim serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 11:16
  • wtorek, 15 stycznia 2013
    • Bananowa tarta tatin

      Zostało mi pół arkusza ciasta francuskiego z tych tartaletek.  Zrobić powtórkę?  No niby można, ale może coś nowego?  Tylko co.  A Ainsley*?  Dawno do niego nie zaglądałam.  Zajrzałam.  To było to.  Przypomniał mi się smak flambirowanych bananów w rumie.  Te też trzeba kiedyś powtórzyć, tylko czy jeszcze pamiętam? 

      * Robiłam z połowy porcji.  W oryginale jest pieczona jako jedna, w formie 23 cm.

       

      bananowa tarta tatin


      Składniki na 3 - 4  tartaletki:

      • ok. 100 g gotowego ciasta francuskiego
      • 50 g masła
      • 85 g drobnego cukru trzcinowego
      • 3 banany (moje były małe)
      • 2 łyżki rumu (dałam cytrynowy ekstrakt rumowy)
      • sok z połowy cytryny
      • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dałam przyprawę do piernika)

       

      bananowa tarta tatin

       

      Wykonanie:

      Nagrzać piekarnik do 200 stopni. 

      Masło stopić razem z cukrem, aż wszystko się ładnie połączy.  Od czasu do czasu pomieszać.  Gotować przez 2 - 3 minuty, aż powstanie złocisty karmel. 

      Banany obrać i pokroić w plastry.  Skropić połową soku z cytryny.  Dodać rum oraz przyprawę do gotującego się karmelu.  Pomieszać.  Włożyć banany i wymieszać, aby wszystkie ładnie pokryły się karmelem.  

      W między czasie rozwałkować ciasto francuskie.  Wyciąć okręgi odrobinę większe od foremek do tartaletek.  Banany przełożyć do foremek.  Nakryć płatem ciasta.  Brzegi ciasta wetknąć między banany a brzeg foremki  tak, aby po upieczeniu stworzyły rant tarty.  Piec około 20 minut, aż ciasto się zezłoci.

      Upieczone tarty zostawić na kilka minut w foremkach.  Następnie delikatnie podważyć brzegi nożem i przełożyć ba talerzyki. 

       

      bananowa tarta tatin

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowa tarta tatin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 stycznia 2013 13:13
  • czwartek, 10 stycznia 2013
    • Tartaletki z karmelem pomarańczowym

      Pamiętam, że mój mąż kiedy zobaczył te tartaletki, w książce, czy w programie Jamiego (tego akurat nie pamiętam), tylko westchnął.  Wcale mu się nie dziwię.  Niby brzydkie, bo bez kształtu, ale mają w sobie to coś.  Ze zrobieniem ich zwlekałam długo, zbyt długo, a przecież łatwe, szybkie i jakie smaczne.  Karmel pomarańczowy to jest to.

      Ilość składników na nadzienie okazała się u mnie zbyt duża.  Spokojnie byłabym w stanie napełnić 12 tartaletek.  Dlatego polecam zmniejszenie ilości nadzienia o połowę, lub użycie całego płatu ciasta. Przepis z książki 30 minut Jamiego.

       

      tartaletki z karmelem pomarańczowym

       

      Składniki na 6 (lub 12 sztuk)sztuk:

      • płat gotowego ciasta francuskiego
      • 125 g kwaśnej śmietany (dałam 12%)
      • cynamon
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
      • 1 pomarańcza

       

      tartaletki z karmelem pomarańczowym

       

      Wykonanie:

      Ciasto francuskie wyłożyć na blacie posypanym mąką.  Płat ciasta przeciąć na pół, aby uzyskać kwadrat y boku 20 cm (moje ciasto miało nieco inne wymiary i po przecięciu miałam prostokąt o wymiarach 27 x 20 cm).  Ciasto posypać kilkoma szczyptami cynamonu i zrolować.  Pociąć  na 6 lub 12 plastrów (jeżeli robiliśmy z całego płatu).  W każde wgłębienie formy muffinkowej włożyć po 1 plastrze ciasta i ugnieść, przykrywając dno i boki wgłębień.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 8 - 10 minut.

      Przygotować nadzienie.  Wymieszać w misce jajko, śmietanę, wanilię, 1 łyżkę cukru i skórkę otartą z pomarańczy.  Kiedy tartaletki się upieką, łyżeczką ugnieść ciasto tak, aby można było wlać nadzienie (ja nie musiałam zbyt mocno ugniatać).  Wlać przygotowane nadzienie i piec przez kolejnych 8 minut.

      Przygotować karmel.  Rondelek postawić na dużym ogniu.  Wcisnąć sok z pomarańczy, dodać pozostały cukier i zamieszać.  Gotować, pilnując, aby karmel się nie przypalił. Upieczone tartaletki polać karmelem.  Odstawić, aby stężały.  Następnie ostrożnie wyjąc z formy.

       

      tartaletki z karmelem pomarańczowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki z karmelem pomarańczowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 stycznia 2013 14:14

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl