sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „porzeczki”

  • czwartek, 03 lipca 2014
  • środa, 02 lipca 2014
    • Razowe scones z porzeczkami

      Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację.  Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.  Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek.  W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek.  Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki.  Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.

       

      razowe scones z porzeczkami

       

      Składniki:

      • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżki masła
      • 125 ml jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
      • 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)

       

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki.  Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką.  Dodać porzeczki i ponownie wymieszać.  W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki.  Ciasto rozwałkować w kształt koła.  Przekroić na trójkąty.  Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika.  Podawać lekko ciepłe.

       

      razowe scones z porzeczkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe scones z porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 02 lipca 2014 09:36
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • niedziela, 11 sierpnia 2013
  • poniedziałek, 23 lipca 2012
    • Galaretka z czerwonej porzeczki

      Na ranczu u teściów krzaki porzeczek uginały się od owoców. Na blogu Ewelina kusiła cudowną galaretką.  A że akurat były upały, a galaretka na zimno …   Dodam, że bardzo nam posmakowała.

      

      galaretka z czerownej porzeczki

       

      Składniki:

      • porzeczki
      • cukier( najlepiej miałki, drobny)

       

      Wykonanie:

      Porzeczki umyj, odszypułkuj i osusz( ja odstawiam na godzinkę aby odciekły na sicie, ja kabamaiga też). Przy użyciu czystej ściereczki, albo gazy wyciśnij sok z porzeczek do większej miski. Zważ sok i dodaj tyle cukru ile sok zaważy. Ucieraj tłuczkiem (pałką) , aż cukier się rozpuści, a sok zgęstnieje (jeśli masz grubszy cukier, ucieranie będzie trwało trochę dłużej).
      Przelej galaretkę do wyparzonych słoiczków (nakrętki też wyparz), możesz zostawić otwarte i zobaczyć, jak po godzinie galaretka stężeje… Zakręć i pasteryzuj wg własnego sposobu. Moje gotowały się w garnku przez 20 minut.

      

      galaretka z czerownej porzeczki

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z czerwonej porzeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 lipca 2012 11:41
  • piątek, 20 lipca 2012
    • Serniczek czereśniowo-porzeczkowy + film

      Oto kolejny przepis z Kasią.  Tym razem próbowałam zrobić przy użyciu Kasi spód sernika.  Nie byłam zbyt pozytywnie nastawiona, ale muszę przyznać, że wynik mnie miło zaskoczył. Co prawda ciasto wyszło mi lekko mokre, ale podejrzewam, że to wina dodanej śmietany (za dużo mokrych składników).  Generalnie ciasto wyszło cudowne.  Zajadał się nim nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami.

      Inspirowałam się przepisem znalezionym w książce "Nowoczesna Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz.

      serniczek  czereśniowo-porzeczkowy

      Składniki na spód:

      • 150 g mąki pszennej
      • 100 g Kasi
      • 50 g cukru
      • 1 jajko

       

      Składniki na masę serową:

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki śmietany kremówki
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 100 g cukru
      • 2 jajka

       

      Dodatkowo:

      • 200 g czereśni  (waga bez pestek)
      • 100 g porzeczek

       

       serniczek  czereśniowo-porzeczkowy

       

      Wykonanie:

       

      Mąkę przesiać i dokładnie posiekać z zimną Kasią.  Dodać cukier i jajko i zagnieść ciasto.  Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę (26 cm).  Ciasto nakłuć widelcem i  wyłożyć na nie papier do pieczenia i groch do pieczenia.  Piec przez około 10 - 12 minut w 200 stopniach.  W między czasie przygotować masę serową.  Twaróg zmielić.  Następnie zmiksować go z pozostałymi składnikami masy serowej.  Wyłożyć na podpieczony spód.  Na masie serowej wyłożyć owoce.  Piec około 50 minut w 190 stopniach.

       

      serniczek  czereśniowo-porzeczkowy

       /wydrukuj przepis/

       

      moje ciasto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serniczek czereśniowo-porzeczkowy + film”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lipca 2012 14:36
  • poniedziałek, 16 lipca 2012
  • poniedziałek, 12 września 2011
  • czwartek, 21 lipca 2011
    • Muffinki jagodowo-porzeczkowe

      Muffinki w wersji marmurkowej, a do tego z owocami.  U mnie jagody i porzeczki, ale spokojnie mogą być same porzeczki lub same jagody.

       

      muffinki jagodowo-porzeczkowe

       Składniki:

      • 250 g mąki
      • 1 łyżka kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
      • 150g cukru
      • 250ml mleka
      • 90ml oleju roślinnego
      • 1 duże jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
      • 50 g porzeczek i jagód

      Wykonanie:

      Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki (oprócz kakao) do miski, wymieszać. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski i wymieszać. Zmieszać wszystko razem (niezbyt dokładnie).  Odłożyć kilka łyżek ciasta do drugiej miski, dodać kakao i ponownie wymieszać.  Do białej części ciasta dodać owoce i lekko wymieszać i przełożyć do foremek.  Na wierzch kłaść po odrobinie ciemnego ciasta i zamieszać szpikulcem, tak aby powstały wzorki.  Piec przez około 25 minut.

      

      muffinki jagodowo-porzeczkowe

       

      /wydrukuj przepis/

       

      jagodowo nam

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki jagodowo-porzeczkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lipca 2011 12:04
  • piątek, 01 lipca 2011
    • Kokosowe drożdżówki z porzeczkami

      Rok temu przekonałam się, że połączenie kokosa i porzeczek jest obłędne.  W tym roku pomyślałam, że przygotuję chłopakom na wyprawę rowerową drożdżówki w takim właśnie smaku.  Robiłam bez lukru, żeby w drodze nie musieli martwić się o mycie rąk, ale myślę, że te właśnie, lekko kwaskowate bułki powinny być polane lukrem.  Przepis na ciasto na podstawie tego przepisu  a kształty podejrzane u Dorotuś.

       

      kokosowe drożdżówki z porzeczkami

      Składniki:

      • 285 g maki pszennej
      • 1 opakowanie drożdży instant
      • ok 90 ml mleka
      • 45 g masła roslinnego (dałam zwykłe i je rozpuściłam)
      • 8 łyżeczek cukru (jeżeli robimy bez lukru należy dać drugie tyle)
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
      • ok. 130 gram porzeczek
      • lukier

       

      Wykonanie:

      Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.  Wszystkie składniki (poza porzeczkami) wsypujemy do miski i dokłądnie wyrabiamy.  Kiedy ciasto jest już sprężyste, wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.  W między czasie myjemy porzeczki i pozbawiamy je korzonków.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.  Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt naleśnika.  Na naleśniku kładziemy porzeczki i rolujemy. 

      motylki - instrukcja

      Na motylki:

      Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód. 

      motylki - instrukcja

      Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku mniej więcej 2 cm. 

      motylki - instrukcja

      Skrzydełka wywijamy i gotowe.

       motylki - instrukcja

       

       

      Na serca:

      Naleśnik składamy na pół. 

      motylki - instrukcja

      Rozcinamy, od "całej" strony, zostawiając na końcu ok. 2 - 3 cm.

      motylki - instrukcja

      Wywijamy rozcięte części, formujemy dół w kształt serca i gotowe.

       motylki - instrukcja

      Drożdżówki smarujemy drobiną mleka lub rozbełtanego jajka i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.  Po przestudzeniu możemy polać lukrem.

       

      Lukier robimy z cukru pudru dokładnie wymieszanego z odrobiną mleka czy wody.  W tym przepisie nie polecam lukru cytrynowego, ze względu na użyte owoce.

       

      kokosowe drożdżówki z porzeczkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowe drożdżówki z porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 01 lipca 2011 17:04

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl