sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „botwinka”

  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Chłodnik z botwinki

      O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka.  Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował.  Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. 

      chłodnik z botwinki

       

      Składniki:

      • 2 pęczki botwinki
      • 2 ogórki gruntowe
      • kilka rzodkiewek
      • 1 - 2  ząbki czosnku
      • 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
      • jajka
      • koperek, szczypiorek
      • 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
      • sól, pieprz

       

       

      Wykonanie:

      Botwinkę umyć, buraczki wyszorować.   Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą.  Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka.  Wyjąć z wody i ostudzić.  Wody nie wylewać.

      Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę.  Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić.  Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski.  Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek.  Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany.  Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej.  Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.

       

      chłodnik z botwinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Chłodnik z botwinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 07:31
  • poniedziałek, 19 maja 2014
    • Risotto z botwinką

      Kiedy był sezon buraczany, robiłam wersję z buraków.  Ponieważ bardzo mi posmakowała, postanowiłam teraz przygotować wersję z botwinką.  Wyszło tak, jak sobie wyobraziłam.  Zrobiłam bardzo dużą porcję, ale nie było problemu ze zjedzeniem.

       

      risotto z botwinką

       

      Składniki:

      • 250 g ryżu arborio
      • 150 ml białego wytrawnego wina
      • 750  - 900 ml bulionu
      • pęczek botwniki
      • 1 szalotka
      • parmezan
      • masło
      • oliwa
      • sól, pieprz do smaku

       

      Wykonanie:

      Botwinkę myjemy.  Łodygi kroimy na 2 cm kawałki.  Część liści zostawiamy i kroimy.

      W garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i podsmażamy posiekaną szalotkę z odrobiną soli.  Dodajemy ryż i podsmażamy, aż zacznie się szklić.  Dolewamy wino i gotujemy mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.  Dodajemy po chochli gorącego bulionu.  Mieszamy dość często.  Pamiętamy od tym, aby następną dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednia już się wchłonie.  Mniej więcej po 10 minutach dodajemy posiekane łodygi botwinki.  Nadal dodajemy bulion partiami.  Z ostatnią chochlą dodajemy pokrojone liści botwinki.  Dodajemy masło i starty parmezan.  Mieszamy i podajemy na ciepło posypane parmezanem.

       risotto z botwinką


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 maja 2014 10:38
  • czwartek, 16 maja 2013
  • środa, 15 maja 2013
    • Zupa botwinkowa

      Ulubiona wiosenna zupa.  Nie wiem czy to kolor, czy smak, a może jedno i drugie.  Jak tylko zobaczyłam pierwszą botwinkę na targu, od razu kupiłam kilka pęczków.  Na pierwszy ogień oczywiście ta zupa, a potem?  Potem jeszcze się okaże.

      zupa botwinkowa

       

      Składniki:

      • 1 udko kurczaka (lub kość wieprzowa)
      • 2 pęczki botwinki
      • kwas buraczany lub koncentrat barszczu *
      • włoszczyzna
      • 2 - 3 liście laurowe
      • kilka ziarenek ziela angielskiego
      • śmietana (lub jogurt naturalny)
      • jajka
      • koperek
      • sok z 1 cytryny

       

      * można pominąć, jeżeli mamy w botwince większe buraczki.  W mojej praktycznie nie było.


      zupa botwinkowa

      Wykonanie:

       

      Udo myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.  Zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i dodajemy ziele i liść.  Włoszczyznę obieramy i myjemy.  Po około pół godziny dodajemy do gotującego się mięsa.  W międzyczasie myjemy botwinkę.  Łodygi kroimy na kawałki, buraczki dokładnie szorujemy i zostawiamy nieobrane.  W oddzielnym garnku zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy do miękkości.  Buraczki obieramy i kroimy na małe kawałki.  Tak przygotowaną botwinkę dodajemy do wywaru.  Jeżeli mieliśmy małe buraczki, lub nie było ich wcale, dodajemy kwas lub koncentrat barszczu.  Podgrzewamy, uważając aby nie doprowadzić do zagotowania.  Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z jajkiem na twardo i dużą ilością koperku.

       

       

      zupa botwinkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa botwinkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 15 maja 2013 10:44

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl