sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „ciecierzyca”

  • środa, 03 sierpnia 2016
  • sobota, 19 września 2015
  • poniedziałek, 06 października 2014
    • Hummus dyniowy

      Od dawna chciałam zrobić hummus dyniowy.  Nie tylko ze względu na jego smak, ale też za ten cudowny pomarańczowy wygląd.  Kiedy już się za niego zabrałam, okazało się, że moja dynia ma jedynie lekko żółtawy kolor.  Humus powstał, był bardzo smaczny, ale niestety nie zachwycił mnie wyglądem.  No cóż.  Będę musiała przygotować go jeszcze raz, z odpowiednio kolorowej dyni.  Przepis na podstawie bloga Maya Kitchenette.

       

      hummus_dyniowy_aa

       

      Składniki:

      • 1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej)
      • 250 g upieczonej dyni
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki soku z cytryny
      • 2 łyżki sezamu
      • 1 łyżeczka oliwy
      • sól, pieprz, pieprz cayenne

       

      Wykonanie:

      Dynię obieramy i  kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku.  Po około 15 minutach dodajemy ząbki czosnku i pieczemy razem, aż dynia będzie miękka (jeszcze przez około 15 - 25 minut).  Studzimy dynię.

      Sezam prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.  Następnie miksujemy go dodają po chwili oliwę.   Upieczoną dynię, obrany czosnek, zmiksowany sezam i ciecierzycę miksujemy na gładką pastę,  dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku.  Ewentualnie możemy dodać odrobinę oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy.

       

      hummus_dyniowy1aa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus dyniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 października 2014 09:00
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
    • Burgery

      Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków.  Przepisy na dwa rodzaje burgerów.  Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian.  Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu.  Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą.

       

      burgery

       

      burgery

      Burgery wieprzowo – wołowe

      • 500 g mielonej wołowiny
      • 500 g mielonej wieprzowiny
      • 3 łyżki sosu Worcestershire
      • 1 łyżka sosu słodkiego chili
      • sól, pieprz
      • 1 jajko
      • olej do smarowania

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut.

       

      burgery

       

      Burgery z marchewką i ciecierzycą

      • 300 g startej marchewki
      • 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
      • pół cebuli
      • 2 łyżeczki nasion kuminu
      • 4 łyżki sezamu
      • 1 jajko
      • 3 czubate łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz
      • oliwa do smarowania

       

      Wykonanie:

      Sezam prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy marchew, ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z posiekaną cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować oliwą. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.

       

      burgery

      burgery

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 sierpnia 2014 09:50
  • sobota, 01 marca 2014
    • Curry dyniowe z pomidorami

      Rozkroiłam kolejną dynię specjalnie z myślą o curry.  Miało być z mleczkiem kokosowym, ale zmieniłam zdanie i dodałam puszkę pomidorów.  Szybko, smacznie i zdrowo.  Ponieważ miałam też usmażone domowe tortille, to podałam do curry.  Wyszła mała fuzja smaków, ale jaka pyszna fuzja.

       

      curry dyniowe

       

      Składniki:

      • ok 500 g dyni
      • 1 puszka pomidorów
      • 1 puszka ciecierzycy
      • 2 łyżeczki (lub więcej) czerwonej pasty curry
      • oliwa
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • kawałek papryczki chili
      • jogurt naturalny
      • kolendra lub natka pietruszki

       

      Wykonanie:

      Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i pastę curry.  Dodajemy dynię, pomidory w puszce, pokrojone chili i odrobinę wody (tak, aby przykrywała warzywa).  Gotujemy przez około 15 minut.  Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku i gotujemy razem przez kilka  -  kilkanaście minut.   Gotowe curry podajemy z jogurtem naturalnym, posypane natką lub kolendrą.

       

      curry dyniowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Curry dyniowe z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2014 10:34
  • czwartek, 13 lutego 2014
    • Warzywne chili

      Uwielbiam tego typu dania.  Po pierwsze za smak, po drugie za czas przygotowania.  Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera, a książkę otworzyłam w ramach wspólnej zabawy z Edytą i Malwiną. Żeby było jasne, dania nie przygotowałam w kwadrans.  Nie da się, przynajmniej ja nie potrafię.  Jednak było szybko i smacznie, bardzo smacznie.

      Dziewczyny dziękuję za kolejne już wspólne gotowanie.

       

      chili warzywne

       

      Składniki:

      • 1 suszona papryczka chili
      • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
      • 1 czerwona cebula
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki kuminu
      • 1- 2 ząbki czosnku
      • 1 duży pęczek kolendry (użyłam mrożonej natki pietruszki)
      • 2 papryki w różnych kolorach
      • 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub ugotowana wcześniej)
      • 1 puszka (400 g) czarnej fasoli 
      • 700 g passaty
      • 250 g ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
      • oliwa

       

      Wykonanie:

      Świeżą i suszoną papryczkę chili, obraną i przekrojoną cebulę, wędzoną paprykę, kumin oraz czosnek przekładamy do malaksera i miksujemy razem z 2 łyżkami oliwy.  Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w paski papryki, ciecierzycę, fasolę i passatę.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Mieszamy i gotujemy początkowo pod przykryciem, pod koniec bez. Jeżeli używamy ugotowanego wcześniej ryżu, robimy dołek po środku chili.  Kładziemy do niego ryż, aby się zagrzał.  Chili podajemy z odrobiną jogurtu.

       

      chili warzywne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywne chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lutego 2014 07:35
  • piątek, 28 września 2012
    • Curry z dyni i kalafiora

      Wspaniałe i już.  Stwierdziła tak Szalo, twierdzę tak ja, spodobało się też mojej koleżance Wioli. Wzorowałam się na przepisie Jamiego z 30 minut w kuchni.

       

      curry z dyni

      Składniki:

      • 2 cebule
      • 1 dynia piżmowa (ja dałam hokkaido)
      • 1 mały kalafior
      • 4 ząbki czosnku
      • pęczek natki pietruszki
      • kilka łyżeczek czerwonej pasty curry (ja dałam 3 i było bardzo łagodne)
      • 400 g ciecierzycy (ja dałam ugotowaną, ale można dać z puszki)
      • oliwa
      • sól, pieprz

       

      chapati

       

      Wykonanie:

      Cebule obieramy i kroimy w plasterki.  Wrzucamy do garnka i dodajemy odrobię wody i dużo oliwy. Dusimy. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy miąższ w małą kostkę.  Dodajemy do cebuli.  Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka.  Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i większość posiekanej natki.  Dolewamy około pół litra wrzątku, pastę curry i ciecierzycę.  Doprawiamy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.  Mieszamy od czasu do czasu i jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy więcej wody.  Gotujemy do miękkości.  Jeśli chcemy, możemy warzywa lekko rozgnieść, aby zagęścić potrawę.  Podajemy posypane resztą natki, z chlebkami chapati lub ryżem basmati.

       

      curry z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z dyni i kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2012 11:17

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl