sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „kalafior”

  • niedziela, 22 czerwca 2014
  • sobota, 06 lipca 2013
    • Kremowa zupa kalafiorowa

      Lubię zupy kremowe szczególnie podczas upałów.  Wiem, że może powinnam wtedy robić chłodniki, ale jakoś nie cieszą się one zbytnią popularnością w naszym domu (ja lubię, ale reszta nie do końca).  Kalafior też nie jest faworytem chłopaków, ale w wersji zmiksowanej już jest OK.  Zupę przyprawiłam dużą ilością zielonego pieprzu, aby nadać jej charakteru.

       

      kremowa zupa kalafiorowa

       

      Składniki:

      • włoszczyzna
      • udo kurczaka
      • 1 nieduży kalafior
      • 2 - 3 młode ziemniaki
      • zielony pieprz
      • sól
      • ziele angielskie, liść laurowy

       

      kremowa zupa kalafiorowa

       

      Wykonanie:

      Udo myjemy i zalewamy wodą (ok 2 l).  Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny.  Dodajemy liść i ziele. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do gotującego się mięsa. Gotujemy około pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.  Dodajemy do wywaru.  Po 10 minutach dodajemy umyty i podzielony na różyczki kalafior.  Gotujemy do miękkości.  Zupę doprawiamy solą i dużą ilością zielonego pieprzu.  Wyjmujemy ziele, liść, udo i włoszczyznę.  Resztę miksujemy.  Podajemy posypane dodatkowym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 06 lipca 2013 08:14
  • piątek, 28 września 2012
    • Curry z dyni i kalafiora

      Wspaniałe i już.  Stwierdziła tak Szalo, twierdzę tak ja, spodobało się też mojej koleżance Wioli. Wzorowałam się na przepisie Jamiego z 30 minut w kuchni.

       

      curry z dyni

      Składniki:

      • 2 cebule
      • 1 dynia piżmowa (ja dałam hokkaido)
      • 1 mały kalafior
      • 4 ząbki czosnku
      • pęczek natki pietruszki
      • kilka łyżeczek czerwonej pasty curry (ja dałam 3 i było bardzo łagodne)
      • 400 g ciecierzycy (ja dałam ugotowaną, ale można dać z puszki)
      • oliwa
      • sól, pieprz

       

      chapati

       

      Wykonanie:

      Cebule obieramy i kroimy w plasterki.  Wrzucamy do garnka i dodajemy odrobię wody i dużo oliwy. Dusimy. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy miąższ w małą kostkę.  Dodajemy do cebuli.  Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka.  Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i większość posiekanej natki.  Dolewamy około pół litra wrzątku, pastę curry i ciecierzycę.  Doprawiamy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem.  Mieszamy od czasu do czasu i jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy więcej wody.  Gotujemy do miękkości.  Jeśli chcemy, możemy warzywa lekko rozgnieść, aby zagęścić potrawę.  Podajemy posypane resztą natki, z chlebkami chapati lub ryżem basmati.

       

      curry z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Curry z dyni i kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2012 11:17
  • czwartek, 03 września 2009
    • Sałatka czosnkowa z kalafiora i brokuł

      Sałatkę jadłam u moich teściów i muszę powiedzieć, że bardzo przypadła mi do gustu.  Jest jednak jedno "ale" - należy ją jeść razem z najbliższą osobą, bo inaczej zapach czosnku może odstraszyć ukochanego ;).  Można oczywiście ilość czosnku modyfikować, ale ja najbardziej lubię taką intensywną.

       

      sałatka czosnkowa z kalafiora i brokułu

       

      Składniki:

      • kalafior
      • brokuł
      • pomidor
      • 2 jajka
      • kukurydza z puszki (opcjonalnie)

       

      Sos:

      • majonez (1 łyżka)
      • jogurt naturalny lub śmietana (2 -3 łyżki)
      • czosnek, przeciśnięty przez praskę (1 - 4 ząbki)
      • musztarda francuska (ja daję 2 łyżeczki)
      • sól, pieprz do smaku

       

      Wykonanie:

      Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze).  Ostudzić i schować do lodówki.  Jajka ugotować na twardo.  Do salaterki włożyć na dno część kalafiora i brokuł, dodać pokrojone na ćwiartki jajko i pokrojonego w cząstki pomidora.  Składniki sosu wymieszać. Polać część sałatki i przykryć kolejną warstwą brokuł, kalafiora, jajka i pomidora i znowu polać drugą częścią sosu.  Na wierzchu można posypać kukurydzą z puszki. Sałatkę schłodzić.

       

      sałatka czosnkowa z kalafiora i brokułu

       

       

       

      sałatka czosnkowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka czosnkowa z kalafiora i brokuł”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2009 08:45

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl