sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „jeżyny”

  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Drożdżówki z jeżynami i malinami

      Małżonek stwierdził, że to najlepsze drożdżówki jakie jadł w życiu.  Po pierwsze z powodu ciasta, po drugie nadzienie (ilo¶ć i wilgotno¶ć) było idealne.  Drożdżówki upiekłam na Piknik Smakoszy i muszę przyznać, że rozeszły się błyskawicznie.  Ledwo udało mi się zachować dwie dla dzieci.  Przepis na te drożdżówki Asi przez cały miesi±c wisiał na kalendarzu w zeszłym roku, aż sama się dziwię, że nie zrobiłam ich wcze¶niej. 

       

      drożdżówki z jeżynami

       

      Składniki (na 16 sztuk):

      Zaczyn:

      • 7 g drożdży instant
      • 70g ciepłego mleka
      • 1 łyżeczka m±ki
      • 1 łyżeczka cukru

       

      Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.

       

      Ciasto wła¶ciwe:

      • 600g m±ki pszennej
      • 80g cukru pudru
      • 3 łyżki cukru z wanili±
      • duża szczypta soli
      • 250g serka mascarpone
      • 50g masła
      • 1 jajko, roztrzepane
      • kilka łyżek ciepłego mleka
      • cały zaczyn

      Nadzienie:

      • 300 g jeżyn
      • 100 g malin
      • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
      • 3 łyżki domowego cukru waniliowego

       

      drożdżówki z jeżynami

       

      Wykonanie:

      M±kę, sól i cukry przesiewamy do miski.  Dodajemy masło i serek i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.   Dodajemy zaczyn i jajko.  Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodaj±c mleko.  Kiedy ciasto jest już elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w ciepłe miejsce.  Ciasto ma podwoić objęto¶ć.  Wyro¶nięte ciasto mocno uderzamy pię¶ci±.  Dzielimy na 16 czę¶ci (po ok. 70 g).  Z każdej formujemy kulkę.  Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans.   Owoce mieszamy z m±k± i cukrem i odstawiamy.

      Każd± kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie.  Formujemy bułeczki i odkładamy na blachę przykryt± papierem do pieczenia.  Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min.  Piekarnik nagrzewamy do 180C.  Drożdżówki smakujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min.  Upieczone możemy polukrować.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z jeżynami i malinami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 10:11
  • pi±tek, 23 sierpnia 2013
    • Marmurkowe brownie z jeżynami

      Kolejny przepis z Pikniku Smakoszy.   Brownie, bez czekolady, bo akurat nie miałam w domu, a na pomysł takiego brownie wpadłam w ostatniej chwili.   W poszukiwaniu spodu bez czekolady znalazłam ten przepis.  Resztę dodałam już sama.Przepis na to ciasto pojawił się też dzisiaj w Kurierze Lubelskim wraz z relacj± z sobotniego spotkania. 

       

      marmurkowe brownie 


      Składniki (na blachę o wym. 23 x 23 cm.):

      • 140 g masła
      • 2 jajka
      • 35 g cukru trzcinowego
      • 150 g cukru
      • 2 łyżki zaparzonej kawy
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 75 g kakao niesłodzonego
      • szczypta soli
      • 80 g m±ki pszennej
      • 250 g serka ¶mietankowego
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • ok. 200 g jeżyn

       

      marmurkowe brownie

       

      Wykonanie:

      Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło roztapiamy i lekko studzimy.  Dodajemy jajka, cukry, kawy, wanilię i dokładnie mieszamy rózg±.  Przesiewamy kakao i sól ponownie dobrze mieszamy.   Dodajemy przesian± m±kę i mieszamy widelcem tylko do poł±czenia składników.  Masę przelewamy do formy.  Na masę kładziemy opłukane jeżyny.

      Ser, jajko, cukier i ekstrakt miksujemy na gładk± masę.  Wylewamy na owoce.  Nożem robimy zygzaki.  Ciasto pieczemy około 25 - 30 minut, do suchego patyczka.

      marmurkowe brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Marmurkowe brownie z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 23 sierpnia 2013 10:03
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Kruszonka jeżynowo-malinowa

      Nieco zmieniłam (a w jednym fragmencie poprawiłam) przepis Nigelli i powstała taka oto kruszonka.  Przepyszna.   Samej kruszonki wychodzi z tego przepisu zdecydowanie za dużo, ale spokojnie można j± zamrozić i użyć potem do kolejnych porcji.

       

      kruszonka jeżynowo-malinowa

       Składniki:

      • 125 g masła
      • 60 g płatków owsianych
      • 40 g płatków migdałowych (dałam blanszowane migdały)
      • 30 g pestek słonecznika
      • 140 g m±ki pszennej razowej
      • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
      • 75 g br±zowego cukru
      • 250 g malin
      • 250 g jeżyn
      • 2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
      • 50 g cukru br±zowego

       

       

      kruszonka jeżynowo-malinowa

       Wykonanie:

      M±kę i masło wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka.  Dodać 75 g cukru, płatki owsiane i migdałowe, pestki słonecznika i wymieszać.  Owoce przebrać i wymieszać z 50 g cukru i m±k± ziemniaczan±.  Wyłożyć do kokilek i posypać przygotowan± kruszonk±.  Piec 25 minut w 200 stopniach.

      kruszonka jeżynowo-malinowa

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Kruszonka jeżynowo-malinowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 16:06

Kalendarz

PaĽdziernik 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl