sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „dukan”

  • czwartek, 13 stycznia 2011
    • Kotlety z jajek według Dukana

      Szybko, szybko jakiś obiad.  Tylko z czego, w lodówce głównie jajka.  No tak, przecież robiłam kotlety z jajek.  No to do roboty.  Jajka się gotują, ja przypominam sobie przepis i olśnienie.  Potrzebna jest bułka, bez tego się nie uda, wiem na pewno.  Ale przecież mam otręby, damy radę.  W ten oto sposób zupełenie przez przypadek powstały kotlety zgodne z dietą Dukana.  Można je smażyć na zwykłym oleju (z częścią tak robiłam) lub na patelni grillowej lub innej beztłuszczowej (wersja dukanowska).  Smaczne, chociaż nie są aż tak puszyste jak oryginalny przepis.

       

      dukanowskie kotlety z jajek

      Składniki:

      6 dużych jajek, ugotowanych na twardo i ostudzonych
      1 (niecała) szklana otrębów
      1 surowe jajko
      3 płaskie łyżki chudego twarogu
      2 łyżki natki pietruszki (do środka)
      sól, pieprz – do smaku
      olej do smażenia kotlecików (lub też nie)

      (ewentualnie otręby do obtoczenia)


      Wykonanie:

      Jajka rozdrabniamy widelcem.  Dodajemy do nich otręby, twaróg, natkę, sól, pieprz, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy (ewentualnie dodajemy nieco więcej otrębów, jeśli daliśmy duże jajka).
      Kotleciki formujemy wilgotną ręką, obtaczamy ewentualnie w otrębach i smażymy na oleju lub patelni beztłuszczowej.

      dukanowskie kotlety z jajek

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z jajek według Dukana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 stycznia 2011 22:39
  • czwartek, 18 listopada 2010
    • Sernik dukana

      Dzisiaj wpis gościnny - ciasto w wykonaniu mojej mamy.  Jadłam i jest wspaniałe, a do tego "odchudzające".  Polecam wszystkim, nie tylko tym na diecie.  (Czy ja się kiedyś nauczę piec serniki?)

      sernik dukan

      Składniki:

      75 dag sera chudego

      5 jaj

      3 płaskie łyżki słodziku

      2 – 3 łyżki soku z cytryny

      2 łyżki maizeny

      Ewentualnie skórka starta z cytryny


      Wykonanie:

      Ser, żółtka, słodzik i sok z cytryny zmiksować blenderem.  Dodać maizenę i ewentualnie skórkę z cytryny i wymieszać.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.  Włożyć do keksówki (26 cm) i piec w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni.

      sernik dukan

       

      dukan 2

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik dukana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 listopada 2010 18:56
  • czwartek, 07 października 2010
    • Faszerowane papryki

      Kocham paprykę, uwielbiam szpinak.  Niestety jako jedyna w domu.  Dlatego takie dania rzadko u nas goszczą, bo wtedy muszę zrobić drugi obiad dla reszty.  Jednak od czasu do czasu warto.

       

      faszerowane papryki

      Składniki:

      3-4 papryki

      300 g ugotowanego dowolnego mięsa

      300 g mrożonego szpinaku

      3 ząbki czosnku

      sól, pieprz


      Wykonanie:

      Mięso zmielić w maszynce.  Szpinak rozmrozić na suchej patelni i dokładnie odparować.  W między czasie dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku i doprawić.  Dodać zmielone mięso i chwilę razem podsmażyć, ciągle mieszając.  Papryki umyć, odkroić górę i wyjąć ziarenka i białe części.  Każdą paprykę nadziewać mieszanką mięsa i szpinaku.  Przykryć górną warstwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.  Podawać ciepłe.

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Faszerowane papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 października 2010 06:50
  • czwartek, 30 września 2010
    • Burgery z chili

      Pisałam już kiedyś, że Dukan zatacza coraz większe kręgi, a te kręgi coraz bliżej mnie.  Ostatnio moja mama przeszła na dietę.  Kibicuję jej strasznie.  Mam nadzieję, że jej się uda tak jak innym osobom, które znam, a które "dukają".  Dlatego kiedy dostałam propozycję współpracy ze strony Dieta Doktora Dukana, nie wahałam się długo.  W moich rękach jest też nowa książka, z której będziemy korzystać.

      Dodam, że kotleciki nie tylko dla będących na diecie.

       

      burgery z chili

      Składniki (na 10 kotlecików):

      60 dag wołowiny lub chudej wieprzowiny

      1 jajko

      1 papryczka chili

      cebula

      kurkuma

      pieprz, sól


      Składniki na sos:

      jogurt naturalny

      garść świeżej mięty


      Wykonanie:

      Mięso myjemy, osuszamy, wycinamy ewentualny tłuszcz, kroimy na kawałki.  Mielimy w maszynce do mięsa.  Cebulę obieramy, kroimy na ósemki i mielimy z mięsem.  Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa i cebuli.  Mięso doprawiamy kurkumą, pieprzem i odrobiną soli.  Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.  Formujemy płaskie kotleciki.  Przygotowujemy patelnię grillową, taką na której można smażyć bez tłuszczu.  Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony.  W między czasie przygotowujemy sos.  Miętę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.  Posiekaną miętę dodajemy do jogurtu.  Usmażone kotleciki polewamy odrobiną sosu.

      /wydrukuj przepis/

       

      Chętnych zapraszam do głosowania na nr 11

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z chili”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 września 2010 16:11
  • środa, 01 września 2010
    • Matzalan Meatballs

      To danie robiłam już jakiś czas temu, po krótkim okresie bez  Ainsley'a .  Ten przepis przypomniał mi za co tak lubię przepisy z Meals In Minutes.  Chociaż nie omieszkałam przepis wykończyć (mam nadzieję, że nie dosłownie) po swojemu.  Nie miałam flatbread, ale za to mam jeszcze kilka słoików zrobionego jesienią sosu słodko-kwaśnego.  Aż żal go nie wykorzystać przed sezonem.

       

      meatballs

      Składniki:

      500 g mielonej baraniny (u mnie chuda wieprzowina)

      szczypta soli (jak dla mnie więcej)

      1 cebula drobno posiekana

      2 łyżeczki mielonego kuminu

      1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

      1/4 łyżeczki pieprzy cayenne

      4 łyżki posiekanych liści kolendry


      Wykonanie:

      Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego i dobrze wymieszać.  Mokrymi rękoma uformować około 20 kuleczek.  Smażyć na patelni beztłuszczowej (ja użyłam grillowej) przez około 10 minut, przewracając często, aż kuleczki zbrązowieją.

       

      Ainsley podaje je na  podgrzanych flatbreads z sałatą, czerwoną cebulą  i odrobiną jogurtu i kawałkami cytryny.  Następnym razem spróbuję w tej wersji, bo musi być obłędna.

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Matzalan Meatballs”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 01 września 2010 12:06
  • poniedziałek, 23 sierpnia 2010
    • Mrożone mleko waniliowo-kawowe

      W upały nie mam nawet ochoty na popołudniową gorącą kawę.  A to rozwiązanie posmakowało nam wszystkim, nawet mój teść, wielbiciel kawy po turecku, rozsmakował się w zimnej wersji.

       

      iced coffe milk

      Składniki (na 4 porcje):

      3 filiżanki mocnej kawy, schłodzone

      1 filiżanka mleka

      2 łyżki słodziku (dałam cukier)

      kostki lodu

      ½ filiżanki ubitej śmietanki (w oryginale odtłuszczonej, przy diecie Dukan pominąć)

      szczypta cynamonu do posypania (ja dodałam pół łyżeczki do kawy)

      4 laski cynamonu (do przybrania)

      (w przepisie brak mowy o wanilii, ale myślę, że można dodać ziarenka z 1 laski lub 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.)

      Wykonanie:

      Połączyć kawę, mleko, wanilię ( ?), słodzik (ja dodałam cukier do jeszcze ciepłej kawy) + ja dodatkowo dodałam cynamon.  Napełnić 4 szklanki lodem (zapomniałam).  Nalać kawę .  Na wierzch nałożyć po 2 łyżki śmietanki.  Delikatnie wymieszać, tak aby część śmietanki wymieszała się z kawą.  Posypać szczyptą cynamonu i włożyć do każdej filiżanki po lasce cynamonu (nie miałam).

      napoje na lato

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Mrożone mleko waniliowo-kawowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 sierpnia 2010 12:24
  • wtorek, 03 sierpnia 2010
  • sobota, 03 lipca 2010
    • Słoneczna mrożona zielona herbata

      To przepis, który dostałam w jednym z codzinenych maili, które otrzymuję z przepisami z South Beach.  Na początku nie bardzo mogłam uwierzyć w to, że herbata zaprzy się w zimnej wodzie.  Poszperałam w sieci i okazało się, że to chyba możliwe.  Więc gdy tylko zaświeciło mocne słońce zabrałam się do roboty.  Okazało się, że herbata nie tylko pięknie się zaparzyła, ale nie miała też ani odrobiny goryczki.  Polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za zielonym naparem.  Można ten napój wykonać też ze zwykłej czarnej lub ziołowej herbaty.

       

      mrożona zielona herbata

       

      Składniki:

      • 4 torebki zielonej herbaty (użyłam 4 łyżek liściastej z trawą cytrynową)
      • 4 szklanki wody (użyłam mineralnej, ale można też ostudzonej przegotowanej)
      • kostki lodu
      • cukier / słodzik (ja nie daję)
      • 1 mała cytryna
      • listki mięty (opcjonalnie)

       

      mrożona zielona herbata


      Wykonanie:

      Sparzyć duży słoik.  Umieścić w nim torebki herbaty, zalać zimną wodą.  Słoik przykryć foilą spożywczą (ja użyłam słoja z wieczkiem) i postawić na bardzo nasłonecznionym parapecie lub balkonie w czasie najbardziej gorącej części dnia.  Parzyć herbatę aż nabierze koloru i smaku przez około godzinę.

      Wyjąc torebki (ja moją przecedziłam przez sitko).  Herbatę schłodzić przez przynajmniej 20 minut (to czego nie wypijemy można przechowywać w lodówce).  Szklanki napełnić lodem, nalać herbatę, ewentualnie dosłodzić.  Przybrać cytryną i miętą i podawać.

       

       

      mrożona zielona herbata

       

      słoneczna mrożona zielona herbatasłoneczna mrożona zielona herbata

       

      napoje na lato

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Słoneczna mrożona zielona herbata ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 03 lipca 2010 09:35
  • niedziela, 06 czerwca 2010
    • Burgery z kurczaka

      Znudziły mi się już tradycyjne kotlety, czy to mielone, czy schabowe, czy z piersi.  No dobra, przyznam, że schabowych nie robiłam chyba wieki, ale nie zmienia to faktu, że mam już dość.  Dlatego jak ujrzałam u Ainsley'a mielone z piersi z kurczaka, a do tego z cudnymi dodatkami od razu postanowiłam je zrobić.  Takie kotlety to trochę kompromis pomiędzy pragnieniami kulinarnymi mojege męża i syna (czyt. ZWYKŁE mięso chcemy) a moim znudzeniem.

      burgery z kurczaka

      Składniki:

      500 g chudego, mielonego mięsa kurczaka (dałam pierś)

      2 ząbki czosnku

      1 papryczka chilli, bez ziaren, drobno posiekana

      1 łyżka posiekanej mięty

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

      2 łyżeczki sosu Worcestershire (przy diecie Dukan pominąć)

      oliwa do posmarowania

      sól, pieprz


      Wykonanie:

      Wymieszać mięso, czosnek, chilli, zioła, sos Worcestershire i dużo soli i pieprzu.  Uformować 4 równe burgery, każdy posmarować lekko oliwą.  Rozgrzać grill na średnio gorąco (ja użyłam patelni grillowej).  Kotlety grillować po 5 minut z każdej strony aż się równo upieką.  Podawać w bułeczkach z sałatą i pomidorem.

       

      Źródło: Ainsley Harriott's "Low Fat meals in minutes"

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 czerwca 2010 08:23
  • wtorek, 04 maja 2010
    • Deser kawowo-jogurtowy

      Gdzie się nie rozejrzę tam wszędzie ktoś na Dukanie.  Nawet rodziny nie oszczędziło. A kiedy taki gość ma przyjść z wizytą trzeba się postarać, bo wiem co to znaczy pójść w gości jak się jest na diecie.  No więc poszperałam na durszlaku i znalazłam u Adrijah deser zebra, który lekko zmodyfikowałam i gotowe.  Gość zadowolony, a koleżanki z miasta L. może wreszcie nie będą narzekać, że nie mogą zrobić ani sobie, ani dzieciom (dzieciom można zamienić kawę na kakao i gotowe).

      Przepis pasuje też do diety South Beach, tylko musimy użyć wtedy kawy bezkofeinowej lub kakao.

      deser kawowo-jogurtowy

      dukan

      Składniki:

      500 g jogurtu naturalnego

      3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ewentualnie kakao)

      3 łyżeczki żelatyny

      5 tabletek słodzika

      kakao (3-4 łyżki)


      Wykonanie:

      Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku, dodać 1 tabletkę słodzika, ostudzić.  Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić na chwilę, aż spęcznieje.  Następnie zalać do 1/2 szklanki wrzątku, dodać resztę słodzika, wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia (uważać, żeby nie zastygła za bardzo).  Kiedy żelatyna jest już lekko ścięta jogurt lekko ubić robotem i dodać połowę żelatyny, znowu chwilę wymieszać robotem.  Jogurt rozlać do 2 misek i do jednej dodać kawę, wymieszaną z resztą żelatny, wymieszać robotem.

      Jogurt kawowy rozlać do szklanek i wstawić do lodówki (lub zamrażalnika na krócej).  Kiedy stężeje zalać go jogurtem z samą żelatyną. Ja posypałam biały jogurt naturalnym kakao.  Kiedy zastygnie ponownie wlać resztkę jogurtu kawowego i znowu odstawić do zastygnięcia.  Całość posypać kakao i podawać.

      Ja miseczki z jeszcze nie rozlanym jogurtem trzymałam w lodówce, a szklanki chłodziłam w zamrażarce, żeby zastygały szybciej.

      deser kawowo-jogurtowy

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Deser kawowo-jogurtowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 maja 2010 07:21

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl