sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „figi”

  • środa, 24 września 2014
    • Tarta figowa z kozim serem

      To połączenie chodziło za mną od jakiegoś czasu.  Niestety jak się okazało, nie jest łatwo dostać figi.  Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę.  Jest obłędna.  Kozi ser i słodycz tarty.  Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał.  Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay, a kruche ciasto oczywiście od pana Roux.

       

      tarta_z_figami_i_kozim_serem1aa

       

      Składniki:

      • 110 g koziego sera (miękkiego)
      • 3 - 4 figi
      • 3 jajka
      • 180 ml śmietany 18 %
      • 20 g startego parmezanu
      • sól morska, czarny pieprz

      Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić):

      • 250 g mąki
      • 150 g masła
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta cukru
      • 1 jajko
      • 1 - 2 łyżki mleka

       

      Wykonanie:

      Mąkę przesiewamy z solą.  Dodajemy cukier.  Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki.  Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki. 

      Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować.  Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem.  Nakłuć dno widelcem.  Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód.  W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan.  Doprawić do smaku.  Wyjąć podpieczony spód.  Zdjąć folię z grochem.  Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną.  Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem.  Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podawać na ciepło lub zimno.

      tarta_z_figami_i_kozim_serem_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta figowa z kozim serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 24 września 2014 09:50
  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
  • piątek, 20 grudnia 2013
  • niedziela, 01 grudnia 2013
  • środa, 02 października 2013
    • Tarta figowa - galette figowe

      Na galette miałam ochotę od dawna.  To takie proste, a ja jakoś się nie miałam kiedy zabrać.  Wymyśliłam sobie, że z figami będzie idealne.  W końcu tak ładnie prezentują się w przekroju. Nie myliłam się.  Wyszło cudne. Musiałam podpiec troszkę dłużej niż w oryginale, ale to było to.

       

      tarta figowa

       

      Składniki:

      • 2 łyżki masła
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 100 g mąki pszennej
      • 4 -5 łyżek zimnego mleka (dałam 3)

       

      • 3 - 4 figi
      • 100 g serka kremowego
      • 1 łyżka miodu
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 łyżeczki kardamonu
      • 1 łyżeczka posiekanych orzechów

       

      tarta figowa

       

      Wykonanie:

      Masło ucieramy z jajkiem.  Dodajemy mąkę i sól, mieszamy.  Dodajemy stopniowo wodę i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

      W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.  Serek, miód i przyprawy miksujemy na jednolitą masę.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na środku ciasta rozsmarowujemy nadzienie serowe zostawiając ok 2- 3 cm z brzegu.  Na ser kładziemy umyte i pokrojone na kawałki figi. Brzegi ciasta zawijamy tak, aby stworzyły rant nad figami.  Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.  Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi orzechami.  Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( u mnie trwało to trochę dłużej).

       

      tarta figowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta figowa - galette figowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 08:37
  • czwartek, 26 września 2013
    • Quinoa z figami

      Zamówiłam sobie wreszcie quinoę i oczywiście nie widziałam do czego jej użyć.  Na szczęście dostałam od mojej teściowej kilka wydań Palce Lizać. Tam też znalazłam tę oto sałatkę.  Zrobiłam sobie na kolację.  Mam jednak kilka uwag do niej.  Figi, quinoa i mięta to jest to.  Rewelacja.  Natomiast pomidory jakoś mi psuły całość. Zresztą jeżeli przyjrzymy się uważnie zdjęciu w gazecie, to ich tam nie widać. Może ich nie było?  Powtórkę zrobię już bez nich, ale zrobię.

       

      Quinoa z figami

       

      Składniki (na wielką michę):

      • 150 g quinoi
      • 6 świeżych fig
      • 3 pomidory (moim zdaniem można pominąć)
      • 1 pęczek pietruszki
      • 15 listków świeżej mięty
      • 2 szalotki
      • sok z 2 cytryn
      • 6 łyżek oliwy

       

      quinoa z figami

       

      Wykonanie:

      Quinoę dobrze opłukać pod bieżącą wodą.  Przełożyć do garnka o grubym dnie.  Chwilę podsmażyć i zalać wodą.  Wody ma być 2 razy tyle co komosy.  Gotujemy pod przykryciem 15 minut.  Wyłączamy gaz i trzymamy jeszcze przez 5 minut w garnku.  Zruszamy widelcem. 

      Figi i ewentualnie pomidory kroimy na kawałki. Zioła i szalotki siekamy.  Wszystko mieszamy razem z komosą.  Skrapiamy sokiem z cytryn i oliwą.  Odstawiamy do lodówki tak, aby składniki się przegryzły.


      quinoa z figami


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Quinoa z figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 września 2013 07:31
  • sobota, 29 września 2012
    • Tarta migdałowa z figami i śliwkami

      Małgosia pokazała zdjęcie składników.  Wyprosiłam i dostałam przepis zanim pokazał się u niej na blogu.  Jednak koniec końców robiłyśmy razem z Szalo już po oficjalnej publikacji ;)  Troszkę pozmieniałyśmy.  Powiem tylko, że tak dobrego ciasta to ja dawno nie jadłam.  Rewelacja i już.

      Zdjęcia robione razem z Szalo oraz przez samą Szalo (przynajmniej to ostatnie)

       

       

      tarta z figami


      Spód (źródło):

      • 350 g mąki

      • 130 g cukru

      • 3 żółtka

      • łyżeczka proszku do pieczenia

      • 100 g masła

      • 2 łyżki śmietany

       

      tarta z figami

       

      Wypełnienie:
      • 4 -5 dużych fig (dałam figi i śliwki) – pokrojone w dwunastki lub ósemki
      • 250g masła w temp. pokojowej
      • 200g cukru trzcinowego
      • 3 duże jajka w temp. pokojowej
      • drobno utarta skórka z 1 pomarańczy
      • 65g mąki (przesianej)
      • 300g zmielonych migdałów
      • dodatkowo łyżka rozpuszczonego masła i odrobina mąki – do przygotowania foremki

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do temp. 180st.C (u mnie grzałki góra – dół). Przygotować dużą formę do tarty – wysmarować wnętrze rozpuszczonym masłem i oprószyć równomiernie mąką. Nadmiar mąki usunąć.
      Składniki na ciasto ugniatamy, tak aby powstała nam zbita kula. Ciasto możemy włożyć na godzinę lub dwie do lodówki ale nie jest to koniecznie. 
      Schłodzone kruche ciasto rozwałkować do średnicy ok. 4-5cm większej niż średnica formy. Wyłożyć formę ciastem (również ścianki boczne). Odciąć wystające ponad rant naddatki ciasta. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać spód ok. 15 min.
      W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty.
      Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, a następnie skórkę z pomarańczy, mąkę i mielone migdały.
      Masę migdałową wyłożyć do formy na podpieczony spód – wyrównać szpatułką. Kawałki fig i śliwek rozłożyć na wierzchu, delikatnie wciskając je w masę.
      Piec ok. 55 – 60 min. aż masa się zetnie. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.
      Wystudzić przed podaniem.

      

       

      tarta z figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta migdałowa z figami i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 10:15

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl