sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „m±ka razowa”

  • poniedziałek, 10 paĽdziernika 2011
    • Kruszonka ¶liwkowa z orzechami

      "Pyszno¶ci.  Rozkazuję Ci to wrzucić na bloga".  Tak powiedział mój syn.  Popieram go w zupełno¶ci.   To że lubię kruszonki, nie jest dla nikogo tajemnic±. To, że chyba najbardziej lubię ¶liwkowe, odkrywam co roku jesieni±.  Tym razem do mojej porcji dolałam odrobinę amaretto i to było to, chociaż jak widać wersja bezalkoholowa też posmakowała.

      plum nut crumble 

      Składniki (na 3 kokilki):

      • 350 g ¶liwek
      • 4 łyżeczki cukru
      • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
      • 35 g m±ki pszennej razowej
      • 35 g płatków owsianych górskich
      • 1 gar¶ć orzechów włoskich
      • 35 g zimnego masła
      • łyżka amaretto (opcjonalnie)

       

      Wykonanie:

       

      ¦liwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki.  Wrzucamy do miski, dodajemy m±kę ziemniaczan± i 2 łyżeczki cukru.  Mieszamy.  Możemy dodać amaretto.  Owoce wkładamy do kokilek.  Przygotowujemy kruszonkę.  M±kę razow± i płatki mieszamy w misce.  Dodajemy masło i wyrabiamy palcami, aż powstan± grudki.  Dodajemy pozostały cukier i posiekane orzechy.  Posypujemy kruszonk± owoce.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego o 190 stopni na 15 - 20 minut.  Najlepsza na ciepło.

       

      plum nut crumble

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Kruszonka ¶liwkowa z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 paĽdziernika 2011 15:38
  • wtorek, 16 sierpnia 2011
  • pi±tek, 12 sierpnia 2011
    • Harvest Crunchies

      Dawno temu obiecałam Pani Joli drobn± niespodziankę za zajęcie 4 miejsca w konkursie.  Niestety cały czas co¶ mi wypadało, a to zepsuty piekarnik, a to brak weny czy czasu.  Postanowiłam się jednak zmobilizować i w ostatniej chwili przed przeprowadzk± upiekłam ciasteczka.  Przepis znalazłam w ksi±żce "Simply Delicious".  Pani Jolu przepraszam za zwłokę i mam nadzieję, że prezencik się spodoba.

       harvest crunchies

      Składniki:

      • 75 g m±ki pszennej
      • 1/2 łyżeczki mixed spice (czyli przyprawy korzennej, ja dałam cynamon)
      • 75 g m±ki pszennej pełnoziarnistej (ja dałam troszkę więcej)
      • 25 g płatków owsianych górskich
      • 125 g masła lub margaryny
      • 50 g br±zowego cukru (dałam trzcinowy demerara)
      • 25 g rodzynek (dałam daktyle)
      • 30 ml mleka

       

      Wykonanie:

      Nagrzać piekarnik do 190 stopni.  Przesiać m±kę, przyprawy do miski, dodać m±kę pełnoziarnist±, cukier i płatki.  Wymieszać.  Dodać masło i palcami rozkruszać tak, jak do kruszonki.  Pod koniec dodać mleko i zagnie¶ć ciasto.  Je¶li jest zbyt rzadkie podsypać odrobin± m±ki.  Dodać rodzynki (u mnie posiekane daktyle) i ponownie zagnie¶ć.  Na powierzchnię oprószon± m±k± wyłożyć ciasto.  Rozwałkować do¶ć cienko.  Wykrajać kółka, która kładziemy na blachę wyłożon± papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut, studzić na kratce.

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Harvest Crunchies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 12 sierpnia 2011 09:39
  • sobota, 30 lipca 2011
    • Razowe drożdżówki z serem

      To drugie drożdżówki, które pojechały na rowerow± wyprawę.  Tym razem robione nie dla syna, który za serowymi nie przepada, a dla dziadka.  W końcu na swoim rowerze musi dĽwigać dodatkowo sakwę z ekwipunkiem.  Opierałam się na tym przepisie na drożdżówki Mirabelki.

       razowe drożdżówki z serem

      Ciasto:

      • 250 g m±ki pszennej 270 g m±ki pszennej razowej
      • 20 g ¶wieżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
      • 40 g cukru
      • 2 jajka
      • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
      • 1 szklanka mleka
      • szczypta soli


      Nadzienie:

      • 400 g białego sera
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka cukru waniliowego


      Do posmarowania: roztrzepane jajko

      razowe drożdżówki z serem

      Wykonanie:


      Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobin± cukru i mleka, odstawić do ro¶nięcia na kilka minut.
      Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i sol±. Kiedy lekko przestygnie, poł±czyć z jajkami. Dodać m±ki wymieszane z zaczynem.
      Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoj± objęto¶ć.

      Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć (ja zmiksowałam).

      Z ciasta rozwałkować cienki placek.  Rozsmarować na nim farsz i zwin±ć w rulon.  Poci±c na około 2 cm plasterki i wyłożyć je na blasze.  Pozostawić przykryte ¶ciereczk± do lekkiego wyro¶nięcia na ok. 10 minut.  Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.
      Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
      

       

      razowe drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe drożdżówki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 30 lipca 2011 09:53
  • ¶roda, 29 czerwca 2011
  • wtorek, 31 maja 2011
  • czwartek, 26 maja 2011
  • niedziela, 22 maja 2011
  • pi±tek, 20 maja 2011
    • Kokosowa kruszonka z rabarbarem

      Znowu uległam kuszeniu Beatki.  Tym razem jednak tylko odno¶nie poł±czenia smaków.  Dlaczego tylko tak?  Bo truskawki w cenie oszałamiaj±cej jeszcze, a do tego znalazłam woreczek malin w zamrażalce. Powiem Wam tylko, że kokos sprawdził się w tej mieszance doskonale.

      kokosowa kruszonka z rabarbarem

      Składniki:

      • 300 g rabarbaru
      • 150 g malin lub truskawek (dałam mrożone maliny)
      • 50 g cukru trzcinowego
      • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

       

      Kruszonka:

      • 70 g m±ki pszennej razowej
      • 70 g wiórków koksowych
      • 4 łyżki oliwy
      • 30 g cukru trzcinowego

      Wykonanie:

      Rabarbar umyć i pokroić  na małe kawałki (jeżeli mamy grube łodygi warto je przekroić wzdłuż).  Maliny / truskawki opłukać (truskawki odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki).  Rabarbar i maliny/truskawki wymieszać, dodać cukier i m±kę ziemniaczan± i ponownie wymieszać.  Wyłożyć na dno naczynek do zapiekania.  Przygotować kruszonkę.  M±kę, wiórki i cukier wymieszać.  Dodać oliwę i ponownie wymieszać.  Kruszonkę wyłożyć na owoce.  Piec 20 minut w 200 stopniach (pilnować, żeby kruszonka się nie przypaliła).

       

      /wydrukuj przepis/

       

      kokosowa kruszonka z rabarbarem

      amore del tropicoakcja rabarbar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowa kruszonka z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 20 maja 2011 08:32
  • niedziela, 08 maja 2011

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl