sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „m±ka pszenna razowa”

  • wtorek, 02 wrze¶nia 2014
  • ¶roda, 02 lipca 2014
    • Razowe scones z porzeczkami

      Bułeczki idealne na ¶niadanie czy kolację.  Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.  Jedyna uwaga jak± do nich mam, to ilo¶ć porzeczek.  W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek.  Ta ilo¶ć spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej m±ki.  Na szczę¶cie scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.

       

      razowe scones z porzeczkami

       

      Składniki:

      • 250 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżki masła
      • 125 ml jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
      • 1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)

       

      Wykonanie:

      M±kę, cukier, sól i proszek przesiać do miski.  Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki.  Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżk±.  Dodać porzeczki i ponownie wymieszać.  W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę m±ki.  Ciasto rozwałkować w kształt koła.  Przekroić na trójk±ty.  Przełożyć je ma blachę wyłożon± papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobin± mleka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej czę¶ci piekarnika.  Podawać lekko ciepłe.

       

      razowe scones z porzeczkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe scones z porzeczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 02 lipca 2014 09:36
  • sobota, 24 maja 2014
    • Quiche ze szparagami i chorizo

      To był obiad kryzysowy.  Dostałam od koleżanki kawałek chorizo, w lodówce miałam szparagi i jajka.  Nie było kremówki.  A do tego mało czasu i zero weny co do obiadu na następny dzień.  Tak oto powstał ten quiche.  Na podstawie  przepisu, który pojawił się już całkiem niedawno.

       

      quiche ze szparagami i chorizo

       

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 80 ml mleka
      • sól, pieprz
      • 10 - 12 zielonych szparagów
      • 50 g chorizo

       

      Na ciasto:

      • 250 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
      • 150 g masła
      • 1 łyżeczka soli
      • szczypta cukru
      • 1 jajko
      • 2 -3 łyżki mleka

      

       

      Wykonanie:

       

      M±kę przesiewamy z sol±.  Dodajemy cukier.  Masło kroimy na kawałki i dodajemy.  Cało¶ć siekamy nożem, aż powstan± okruchy.  Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około pół godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż wymiary blachy do tarty.

       

      Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Formy do tarty (26 cm plus mała 10 cm) smarujemy masłem.  Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki.  Spód nakłuwamy widelcem.  Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia.  Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.  Wyjmujemy podpieczony spód.  Zdejmujemy papier z grochem. 

       

      Jajka delikatnie ubijamy.  Dodajemy mleko i mieszamy z jajkami.  Doprawiamy sol± (odrobina), pieprzem. Na podpieczony spód kładziemy plastry chorizo. Na to wylewamy masę jajeczn±.  Na wierzch kładziemy umyte szparagi (odłamujemy wcze¶niej końcówki).  Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podajemy z sałatk±, na ciepło lub zimno.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Quiche ze szparagami i chorizo”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 24 maja 2014 08:49
  • ¶roda, 14 maja 2014
    • Babeczki rabarbarowe z orzechami

      Na kolejn± edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam babeczki rabarbarowe z przepisu Eweliny.  Przyznam, że miałam duże w±tpliwo¶ci podczas pieczenia.  Najpierw wydawało mi się, że rabarbaru jest dużo za dużo.  Potem przy nakładaniu ciasta do foremek miałam wrażenie, że to nie może się udać.  Ciasto nie wypełniało foremek, a układało się dziwnie, bezkształtnie.  Bałam się, że do przepisu wkradł się bł±d.  Nie mogłam się bardziej mylić.  Chłopaki oszaleli i babeczki zniknęły bardzo szybko. Żałuję, że zrobiłam z pojedynczej porcji.

      Zajrzyjcie dzisiaj do innych dziewczyn i sprawdĽcie co rabarbarowego przygotowały.

      1. Edyta

      2. Marlena

      3. Wiosenka

      4. Marta

      5. Martyna

      6. Ania

      7. Dorota

      8. Gosia

       

       babeczki rabarbarowe z orzechami

       

      Składniki (na 6 babeczek):

      • 70 g miękkiego masła
      • 70 g br±zowego cukru
      • 1 jajko
      • 70g maki (dałam pszenn± typ 2000)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)
      • 35 g orzechów laskowych
      • 150 g rabarbaru

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Przygotować foremki do muffinek (wyłożyć papilotkami, lub użyć silikonowych).

      Masło utrzeć z cukrem na puszyst± masę.  Dodać jajko i utrzeć razem. Dodać m±kę z proszkiem, orzechy oraz umyty i pokrojony rabarbar i wymieszać.  Masę przełożyć do foremek.  Wstawić do piekarnika i piec około 20 - 25 minut (moje delikatnie się przypiekły).

       

      babeczki rabarbarowe z orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki rabarbarowe z orzechami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 14 maja 2014 09:21
  • niedziela, 27 kwietnia 2014
    • Ekspresowe bułeczki

      Chciałam, aby były godzinne, ale się nie udało.  Chyba nie da się zrobić godzinnych z użyciem m±ki pełnoziarnistej.  Może się mylę?  Będę jeszcze próbować.  Z tymi uwinęłam się w mniej niż 2 godziny, a zniknęły w pół.  No dobrze.  Jedna została.  Użyłam ich jako bułeczek do hamburgerów.  Spisały się wy¶mienicie.

       

      ekspresowe bułeczki

       

      Składniki:

      • 400 g m±ki pszennej typ 650
      • 150 g m±ki pszennej typ 2000
      • 7 g drożdży instant
      • 3 łyżki mleka w proszku
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 30 g masła (miękkiego)
      • 370 ml ciepłej wody
      • mleko do posmarowania
      • sezam do posypania

       

      Wykonanie:

      Drożdże i cukier rozpu¶cić w wodzie.  Dodać odrobinę m±ki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.  Po około 3 - 5 minutach dodać mleko w proszku, sól, masło i m±ki.  Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne.  Zawin±ć w kulę i przełożyć do miski posmarowanej olejem.  Nakryć i odstawić do wyro¶nięcia (na około 40 minut).  Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych czę¶ci.  Z każdej uformować bułkę.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć i odstawić na około 15 - 20 minut.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20  minut.

       

      ekspresowe bułeczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowe bułeczki ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 kwietnia 2014 12:56
  • czwartek, 06 marca 2014
  • poniedziałek, 10 lutego 2014
    • Pain au Levain z m±k± pełnoziarnist±

      Pisałam już tutaj kilka razy, że piekę głównie jeden chleb.  Ostatnio do pszenno - żytniego doszedł żytni, pełnoziarnisty.  Postanowiłam spróbować jeszcze jednego wypieku od mistrza Hamelmana, z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej.  Chleb wyszedł naprawdę pyszny, do¶ć lekki pomimo dodatku pełnoziarnistej m±ki.

       

      pain au levain

       

      Składniki:

      Levain:

      • 1 szklanka (250 ml) m±ki pszennej chlebowej (typ 650)
      • 1/8 szklanki m±ki żytniej (typ 720)
      • 3/8 szklanki wody
      • 2 łyżki dokarmionego zakwasu żytniego

       

      Ciasto wła¶ciwe:

      • 4,5 szklanki m±ki pszennej chlebowej (typ 650)
      • 3/8 szklanki m±ki żytniej (typ 720)
      • 1,5 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
      • 2 3/8 szklanki wody
      • 1 łyżka soli
      • Levain (minus 2 łyżki)

       

      Wykonanie:

       

      Wymieszaj wszystkie składniki levain, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 12 godzin.

      Po 12 godzinach składniki ciasta wła¶ciwego poza sol± i levain mieszamy w misce przy użyciu robota tylko aż ciasto będzie w miarę jednolite.  Sprawdzamy konsystencję i w miarę potrzeby dodajemy odrobinę więcej m±ki lub wody. Wyrabiamy ciasto.  Przykrywamy ciasto w misce i odstawiamy do autolizy na około 20 do 60 minut.  Następnie posypujemy ciasto sol± i kładziemy na wierzch levain porwany na małe kawałki.  Wyrabiamy ciasto na najniższej prędko¶ci przez 1,5 - 2 minuty. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2,5 godziny.  W międzyczasie składamy je dwukrotnie, co około 50 minut.

      Wyro¶nięte ciasto dzielimy na 2 czę¶ci.  Z każdej formujemy bochenek, przekładamy do kosza do wyrastania, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 -2,5 godziny.  Chleby mog± też wyrastać w lodówce przez około 18 godzin.  Pieczemy w 220 stopniach przez 40-45 minut (w moim piekarniku wystarczyło 30 minut.  Pierwszy bochenek piekłam 40 minut i lekko się przypiekł.)

       pain au levain

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pain au Levain z m±k± pełnoziarnist±”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lutego 2014 07:29
  • sobota, 08 lutego 2014
    • Tartaletki rybne

      Tym daniem odniosłam wielki domowy sukces.  Nareszcie szpinak został nie tylko zaakceptowany, ale nawet posmakował.  Chyba się nie dziwię, bo tartaletki były idealne w smaku.  Wyraziste ciasto i szpinak oraz delikatna ryba.  Danie bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem s± ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro¶linnego Smakowita Pajda.  Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym razem niezwykle wyrazistym aromatem. 

       

      tartaletki rybne

       

      Składniki (na 2 tartaletki o ¶r. 12 cm):

      • 55 g m±ki pszennej typ 500
      • 55 g m±ki pszennej typ 2000
      • 60 g masła
      • 60 g Smakowitej Pajdy z ziołami
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • masło do wysmarowania foremek

       

      • 2 płaty soli
      • 150 - 200 ml mleka
      • 100 g szpinaku
      • z±bek czosnku
      • sól, pieprz
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka Smakowitej Pajdy z ziołami
      • 1 kulka mozzarelli

      Wykonanie:

      M±ki przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy szczyptę soli oraz zimne masło i Smakowit± Pajdę.  Siekamy tak, aby powstały małe grudki.  Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem.  Ciasto nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch.  Wkładamy foremki na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

      Szpinak myjemy.  Na patelni rozgrzewamy smalczyk i podsmażamy na nim przez około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym z±bkiem czosnku, sol± i pieprzem. Zdejmujemy szpinak z patelni.  Wlewamy mleko, solimy i pieprzymy i dodajemy solę pokrojon± na kawałki.  Gotujemy kilka minut, aż ryba będzie miękka.  Ugotowan± rybę wyjmujemy z mleka.  Mleko zachowujemy.  W misce ubijamy delikatnie jajko i dodajemy ok. 80 - 100 ml mleka oraz mozzarellę pokrojon± w kawałki.

      Wyjmujemy z piekarnika podpieczone spody.  Zdejmujemy papier razem z grochem.  Na spody wykładamy podduszony szpinak.  Następnie wykładamy rybę.  Zalewamy cało¶ć przygotowan± mieszank± mleczno - serowo - jajeczn±.  Wkładamy tartaletki do piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 20 minut, aż masa się zetnie.  Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też były smaczne.

       

      tartaletki rybne

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tartaletki rybne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lutego 2014 10:26
  • wtorek, 03 grudnia 2013
  • poniedziałek, 02 grudnia 2013

Kalendarz

PaĽdziernik 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl