sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „mniszek lekarski”

  • sobota, 07 maja 2011
    • Zupa z mniszka

      Niesamowity smak, chociaż zupełnie nie wygląda.  Troszkę jak szczawiowa, ale nie do końca.  Polecam wszystkim odważnym miłośnikom nowych smaków.  Przepis znaleziony w majowym wydaniu Kuchni i to już ostatnie mniszkowe danie w tym roku.

       zupa z mniszka

      Składniki (na 2 talerze):

      • 3-4 solidne garście listków mniszka (młodego)
      • 50 g chudego wędzonego boczku
      • sól, pieprz
      • 2 zmiemniaki lub 2 małe cukinie (opcjonalnie)
      • 2 kromki zgrillowanego razowego chleba natartego czosnkiem
      • 100 g startego sera gruyere

       

      Wykonanie:

      Listki mniszka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę boczkiem.  Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku.  Możemy dodać ugotowane ziemniaki lub cukinie i zmiksowań razem.  Zgrillowane kromki chleba kroimy na pół.  Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy serem.

       

      /wydrukuj przepis/

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z mniszka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 07 maja 2011 16:45
  • piątek, 06 maja 2011
  • czwartek, 05 maja 2011
    • Lyońska sałatka z mniszkiem

      Ostatnia chwila na spróbowanie liści mniszka lekarskiego. Już coraz mniej młodych liści, a to takie nadają się do jedzenia.  Polecam, rozejrzyjcie się dookoła i nazbierajcie kilka garści (zbieramy na terenach z dala od samochodów).  Jeśli boicie się smaku mniszka możecie wymieszać go nawet z najzwyklejszą sałatą.  Ostatecznie do tej sałatki pasuje też rukola, ale tę polecam poza sezonem mniszkowym.  Sałatka odnaleziona w majowej "Kuchni" zachwyciła mnie swoim smakiem.  Dodam tylko, że nie przepadam za boczkiem, ale tutaj wszystko grało wyśmienicie.

       

      sałatka z mniszkiem

      Składniki:

      • 60 g chudego wędzonego boczku
      • 2 ząbki czosnku
      • ocet z czerwonego wina
      • 4 jajka
      • 1 łyżka białego octu winnego
      • 3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i sałat)
      • sól, pieprz
      • 2 kromki grillowanego chleba natartego czosnkiem (lub grzanki czosnkowe)

       

      Wykonanie:

      Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem.  Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni.  Odstawiamy w ciepłę miejsce.  Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i pieprzymy.  Przygotowujemy jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody zakwaszonej łyżką białego octu.  Gotujemy 3-4 minuty.  Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1 jajku na każdym talerzu na listkach mniszka.  Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy grzankami.

      sałatka z mniszkiem

      /wydrukuj przepis/

      zielnik kuchenny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Lyońska sałatka z mniszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 maja 2011 08:17

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl