sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „miód”

  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Łatwe gofry pełnoziarniste

      Bardzo łatwe.  Ciasto przygotowuje się jak to na muffinki.  A jakie smaczne.  Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że będą nam tak smakować.  Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam tylko mąki, bo przyznam, że nie wiem jaka jest różnica między white whole wheat flour a whole wheat flour.

       

      gofry pełnoziarniste

       

      Składniki (na 10 sztuk)

      • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
      • 180 g mąki pszennej typ 500
      • 1 łyżka cynamonu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 1/2 łyżeczki sody
      • 1/4 łyżeczki soli

       

      • 500 ml mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      •  3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 60 ml oleju słonecznikowego
      • 2 łyżki masła, roztopionego

       

      gofry pełnoziarniste

       

      Wykonanie:

      W dużej misce wymieszać suche składniki.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Dodać składniki mokre do suchych i wymieszać.  Mogą pozostać delikatne grudki.  Piec partiami w gofrownicy.

       gofry pełnoziarniste

      Ingredients:

      • 160 g   whole wheat flour
      • 180 g  wheat flour
      • 1 tablespoon ground cinnamon
      • 2 teaspoons baking powder
      • 1 1/2 teaspoons baking soda
      • 1/4 teaspoon salt


      • 2 cups milk
      • 1 teaspoon vanilla extract
      • 3 eggs
      • 1 tablespoon honey
      • 60 ml canola oil
      • 2 tablespoons unsalted butter, melted

      

      Directions:

      In one bowl whisk the wet ingredients.  In a larger one, mix the dry ones.  Add the wet to the dry and mix until combined, however do not overmix.  The chunks are OK, just like with muffins.   Pour the approprate amount of batter into your waffle maker and cook for several minutes.

      gofry pełnoziarniste

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwe gofry pełnoziarniste”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 11:54
  • czwartek, 11 kwietnia 2013
    • Bardzo zdrowa granola

      W sumie, to wszystkie granole są  zdrowe.  A jeśli porównamy je do kupnych mieszanek, czy płatków śniadaniowych, to wygrywają już zupełnie.  Ta jednak jest zdrowsza od innych, bo zawiera popping z amarantusa (Kasiu dzięki za inspirację).   Ponieważ odkryłam ostatnio kilka przepisów na granole, gdzie nie było soku czy puree owocowego, postanowiłam spróbować jaka jest różnica.  Granola jest bardziej sucha, ale naprawdę pyszna.

       

      granola

       

      Składniki (na 2 słoje)

      • 400 g płatków owsianych
      • 70 g płatków migdałowych
      • 100 g ziaren słonecznika
      • 70 g poppingu z amarantusa
      • 150 g posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g posiekanych orzechów laskowych
      • 100 g sezamu
      • 100 g daktyli
      • 100 g suszonych fig
      • 6 łyżek miodu
      • 2 łyżki oleju

       

      granola 

       

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki, poza daktylami i figami mieszamy dokładnie w misce tak, aby miód i olej pokryły wszystkie pozostałe składniki.  Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut ( ja piekłam moją granolę na dwa razy.  Wyjęłam z piekarnika po 20 minutach i ponownie wstawiłam na 20 minut po godzinie).  Mieszamy co 10 minut.  Do ciepłej granoli dodajemy pokrojone figi i daktyle, mieszamy i studzimy.  Przekładamy do słoików.

       

      granola

       

      Ingredients:

      400 g porridge flakes
      70 g almond flakes
      100 g sunflower seeds
      70 g amaranth grains
      150 g chopped walnuts
      100 g chopped hazelnuts
      100 g sesame seeds
      100 g dates
      100 g dried figs
      6 tbs honey
      2 tbs oil

      

       

      Directions:

      Mix all the ingredients apart fform the dates and figs.  Place on a baking sheet and bake for about 40 minutes in 170C.  Stir every 10 minutes.  When it is still warm add chopped dates and figs.  Store in a air-tight container.

      granola

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bardzo zdrowa granola”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 kwietnia 2013 15:32
  • środa, 10 kwietnia 2013
    • Włoski chleb czekoladowy "w ciemno"

      Gdyby tylko dało się sfotografować zapach, to byłoby to najpiękniejsze zdjęcie na tym blogu.  Ten chleb pieczony był w ciemno w ramach akcji Anny Marii.  Przepis pochodzi z tego bloga.  Aniu dziękuję za wynalezienie tego cuda i przemiłą akcję.   Tutaj możecie zobaczyć wszystkie chleby.

       

      chleb czekoladowy


      Składniki:

      Na Biga Naturale:

      • 28 g zakwasu (u mnie żytni, dokarmiony 12 godzin wcześniej)
      • 32 g mąki pszennej chlebowej
      • 18 g wody

       

      Wykonanie:

      Wszystko składniki na bigę wymieszać dokładnie w misce.  Przykryć i odstawić na około 8 godzin.

       

       

      chleb czekoladowy

       

      Składniki na ciasto właściwe:

      • biga (całość, podzielona na mniejsze kawałki)
      • 393 g mąki pszennej chlebowej
      • 248 g wody
      • 71 g (4 łyżki) miodu
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
      • 25 g kakao
      • 1/4 łyżeczki drożdży instant
      • 10g (1 łyżka) soli (u mnie morska)
      • 78 g groszków czekoladowych (dałam czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki)

      Wykonanie:

      Wszystkie składniki, poza czekoladą, wyrabiać dokładnie przez kilka minut.  Kiedy gluten dobrze się rozwinie, odstawić ciasto aby odpoczęło przez około 5 minut.   Dodać czekoladę i wyrobić tylko do chwili, kiedy czekolada będzie rozprowadzona równomiernie po całym cieście.  Przełożyć ciasto do naoliwionej misy, nakryć i odstawić na 2 godziny.

      Podzielić ciasto na 2 równe części i wstępnie uformować z każdej bochenek.  Odłożyć, aby ciasto odpoczęło przez 20 - 30 minut.  Uformować właściwe bochenki, nakryć i odstawić na 3 godziny. Moje wyrastały na stolnicy, bez foremek czy koszyka.

      Nagrzać piekarnik do 205 stopni.  Przed samym wstawieniem chlebów do piekarnika, naciąć każdy 2 - 3 razy.  Do piekarnika, na spód, wstawić garnuszek z wrzącą wodą.  Wstawić chleby i piec przez 35-40 minut. (ja moje chleby piekłam na kamieniu i przekładałam ze stolnicy na łopatę.  Nie było to zbyt łatwe zadanie, ale się udało).  Można po 20 minutach obrócić bochenki.  Bochenki ostudzić przez godzinę. Podawać ze szklanką mleka, dżemem, twarogiem, miodem lub owocami.

      

      chleb czekoladowy

       

      Ingredients:

      Biga Naturale:

      • 28 g sourdough
      • 32 g bread flour 
      • 18 g water

      Mix everything and leave for 8 hours at room temperature.

       

      Final Dough Formula Ingredients:

      

      • biga (all of it)
      • 393 g bread flour 
      • 248 g water
      • 71 g (4 tbs) honey
      • 1 tbsvanilla extract 
      • 25 g kakao
      • 1/4 ts cocoa powder 
      • 10g (1 tbs) salt
      • 78 g chocolate chips 

      Directions:

      Mix all of the ingredients (except the chocolate chips) until evenly incorporated for about 3 minutes (if using amixer).  Add chocolate chips and mix until evenly incorporated.  Do not overmix.  Leave for 2 hours in a cover, oiled bowl.    

      Divide into 2 pieces and preform.  Let rest for 20-30 minutes.   Shape into proper loaves and let them rise for 3 hours.   Bake at 205C for about 35-40 minutes.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Włoski chleb czekoladowy "w ciemno"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 10 kwietnia 2013 19:31
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Sezamki z amarantusem

      Wreszcie udało mi się kupić popping z amarantusa.  Przyznam, że nie bardzo wiedziałam co mam z nim zrobić.  Z pomocą przyszła mi Kasia, która pokazała mi przepis Komarki na zdrowe sezamki z dodatkiem poppingu.

       

      sezamki z amarantusem

       

      Składniki:

      • 1 szklanka poppingu z amarantusa 
      • 1 szklanka sezamu
      • 3 łyżki miodu

       

      sezamki z amarantusem
       

       

      Wykonanie:

      Sezam uprażyć na patelni.  Miód podgrzać, aż zacznie wrzeć.  Dodać do niego uprażony sezam wymieszany z  poppingiem z amarantusa. Dokładnie wymieszać.  Masę przełożyć na pergamin.  Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Początkowo może się wydawać, że masa nie zechce się rozwałkować, ale po chwili się uda.

      Piekarnik nagrzać do 150 stopni.  Z rozwałkowanego ciasta wycinać ciasteczka.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez około 15 minut.  Studzić na blasze.

       

      sezamki z amarantusem

       

      Ingredients:

      1 cup sesame seeds

      1 cup amaranth grains

      3 tbs honey

       

      Directions:

      Roast sesame seeds on a pan. Set aside and mix with amaranth grains.   Place the honey in a pot and heat up until it starts to bubble.  Add the sesame and amaranth and mix thoroughly. 

      Place the mixture on wax paper.  Cover with another piece of wax paper and roll till the mixture is about 0,5 cm thick.  Cut into circles or squares and transfer carefully onto a baking pan.   Bake in 150 C for about 15 minutes.  Cool on the baking pan.

       

      sezamki z amarantusem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamki z amarantusem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 10:04
  • czwartek, 31 stycznia 2013
  • piątek, 04 stycznia 2013
  • sobota, 22 grudnia 2012
  • wtorek, 18 grudnia 2012
  • piątek, 07 grudnia 2012
  • czwartek, 06 grudnia 2012

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl