sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „lawenda”

  • czwartek, 22 sierpnia 2013
    • Ciasteczka lawendowe

      Kiedy szykowałam menu na Piknik Smakoszy, wiedziałam, że muszą pojawić się lawendowe ciasteczka.  Chciałam też, aby na ciasteczkach pojawiła się nazwa bloga.  W poszukiwaniu tych idealnych, trafiłam na wersję Alicji.  Ciasteczka wyszły wspaniałe.  Mała Trzaseczka zakochała się w nich bez pamięci ;)

       

      ciasteczka lawendowe


      Składniki (na ok. 16 sztuk):

      • 60 g skrobi kukurydzianej
      • 40 g cukru pudru
      • 150 g mąki pszennej
      • 150 g masła
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

       

      ciasteczka lawendowe

       

      Wykonanie:

      Masło ucieramy z cukrem.  Dodajemy mąkę, skrobię i lawendę.  Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmujemy i pozwalamy mu chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej. Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm i wycinamy ciasteczka.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 8 – 10 minut w 160 C.

      ciasteczka lawendowe

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka lawendowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 sierpnia 2013 09:44
  • wtorek, 09 lipca 2013
    • Drink jagodowy z lawendą

      Idealny drink na lato.  Przepis znalazłam na tej stronie i wiedziałam, że musi smakować obłędnie.  Ilość składników podaję tak jak w oryginale.  Spokojnie można jednak modyfikować ilość syropu i alkoholu według własnych upodobań.  Można też przygotować pojedyncze drinki zamiast całego dzbana napoju.

       

       drink jagodowy

       

      Składniki:

      • 1 szklanka jagód (na kostki)
      • 500 ml wódki (mniej lub więcej)
      • 190 ml syropu jagodowo-lawendowego (tego)
      • 100 ml soku z cytryny lub limonki
      • woda gazowana
      • gałązki lawendy do podania

       

      drink jagodowy

       

      Wykonanie:

      Jagody włożyć do naczynek na lód i zalać wodą.  Zamrozić.  Można też użyć kostek lodu, a jagody zamrozić samodzielnie.

      Połączyć wódkę, sok z cytryny, syrop.  Dodać kostki jagodowe lub kostki lodu i zamrożone jagody. Wymieszać.  Dopełnić wodą gazowaną.   Podawać ze świeżą lawendą i lodem.

       

      jagodowo nam 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Drink jagodowy z lawendą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 lipca 2013 08:17
  • poniedziałek, 08 lipca 2013

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl