sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „pigwowiec”

  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Tarta z pigwowca z bezą włoską

      Nie da się nie zauważyć inspiracji do tego wpisu (klik, kilk).  Prawda jest też taka, że nie dało się nie zrobić pigwowcowej wersji tarty cytrynowej od pani Sikoń.  Tak samo jak w oryginale,  tak i tutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie.  Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd), który pokazywałam Wam już jakiś czas temu.

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk_aa

       

      Składniki:

      Beza włoska:

      • 75 g cukru kryształ
      • 1 duże białko
      • Woda

      Wykonanie:

      Ciasto rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma do tarty (użyłam prostokątnej, ale będzie pasować też okrągła o średnicy 24 cm).  Ciasto nakłuć widelcem, położyć na nie folię i na folię wysypać groch lub inne obciążenie.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez około 15 minut.  Wyjąć z piekarnika.  Zdjąć folię z obciążeniem i ponownie wstawić formę do piekarnika.  Piec przez około 15 minut tak aby ciasto było lekko brązowe (upieczone).  Wyjąć formę z piekarnika i zostawić do przestudzenia. 

      Na ostudzony spód wyłożyć krem z pigwowca i dokładnie rozsmarować.

      Przygotować bezę włoską. Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C).  Syrop wlewać stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając.  Ubić na sztywno.  Bezę wyłożyć na krem z pigowowca i opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.

       

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk2aa

      tarta_z_pigwowca_z_bez_wosk1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z pigwowca z bezą włoską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 10:15
  • czwartek, 23 października 2014
    • Kruche ciasteczka z kremem z pigwy

      Te ciasteczka mają jedną, ogromną wadę.  Wychodzi ich za mało.  Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na krem.  Okazało się, że myliłam się tylko w połowie.  Syn rzeczywiście stwierdził, że są zbyt kwaśne, ale za to córka pokochała je od pierwszego kęsa. Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Pease Pudding.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca_aa

       

      Składniki (na 10 ciastek):

      • 50 g cukru
      • 100 g masła
      • 150 g mąki
      • ziarenka z połowy laski wanilii
      • 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu)

       

      Wykonanie:

      Masło, mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy.  Wyjąc z robota, uformować w kulę i włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (woskowanego).  Rozwałkować na grubość około 5 mm.  Wyciąć koła.  W połowie wyciąć mniejsze otworki.  Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne  ciastka (bez otworu) nakładać po łyżeczce kremu (lub dżemu).  Przykryć ciasteczka z dziurką.  Można posypać cukrem pudrem.

       

      kruche_ciasteczka_z_kremem_z_pigwowca1aa1

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka z kremem z pigwy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 października 2014 09:50
  • niedziela, 19 października 2014
    • Pigwowiec w syropie (do herbaty)

      Kolejne owoce pigwowca przygotowałam w syropie, specjalnie do herbaty.  Przepis, który znalazłam w wakacyjnym wydaniu "Palce Lizać" jest dość czasochłonny, ale nie wymaga od nas zbyt dużo pracy; oczywiście poza obieraniem i wyjmowaniem pestek.  Z pół kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki.  Przydadzą się podczas zimnych wieczorów.

       

      pigwowiec do herbaty

       

      Składniki:

      • 1 kg owoców pigwowca
      • 1,5 kg cukru

       

      Wykonanie:

      Owoce umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.  Zalać wodą tak aby przykrywała owoce.  Zagotować.  Owoce odsączyć na sitku, wodę wylać. Z 1 litra wody i 1 kg cukru ugotować syrop.  Do gotowego syropu włożyć odcedzone owoce pigwowca.  Garnek przykryć i odstawić na 2 dni.  Po tym czasie zlać syrop do drugiego garnka.  Ponownie zagotować.  Gorącym syropem znowu zalać owoce.  Odstawić tym razem na 3 - 4 dni.  Po tym czasie zlać syrop.  Dodać pozostałe pół kilograma cukru i gotować syrop, aż zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku w 140 stopniach wyparzyć czyste słoiki.  Nakrętki wygotować w garnuszku z wodą. Do gorącego syropu przełożyć owoce i zagotować całość. Owoce rozłożyć równomiernie w gorących, wyparzonych słoikach.  Zalać wrzącym syropem.  Zakręcić czystymi, suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem na kilka minut.

      pigwowiec_do_herbaty1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pigwowiec w syropie (do herbaty)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 09:40
  • piątek, 17 października 2014
    • Krem z pigwy- pigwowy curd

      Z owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem.  Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy.  Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie.  Przecież pigwa to polska cytryna, a skoro cytryna to i curd.  Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food.   Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała.  Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.

       

      krem_pigwowy1aa

       

      Składniki:

      • 350 g przetartych owoców pigwowca
      • 4 jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 65 ml soku z cytryny (z 1,5 cytryny)
      • 75 g masła

       

      Wykonanie:

      Do garnka przekładamy przetarte owoce i delikatnie podgrzewamy.  W misce dokładnie mieszamy jajka, cukier, sól i sok z cytryny.  Masę wlać do ciepłych owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około  15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje.  Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie.  Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać.  Krem przełożyć do słoiczka.  Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

       

      krem_pigwowy_aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pigwy- pigwowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      piątek, 17 października 2014 10:00
  • środa, 15 października 2014
    • Galaretka z pigwy (pigwowca)

      Udało mi się zdobyć owoce pigwowca (potocznie, błędnie nazywanego pigwą).  Podpytałam panią na bazarku i okazało się, że pan Henio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia.  Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni.  Na początek przygotowałam galaretkę z przepisu z ugotuj to.  Natomiast z owoców, które zostały mi z galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem.

       

      galaretka_z_pigwy_aa

       

      Składniki:

      • 1 kg owoców pigwowca
      • woda
      • ok 500 g cukru

       

      Wykonanie:

      Owoce umyć i pokroić na kawałki.  Zalać wodą tak, aby przykrywała owoce.  Postawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Należy uważać, aby owoce się nie rozpadły.   Przecedzić owoce przez sitko wyłożone gazą, ale nie odciskać owoców.  Odmierzyć płyn i na 1 litr wywaru wsypać 500 g cukru.  Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje.  W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze 110 stopni.  Nakrętki wygotować.  Gorącą, ale jeszcze płynną galaretkę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików.  Zakręcić suchymi nakrętkami i odstawić do góry nogami na około 5 minut.  Galaretka zgęstnieje jak ostygnie.

      Owoców nie wyrzucamy.  Można przygotować z nich dżem lub ...

       

      pigwa_1aa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Galaretka z pigwy (pigwowca)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 09:40

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl