sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „zakwas pszenny”

  • poniedziałek, 25 marca 2013
    • Barszcz biały na zakwasie

      Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach.  Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała.  Jedliśmy ją w Niedzielę Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.

       

      barszcz biały

       

      Składniki:

      • 500 g białej kiełbasy
      • 2 - 3 marchewki
      • 1 - 2 pietruszki
      • kawałek pora
      • liść laurowy
      • ziele angielskie
      • 2 - 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
      • sól, pieprz
      • 1 porcja zakwasu na barszcz
      • 2,5 - 3 litry wody
      • ok. 250 ml śmietany
      • 1 - 2 łyżki mąki pszennej razowej
      • jajka ugotowane na twardo

       

      barszcz biały

       

      Wykonanie:

      Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków.  Wrzucić do garnka z wodą i zagotować.  Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i liść.  Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut.   Kiedy warzywa i kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka.  Dolewamy zakwas, mieszamy  i gotujemy przez chwilę.  W kubku mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną.  Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy.  Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut.  Zupę doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem.   Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).

      

      barszcz biały

       

      /wpis sponsorowany/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz biały na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 marca 2013 08:42
  • niedziela, 24 marca 2013
  • niedziela, 03 października 2010
    • Marraquetas

      Kolejna lekcja z Weekendowej po godzinach.  Niestety nie udały mi się tak jak powinny.  Po przełożeniu przedziałkiem do dołu, rojechały mi się zupełnie.  Potem musiałam jeszcze raz je zagniatać, a to im chyba nie pomogło.  Zjedliśmy, ale jakoś się nie przekonałam.  Pewnie powinnam odrobić lekcję jeszcze raz, tylko nie wiem czy dam radę.  Cieszę się tylko, że pierwszy raz zrobiłam pszenny zakwas i sładnie bąblował.

      Bułeczki dołączam do akcji "Z widelcem przez kuchni Ameryk", bo bułeczki pochodzą z Chile.

       

      Marraquetas


      Składniki:

      60 g aktywnego zakwasu pszennego
      300 g mąki pszennej
      180 g wody
      6 g świeżych drożdży
      6 g soli


      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody i wlać do zakwasu , rozmieszać. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać robotem ( ja ręcznym hakami w kształcie S) na niskiej prędkości do 4 minut.
      Dodać sól i wyrabiać 6 minut na wyższej prędkości, aż do uzyskania miękkiego ciasta.
      Nakryć miskę z ciastem i zostawić do rośnięcia na 60-70 minut, po 30 minutach ciasto raz złożyć, w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość
      Podzielić ciasto na 8 równych częściach -około 70 gramów każda.
      Ukształtować z każdej okrągła bułeczkę i układać po dwie –tak żeby się stykały brzegami, miedzy fałdkami ściereczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut- ja ściereczką wyłożyłam duża blachę do pieczenia i po położeniu bułeczek cała blachę z bułeczkami schowałam do wielkiej torebki foliowej ,żeby mi bułeczki nie wyschły.
      Bułeczki posmarować odrobiną oleju po wierzchu i prętem bambusowym przez środek bułeczek(przez dwie za każdym razem) zrobić przedziałek –ja robiłam grubym drutem do robótek ręcznych
      Bułeczki powrotem ułożyć między fałdami ściereczki, przedziałkiem do spodu, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę –ja znowu schowałam blachę z bułeczkami do torby foliowej.
      Rozgrzać piekarnik do 200stopni C( w przepisie jest 180 stopni z termoobiegiem) i piec odwrócone bułeczki na drugą stronę ( przedziałkiem do góry) 25-30minut.
      Ostudzić na kratce

       

      z widelcem przez kuchnie ameryk

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Marraquetas”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 października 2010 20:52

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl