sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpisy otagowane „kokos”

  • czwartek, 11 grudnia 2014
  • pi±tek, 14 lutego 2014
    • Muffinki bananowo-kokosowe

      Prawie czarne banany, a my zaraz wyjeżdżamy.  Czę¶ć zużyta w omlecie, a czę¶ć szybciutko w muffinkach.  Lekko zmodyfikowałam przepis Harriotta na ciasto marchewkowe.  Muszę przyznać, że poł±czenie bananów i kokosa jest intryguj±ce.  Autorem jednego ze zdjęć jest mój m±ż.

       

      muffinki bananowo - kokosowe

       

       

       

      Składniki:

      • 150 ml oleju słonecznikowego
      • 2 jajka
      • 100 g cukru muscovado
      • 250 g bananów (3 - 4 banany)
      • 75 g wiórków kokosowych
      • 50 g rodzynek
      • 75 g m±ki pszennej razowej
      • 75 g m±ki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Formę do muffinków wyłożyć papilotkami (tym razem użyłam formy o ¶rednicy 8 cm - wyszło mi ok. 7- 8 muffinków).  Banany rozgniatamy widelcem.  Jajka, cukier i olej mieszamy.  Dodajemy banany i ponownie mieszamy.  Dodajemy wiórki kokosowe, m±ki, proszek do pieczenia i rodzynki.  Mieszamy do poł±czenia składników.  Masę przekładamy do foremek i pieczemy do suchego patyczka. (moje większe formy piekłam ok. 30 minut)

      

       muffinki bananowo - kokosowe

       

       

      muffinkowo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki bananowo-kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 14 lutego 2014 08:24
  • sobota, 26 stycznia 2013
  • wtorek, 29 maja 2012
    • Tarta kokosowa ze szparagami

      Przegl±d zawarto¶ci lodówki i powstaje takie cudo.

       

      tarta szparagowa

       

      Składniki:

      na ciasto:

      • 150 g m±ki pszennej chlebowej
      • 70 g m±ki żytniej chlebowej
      • 110 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli

       

      na farsz:

      • pęczek zielonych szparagów
      • 150 ml mleczka kokosowego
      • 100 ml ¶mietany 18 %
      • sól, pieprz

       

      tarta szparagowa

       

      Wykonanie:

      Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować na parze. 
      M±ki i masło posiekać nożem, tak aby przypominały piasek.  Dodać sól, jajko i szybko zagnie¶ć ciasto.  Zawin±ć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie foremkę do tarty wysmarować delikatnie masłem.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę.  Nakłuć spód ciasta i wyłożyć papierem i grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut.  Zdj±ć papier z grochem. 
      Mleko kokosowe i ¶mietanę wymieszać i doprawić.  Wylać na podpieczony spód.  Na wierzchu ułożyć szparagi.  Piec dalsze 15 - 20 minut.

       

       

       tarta szparagowa

      sezon na szparagi/wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa ze szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 maja 2012 15:29
  • sobota, 19 maja 2012
    • Ciasto kokosowe z rabarbarem

      To już chyba moja mała tradycja.  Jak Bea pokazuje ciasto z rabarbarem, to ja je robię.

       

      ciasto z rabarbarem

       

      Składniki:

      na tortownicę o ¶rednicy 22 cm

      ok. 300 g rabarbaru
      200 g m±ki (dałam pełnoziarnist±)
      60 g wiórków kokosowych
      ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
      ½ łyżeczki sody
      3 jajka
      180 g cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)
      90 ml oliwy / oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego masła)
      ok. 60 ml gęstego jogurtu
      ok. 60 ml mleka kokosowego
      otarta skórka z 1 limonki (lub z 1 małej cytryny)
      dodatkowo : 3-4 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki cukru (używam trzcinowego)


      uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojow±!

       

      ciasto kokosowe z rabarbarem

       

      Wykonanie:

      Piekarnik rozgrzać do 180°.
      Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłu¶cić.
      Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
      M±kę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i sod±. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Jajka ubić z cukrem na jasn±, puszyst± masę, następnie – dalej miksuj±c – dodać oliwę / olej lub stopione masło, otart± skórkę, a następnie dodawać na przemian m±kę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 m±ki itd., zaczynaj±c od jogurtu i kończ±c na m±ce). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu m±ki, a tylko do poł±czenia składników.
      Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć rabarbar i posypać go cukrem.
      Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

      

      ciasto z rabarbarem

       

      /wydrukuj przepis/

      rabarbarowa akcja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      sobota, 19 maja 2012 09:15
  • pi±tek, 17 lutego 2012
    • Kokosowe ciasto czekoladowe

      Na czekoweeked chciałam zrobić deser czekoladowy według tego przepisu.  Jednak mleczko kokosowe, którego użyłam, nie zrobiło się tak gęste, żebym mogła je ubić na pianę.  Pomy¶lałam, że zużyję je w takim razie do ciasta.  Dosypywałam, mieszałam, wymy¶lałam i co¶ powstało. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, trochę mało słodkie, ale może to wła¶nie jest jego zalet±?

       

      kokosowe ciasto czekoladowe

      Składniki:

      • 320 ml mleczka kokosowego
      • 1/8 filiżanki kakao
      • 1/8 filiżanki kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
      • 90 g cukru (polecam dać 150 g)
      • 150 g m±ki pszennej
      • 70 ml oleju
      • 1 jajko
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody

       

      Polewa:

      • 60 g kremówki
      • 60 g gorzkiej czekolady

       

      Wykonanie:

      Mleczko kokosowe wymieszać z jajkiem i olejem.  Dodać przesiane kakao i zmielon± kawę rozpuszczaln±.  Wymieszać.  Dodać m±kę przesian± z proszkiem i sod± oraz cukier.  Delikatnie wymieszać.  Wlać do formy keksówki (23 x 9 cm).  Piec w 195 stopniach przez 45-50  minut (do suchego patyczka).  Kiedy ciasto jest upieczone, przygotować polewę ganache.  W garnuszku powoli rozpuszczać czekoladę i kremówkę cały czas mieszaj±c.  Kiedy polewa jest l¶ni±ca wylać j± na upieczone ciasto.

       

      kokosowe ciasto czekoladowe

       

       

       

      

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowe ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 17 lutego 2012 07:50
  • ¶roda, 30 listopada 2011
    • Muffiny kokosowe

      Zostali¶my obdarowani ostatnio spor± ilo¶ci± kokosów.  Pomy¶lałam, że prawdziwie kokosowe muffinki to będzie to.  Nie myliłam się.  S± wilgotne i zupełnie inne w smaku niż te, przygotowywane przy pomocy wiórek.

       muffinki kokosowe

      Składniki:

      • 1 kokos
      • 250 g m±ki pszennej
      • 170 g cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 90 ml oleju
      • 1 jajko

       

      Wykonanie:

      Kokos rozbijamy (tutaj jest genialna instrukcja). Ponieważ wiórki będ± nam potrzebne, obieramy mi±ższ z br±zowej otoczki.  Nie musimy jednak zbyt dokładnie odciskać mleka.

      W jednej misce mieszamy cukier, proszek, sodę i wszystkie powstałe wiórki.  W drugiej mleko kokosowe, olej i jajko.  Mieszamy razem wszystkie składniki, ale mog± pozostać grudki.  Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

      kokos


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 30 listopada 2011 21:22
  • pi±tek, 20 maja 2011
    • Kokosowa kruszonka z rabarbarem

      Znowu uległam kuszeniu Beatki.  Tym razem jednak tylko odno¶nie poł±czenia smaków.  Dlaczego tylko tak?  Bo truskawki w cenie oszałamiaj±cej jeszcze, a do tego znalazłam woreczek malin w zamrażalce. Powiem Wam tylko, że kokos sprawdził się w tej mieszance doskonale.

      kokosowa kruszonka z rabarbarem

      Składniki:

      • 300 g rabarbaru
      • 150 g malin lub truskawek (dałam mrożone maliny)
      • 50 g cukru trzcinowego
      • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej

       

      Kruszonka:

      • 70 g m±ki pszennej razowej
      • 70 g wiórków koksowych
      • 4 łyżki oliwy
      • 30 g cukru trzcinowego

      Wykonanie:

      Rabarbar umyć i pokroić  na małe kawałki (jeżeli mamy grube łodygi warto je przekroić wzdłuż).  Maliny / truskawki opłukać (truskawki odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki).  Rabarbar i maliny/truskawki wymieszać, dodać cukier i m±kę ziemniaczan± i ponownie wymieszać.  Wyłożyć na dno naczynek do zapiekania.  Przygotować kruszonkę.  M±kę, wiórki i cukier wymieszać.  Dodać oliwę i ponownie wymieszać.  Kruszonkę wyłożyć na owoce.  Piec 20 minut w 200 stopniach (pilnować, żeby kruszonka się nie przypaliła).

       

      /wydrukuj przepis/

       

      kokosowa kruszonka z rabarbarem

      amore del tropicoakcja rabarbar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowa kruszonka z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      pi±tek, 20 maja 2011 08:32
  • ¶roda, 23 lutego 2011
    • Ciasto marchewkowo-kokosowe

      Nigdy wcze¶niej nie robiłam marchewkowego ciasta, chociaż jadłam nie jedno.  Ten przepis pochodzi z ksi±żki Ainsley'a Harriotta (z moimi niewielkimi zmianami) i można ciasto upiec albo tak jak ja w keksówce, lub też w kilku kokilkach (jak zrobił to Ainsley).  Jest cudne, wilgotne, z posmakiem kokosu.  Dodaję je do akcji Warzywa w słodyczach.

       

      ciasto marchewkowo-kokosowe

       

      Składniki:

      150 ml oleju słonecznikowego

      2 jajka

      175 g cukru muscovado

      starta skórka i sok z 1 pomarańczy

      225 g marchewki startej na ¶rednich oczkach

      75 g wiórków kokosowych

      50 g posiekanych orzechów włoskich

      50 g rodzynek

      75 g m±ki pszennej razowej

      75 g m±ki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta gałki muszkatołowej

      szczypta kardamonu


      Wykonanie:

      Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Natłu¶cić 6 120 ml ramekinów i wyłożyć je papierem do pieczenia (można też użyć 1 keksówki o pojemno¶ci 900 ml - wtedy piekarnik nagrzewamy do 160 stopni).  Olej, jajka, cukier i skórkę z pomarańczy miksujemy w blenderze aż wszystkie składniki się poł±cz±.  Start± marchewkę, kokos, orzechy i rodzynki wkładamy do miski i mieszamy.  Dodajemy olejow± mieszankę i ponownie mieszamy.  Przesiewamy m±ki z proszkiem do pieczenia i przyprawami i mieszamy ale tylko do momentu aż składniki się poł±cz±.  Ciasto rozlewamy do przygotowanych foremek lub keksówki.  Pieczemy aż do suchego patyczka - w przypadku ramekinków około 30 - 35 minut, przy keksówce około 60 minut (moje piekło się nieco dłużej).

       

      /wydrukuj przepis/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowo-kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      ¶roda, 23 lutego 2011 11:08
  • wtorek, 26 maja 2009
    • Mój osobisty rekord muffinkowy

      No to się pochwalę, a co.  Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków.  Pomy¶lałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodz±, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakuj±.  Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilo¶ci narobić się trzeba).  Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysi±ce super pomysłów).  Post będzie z tych długich, bo w końcu muffinów też było sporo.

       

       

      Zaczynamy:

       

      Muffiny jagodowe

       

       

       

       

      Składniki:
      2 szklanki m±ki
      1 jajko
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 szklanka mleka
      3/4 szklanki cukru
      1/3 szklanki oleju
      1/2 szklanki ¶wieżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej (dałam jagody mrożone, bez rozmrażania)
      szczypta soli
      1 łyżeczka aromatu waniliowego

       

      Wykonanie:

      W jednej misce wymieszać m±kę z proszkiem do pieczenia, cukrem i sol±.
      W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanili±. Zawarto¶ć obu misek poł±czyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.
      Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


      Pomysł Majany

      /wydrukuj przepis/

       

      Muffiny marmurkowe z nutell±

       

      muffiny z nutell±

      Składniki:

      150g miękkiego masła (ja rozpu¶ciłam)
      2 jajka duże w temperaturze pokojowej
      1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      3/4 szklanki cukru
      200g m±ki
      1/4 łyżeczki soli
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      około 12 kopiastych łyżeczek nutelli (po 1 łyżeczce na każd± babeczkę)

       

      muffiny z nutell±


      Wykonanie:

      Wymieszać w jednej misce składniki suche tj m±kę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier.  Wymieszać w drugiej misce składniki mokre tj masło, jajka i wanilię.

      Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do poł±czenia składników, mog± pozostać grudki.

      Formę muffinkow± wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4 wysoko¶ci. Na każd± babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczk± robić esy-floresy. W tym dobrze sprawdził się mój Synek :)

      Piec do suchego patyczka około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.


      Pomysł od Majany

      /wydrukuj przepis/

       

      muffiny z nutell±

       

       

       

       

      Muffiny bananowe z rodzynkami

       

      Składniki:

      125g masła

      160g cukru pudru

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      3 dojrzałe banany

      4 łyżki kwa¶nej ¶mietany

      2 jajka

      1 łyżeczka sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      300g m±ki

      rodzynki (nie wiem ile, po prostu sypnęłam spor± gar¶ć)

       

      Wykonanie:

      W garnku rozpu¶cić masło. ¦ci±gn±ć z palnika, dodać cukier, wanilię, rozgniecione widelcem banany. Wlać ¶mietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek do pieczenia, m±kę, wymieszać. Na końcu wrzucić rodzynki i wymieszać.

      Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

       

      muffiny bananowe

      na podstawie Majanowych muffinek bananowo-czekoladowych

      /wydrukuj przepis/

       

       

       

       

      Muffiny kakaowo - kokosowe

       

      Składniki:

      250g m±ki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
      2 łyżki kakao dobrej jako¶ci
      175g cukru pudru
      150g wiórków kokosowych
      250ml mleka
      90ml oleju ro¶linnego
      1 duże jajko
      1 łyżeczka ekstraktu wanilii

      Wykonanie:

      Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski. Zmieszać wszystko razem, przełożyć do foremek. Piec przez około 20 minut

      Na podstawie muffinków mocno czekoladowych Nigelli

      /wydrukuj przepis/

       

       

       


       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mój osobisty rekord muffinkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      kabamaiga
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 maja 2009 13:07

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl